Nio av tio svenskar kan tänka sig att frilansa
87 procent av svenskarna kan i framtiden tänka sig att "gigga" – alltså arbeta som konsult eller frilans i stället för att ha en fast anställning. Det visar en ny undersökning om gig-ekonomin.
Skriven av Redaktionen 2018-03-07 | Arbetsliv
– Under de senaste åren har vi sett en tydlig trend där allt fler väljer tillfälliga uppdrag före en traditionell anställning. Många ser "giggandet" som ett sätt att lära sig nya saker och hålla sig anställningsbara på en arbetsmarknad som förändras snabbt, säger Lars Forseth, vd på ManpowerGroup Sverige.
Undersökningen visar att såväl unga som äldre är öppna för att ha icke-traditionella anställningsformer och nio av tio, 90 procent, av de som testat att "gigga" vill fortsätta. Bara 14 procent skulle "gigga" endast om de inte kunde hitta ett annat jobb. De tre främsta anledningarna till att "gigga" är att tjäna extra pengar, testa olika jobb och roller samt att lära sig nya färdigheter.
Att "gigga" kan också vara ett sätt att förtjäna ett uppehälle medan man letar efter drömjobbet. Nästan en tredjedel, 29 procent, av de som kan tänka sig arbeta under friare förhållanden ser det som ett jobb medan de söker efter en anställning på ett annat företag.
– Att så många självmant väljer nya arbetsformer visar på människors drivkraft att utvecklas yrkesmässigt. För att fler ska våga är det viktigt att vi skapar förutsättningar för trygga gig, och där har vi som Sveriges största bemanningsföretag en viktig roll att spela, säger Lars Forseth.
Därför väljer svenskarna att "gigga"
- För att tjäna mer pengar, 43 procent
- För att testa nya jobb och olika typer av roller, 39 procent
- För att lära sig nya färdigheter, 38 procent
- För ett arbete medan de letar efter en fast anställning på ett annat företag, 29 procent
- För ökad kontroll över sin tid, 28 procent.
Exempel på "gig-jobb"
- Betalt för uppdrag istället för tid.
- Deltids- och extrajobb (ett eller flera).
- Egenföretagare med långa eller korta uppdrag.
Några nya typer av "gig"
- Mikrojobb. En arbetsform där du hittar ditt nästa "gig" på nätet. Arbetet är oftare ett kortare uppdrag som kan genomföras på distans via nätet, och du kan koppla upp dig när du vill för att erbjuda dina tjänster.
- Plattformsarbete. Uber, Foodora och Wolt är exempel på plattformar där du kan hitta ditt nästa "gig" via en app.
- Innehållsskapare. En växande grupp människor försörjer sig på att skapa innehåll på nätet, till exempel på Youtube.
- Permalans. Vissa arbetsgivare och frilansare väljer att göra frilanskontraktet permanent. Det kan gälla heltids- eller deltidsanställningar, som gäller under en längre eller kortare period.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.