Det äter vi på midsommar
Prinskorv i Skåne och matjesill på västkusten. Svenskarnas midsommarbord följer ofta traditionen, men det finns också regionala skillnader. Det visar statistik som Hemköp tagit fram för hela dagligvaruhandeln.
Skriven av Redaktionen 2018-06-20 | Fritid
Strömming finns på majoriteten av norrlänningarnas midsommarbord men serveras sällan hos göteborgarna. Inlagd sill är en annan vara som visar hur olika våra midsommarvanor är, sillen finns inte på skåningarnas bord men plockas gärna fram i Stockholm och i Norrland.
Stockholmarna handlar sällan matjesill medan göteborgarna gärna serverar det. I Skåne är prinskorv och lagrad ost ett måste, medan tårtor inte är speciellt populärt. Total motsats är det i norr där vi inte hittar några prinskorvar men gärna jordgubbstårtor.
Bäst på att handla MSC-märkt sill är midsommarfirare i Eskilstuna, Karlstad, Örebro, Falun och Gävle.
Klassiker som finns på de flestas midsommarbord är sill, färskpotatis, lax, ägg, gräddfil, knäckebröd och lagrad ost, men också grillat kött och jordgubbstårta.
– Vi ser en ökad efterfrågan på svenska råvaror. Det är viktigt att gräddfilen är gjord på svensk mjölk och att inte bara jordgubbarna är svenska på tårtan utan att även grädden är det. Här har vi lyssnat på kunderna och under året utökat det svenska utbudet i mejerihyllan, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.