Hyresgästföreningen kraftsamlar mot marknadshyror
Inför höstens val om några veckor har flera partier med lite olika formuleringar uttryckt att de vill ha ”en friare hyressättning på hyresmarknaden”. Det kan inte tolkas på något annat sätt än att de vill ha en övergång till marknadshyror. Efter valet riskerar tre miljoner människor som bor i hyresrätt att få chockhöjda hyror, menar Hyresgästföreningen.
Skriven av Redaktionen 2018-08-22 | Näringsliv
Enligt den rapport som undersökningsföretaget Ramböll tagit fram på uppdrag av Hyresgästföreningen skulle en övergång till marknadshyror ge hyreshöjningar på mellan 25-50 procent. Något som skulle få mycket allvarliga konsekvenser både för majoriteten av hyresgäster och för samhällsekonomin.
I debatten påstås ibland att frågan om marknadshyror inte är relevant. Tyvärr stämmer inte det. Representanter från flera partier och intresseorganisationer har vid en rad olika tillfällen framfört det tydliga budskapet att dagens modell med förhandlade hyror ska förändras. Förslag finns för att införa fri hyressättning i nyproduktion, vilket är ett första steg mot att införa marknadshyror i beståndet. Vårt budskap är tydligt, alla former av friare hyressättning är ett steg mot att försvaga hyresgästens ställning på bostadsmarknaden - allt med syftet att höja hyrorna.
Hotet om marknadshyror är på allvar och därför mobiliserar Hyresgästföreningen nu veckorna fram till valet all kraft och resurser för att öka trycket runt marknadshyror.
– Vårt mål är att de partier som i dag är positiva till det de kallar friare hyressättning, alltså marknadshyror, ska inse att detta inte är någon lösning på dagens bostadssituation och därför dra tillbaka sina förslag, säger Johan Pelling, regionchef för Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle. Vi vill också upplysa hyresgäster och medlemmar om vad ett införande av marknadshyror skulle få för effekter.
Kraftsamlingen som regionen genomför innebär att vi kommer att finnas ute på gator och torg i under de kommande veckorna i hela Uppsala län, Västmanlands län och Gävleborgs län. Något som kan komma att innebära något sämre service på våra regionkontor i Gävle, Uppsala och Västerås.
– Vi kommer att göra vårt allra bästa för att våra medlemmar får hjälp med sina ärenden, säger Johan Pelling. Men vårt arbete mot marknadshyra kommer att innebära längre handläggningstid än vad vi brukar ha, Något vi hoppas medlemmar och hyresgäster har förståelse för.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.