"Bra att ha olika spelare i laget"
Byggintresset fanns med från start och tog henne från Vänersborg via London och stora noterade bolag som Skanska och Castellum till Stena Fastigheter. Nu står Cecilia Fasth redo att fortsätta utvecklingen av den göteborgska hörnstenen.<br /> – Vi kommer att ta mycket större plats i stadsutvecklingen, säger hon.
Skriven av Axel Ohlsson 2018-12-12 | Porträtt
Redan i juli 2017 meddelades att Cecilia Fasth skulle lämna positionen som vd för Castellum Väst och istället ta över som vd för Stena Fastigheter när föregångaren Christel Armstrong Darvik gick i pension. Cecilia Fasth tog över som vd vid årsskiftet och har upplevt händelserika månader på den nya posten.
– Det har varit jätteroliga månader. Jag har lärt känna alla mina nya medarbetare och vi är ett otroligt sammansvetsat och bra gäng. Det är en god stämning och vi har mycket roliga projekt igång. Det är mycket att ta i.
Hur känner du att skillnaden är att vara på Stena jämfört med Castellum?
– Den största skillnaden är att det en större geografi för mig. Förut hade jag Västsverige, nu har jag hela Sverige och ska även ta över utlandsverksamheten under slutet av året. Så det blir större geografi och mer bostäder, vilket är en stor skillnad.
– I Stena är det väldigt tydliga ägare som det är nära till, på ett annat sätt än i ett aktiebolag med ett spritt ägande. Samtidigt har Castellum en tydlig strategi så man visste alltid vad man skulle göra.
– Det är väldigt snabba beslut i Stena och väldigt entreprenörsdrivet, det är väldigt roligt.
Är det stor skillnad på att inte ha aspekten med börskurs med i arbetet varje dag?
– Det blir inte den dagliga bevakningen av hur det gått och hur börsen reagerat på olika nyheter. För oss handlar det mer om att kunna vara attraktiva i att synas och höras för att locka medarbetare, kunder eller samarbetsparters – att vi ändå syns. Men det är kanske mindre intressant hur den dagliga ekonomin för gemene man går.
– Sedan har vi en ägare som är väldigt intresserad av arbetet och ställer ungefär lika många frågor, så vi har någon annan vi svarar inför istället. Men det är helt klart en annan långsiktighet. Det ger en lugn i organisationen att det inte är sådan bevakning på börskursen.
Har det varit ett karriärsmål för dig att bli vd?
– Jag vet inte om vd som så har varit ett mål, men jag tycker att det är väldigt kul att jobba med ledarskap och det kan man göra i många olika roller. Jag tycker det är kul att ta ansvar och tycker det är kul att jobba i grupp. Det trivs jag väldigt bra med.
Hur är du som chef?
– Det får du nästan fråga min personal om, svarar hon och skrattar på nytt.
– Nej, men jag tror att jag är rätt så bra på att bygga lag som drar mot gemensamma mål. Jag gillar lagidrott och tror på att ha ett team som kan hjälpa varandra; att ha lite olika spelare i laget.
– Det är väldigt intressant att lyssna på andra duktiga idrottsledare, hur de jobbar med motivation och så vidare.
Har du några idrottsledare som du tycker sticker ut särskilt?
– Jag har själv spelat handboll, där finns många duktiga ledare. "Bengan" (Bengt Johansson) är ju en väldigt duktig, jag har aldrig träffat Ljubomir Vranjes men han har fantastiskt intressanta teorier i sin bok.
Idrotten spelar en stor roll i Cecilia Fasths liv och fanns med redan från uppväxten i Vänersborg. Efter att ha vuxit upp i en familj med stort intresse för utförsåkning och spelat handboll under många år har hon i dag engagerat sig i föreningar och hittat en ny passion i tennis.
Hur var det att växa upp i Vänersborg?
– Jag tycker det har varit jättebra att växa upp i Vänersborg och ha det som bas. Jag tror att det är en jättefördel att växa upp i en liten stad, det ger en trygghet i att alla känner alla så att det blir mer omhändertagande än i en storstad där man är mer anonym. Det var ganska speciellt när man flyttade sedan. I Vänersborg visste man allt; vilken frisör man skulle ha, vem som var ens kontaktperson på banken.
Med från uppväxten i Vänersborg har även intresset för byggande och fastigheter funnits.
– Jag har alltid gillat att jobba praktiskt med händer och har alltid tyckt att det är kul att gå i stan och titta på hus och broar och klura på hur saker hänger samman. Jag tycker att det är mycket roligare än att gå i skogen. Jag förstår att andra tycker det är fridfullt att göra det, men jag tycker att det är mycket roligare att gå i stan och klämma och känna och titta på saker och ting. Det har nog alltid lockat mig.
– Så jag visste redan som ganska ung att jag ville vara i fastighetsbranschen. Jag valde byggteknisk linje på gymnasiet. Sedan flyttade jag hit till Göteborg i början av 90-talet och läste Väg och vatten på Chalmers. Att det blev just fastigheter … det kunde nog lika gärna blivit bygginriktning. Det handlade nog mer om att mitt första jobb råkade bli en traineetjänst på Skanska.
Stor skillnad
Den första traineetjänsten på Skanska ledde till fler uppdrag, nya positioner och tog henne så småningom vidare till London mellan 2011 och 2013.
– Det är en väldigt, väldigt stor skillnad i alla dimensioner. Dels är alla projekt så otroligt mycket större och det är väldigt mycket att ta hänsyn till när man bygger. Det är en skala som är beundransvärd.
– Sedan är det mycket mer hierarkiskt. Byggbranschen i Storbritannien har inte kommit riktigt lika långt med jämställdhet som vi gjort i Sverige. Det var väldigt stor skillnad.
– Just då var det ganska tuffa år i Storbritannien med finanskrisen, men det var väldigt lärorikt, spännande och roligt att ha träffat på en annan kultur.
Väl tillbaka i Göteborg ska hon nu leda Stena Fastigheter när bolaget fortsätter utvecklas. Och det finns mycket i pipeline.
– Vi kommer att ta mycket större plats i stadsutvecklingen än vad vi historiskt har gjort, när vi har varit mer av ett förvaltande bolag. Under senare år har det gjorts ett fantastiskt jobb i att driva fram detaljplaner i våra befintliga områden. Så vi har en jättestor palett med projektmöjligheter och vi har redan rätt mycket igång. Vi startade relativt mycket förra året och startar mycket i år också.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.