Därför valde SBAB Solna Business Park
Kreativitet, spontanitet och interaktion. När SBAB valde att flytta ville man ha en lokal som främjade företagets verksamhet.
Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-12-06 | Flytt
På SBAB är ambitionen ett värderingstyrt arbetssätt med en hög grad av självdrivande medarbetare – något som inte gick att uppnå i deras tidigare kontor i Stockholm. Därför valde man att flytta.
– Vi satt i lokaler som inte alls var anpassade till det vi ville uppnå. Kontoret var fördelat på tre våningar, hade långa korridorer, många dörrar och flera ingångar. Lokalerna uppmuntrade varken till kreativitet, spontana möten mellan medarbetare eller interaktion över avdelningar, förklarar Karin Hellgren, informationschef på SBAB.
Lokalsökandet började för SBAB:s del under hösten 2014, och de geografiska områdena som var aktuella var i Stockholm utanför tullarna, men främst Solna Business Park med omnejd. En grupp medarbetare bjöds då in att tillsammans med bland annat vd, inköpschef och kontorschef se på tre utvalda potentiella lokaler. Denna grupp fick sedan rösta på sin favorit – vilken också blev lokalen i Solna Business Park där SBAB har sitt kontor i dag och där Fabege är fastighetsägare.
Till sin hjälp under processen använde SBAB Tenant & Partner, Spektrum Arkitekter och CE Inredningar.
Vad avgjorde till slut att det blev den lokal det blev?
– Att det var en rå lokal som vi hade möjlighet att forma helt efter våra egna behov. Att den passade bra i storlek med möjlighet att utvidga – vilket vi också gjort – och att den låg nära bra kommunikationer. Dessutom var det viktigt att det fanns en öppenhet, en möjlighet för alla medarbetare att mötas varje dag, säger Karin Hellgren.
Hur stor betydelse hade hyran?
– Den var inte av största betydelse, annat prioriterades högre. I slutändan blev hyran ungefär samma som tidigare.
Till en början inreddes kontoret helt aktivitetsbaserat, med ett löfte till medarbetarna att arbetssättet skulle utvärderas efter ett år. Efter utvärderingen kom personalen med ett antal önskemål, vilket gjorde att man införde zoner för de som ville. Men enligt Karin Hellgren är det fortfarande många som väljer att arbeta aktivitetsbaserat.
Förhoppningarna med flytten var ökad interaktion mellan medarbetare, mindre silo-tänkande, ett högre tempo och en bättre arbetsmiljö.
Har det blivit så?
– Ja, det skulle jag vilja påstå att det har. Våra interna undersökningar visar att vår nya arbetsplats bidrar till såväl ökad trivsel som kreativitet och arbetsglädje, säger Karin Hellgren.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.