Hemsö utvecklar Vänersborgs nya tingsrätt

Hemsö har tilldelats hyresavtalet för den nya Tingsrätten i Vänersborg. Hyresavtalet med Domstolsverket är på 15 år. Investeringen uppgår till cirka 300 miljoner kronor. Hemsö genomför projektet i samarbete med Fojab.

Skriven av Axel Ohlsson 2022-06-02 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vänersborgs nya tingsrätt.
Bild: Fojab


Den nya Tingsrätten uppförs på Hemsös fastighet Grävlingen 28. Läget i staden, i nära anslutning till järnvägsstation, gågatan och restauranger samt en tydlig placering i den södra infarten till centrala Vänersborg överensstämmer väl med Domstolsverkets behov på orten. Inflyttning sker i juni 2026.

– Vi är mycket glada över att få utveckla Tingsrätten i Vänersborg. Det stärker Hemsös position inom fastigheter för rättsväsendet. Fojab har stor expertis när det gäller rättsbyggnader, vilket gör att vi kan erbjuda Vänersborg en ytterst funktionell tingsrätt med hög arkitektonisk kvalitet, säger Hanna Tengberg, projektutvecklare på Hemsö.

Domstolsbyggnaden består av 6 850 kvadratmeter och inrymmer cirka 130 arbetsplatser, 11 rättssalar, varav två säkerhetssalar, säkerhetskontroll med anslutande reception, allmänhetens ytor, personalens kanslilokaler samt intransport och rum för frihetsberövade.

Byggnaden kommer att uppföras med stort fokus på energieffektivitet och är förberedd för en eventuell framtida utbyggnad på ett sådant sätt att säkerhetszoner och flöden säkerställs.

– Domstolar är installationstunga verksamheter och vi har byggt in flexibilitet som möjliggör kontinuerlig utveckling och uppdatering. Att framtidssäkra byggnaden är också en viktig hållbarhetsaspekt, säger ansvarig arkitekt Kjell Adamsson på Fojab.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration