Fastighetsprofilen: Hans Eliasson

Stafettpinnen är överlämnad men Hans Eliasson lever fortfarande med sina bolag nära hjärtat. För Fastighetssverige berättar mannen som byggt imperium med sina egna händer om framgångsreceptet, att lämna arvet vidare och hockeybockey.

Skriven av Axel Ohlsson 2017-10-25 | Porträtt


Artikelbild

Hans Eliasson framför en av Svenska Hus fastigheter i hemstaden Göteborg.
Bild: Axel Ohlsson


Han växte upp under enkla förhållanden i ett arbetarområde i Gamlestan i Göteborg. Pappan var metallarbetare som tillsammans med sin bror blev egenföretagare, mamman arbetade i ett charkuteri.

Efter att ha gått nio år i grundskolan följt av tekniskt gymnasium började Hans Eliasson arbeta i ett byggbolag parallellt med att han studerade ekonomi och juridik.

– Jag började som praktikant, sedan blev jag biträdande arbetsledare, sedan blev jag arbetsledare, sedan blev jag platschef, sedan blev jag inköpare och kalkylator.

Startade eget


1973 sa Hans Eliasson upp sig från byggbolaget och startade sin egen firma.

– Jag köpte ett gammalt torp och byggde om det själv med egna händer. Då fick jag pengar över på byggnadskreditivet.

– På den tiden fick man låna tre gånger så mycket som man sparade, det upplägget hade jag på många banker. Så jag kunde låna lite pengar och köpte en villatomt för dem.

– Med hjälp av det så köpte jag ett hyreshus med de pengar jag fick över på byggnadskreditivet och som jag lånat på banker. Så jag byggde om hyres­huset och sålde sedan det.

– Därigenom kunde jag köpa flera tomter och flera hyreshus som jag byggde om. Efter det så var jag igång och köpte ännu fler hus. Så har det rullat på.

Det egna bolaget utvecklades i början av 1980-talet när Hans Eliasson kom i kontakt med vd:n för färgtillverkaren Becker, vilka bestämt sig för att starta ett fastighetsbolag som fick namnet Regnbågen.

Började om


Affärerna rullade på och Hans Eliasson fick parallellt en mängd olika styrelseuppdrag i olika branscher. Men i början av 90-talet tog det abrupt slut.

Finanskrisen öppnade dock för starten av det som skulle bli Gullringsbo Egendomar.

– När vi startade Regnbågen fanns ett antal så kallade landshövdingehus som inte gick in i bolaget eftersom vi inte tyckte de var tillräckligt bra. De hade jag kvar privat och med en extern förvaltare som skötte de ungefär 100 lägenheterna.

– När pengarna var borta 1992 tog jag över förvaltningen och började om på nytt. Det som nu är Gullringsbo Egendomar startade med de 100 lägenheterna.

Fastighetsdelen av koncernen heter Svenska Hus och var 1992 det första bolaget som startades i koncernen.

– Idén är att vi driver verksamheter som genererar kassaflöden. Så har vi Svenska Hus som är ett substansben. Vi låter pengarna vara kvar i Svenska Hus och bygger upp värden. De andra kassaflödena kan vi ha för att expandera de andra rörelserna.

– Det finns en bra kombo av substansuppbyggande i kombination med kassaflödesbyggande. Där är vi ganska ensamma om att ha det så i dag. Det är en gammal traditionell struktur för gamla byggmästarföretag: att ha fastigheter och bygg och sina egna maskiner.

Försiktigt med långsiktigt


Att arbeta enligt en traditionell och försiktig modell med långsiktighet som mål är en av nycklarna till Svenska Hus stabilitet.

– Men om man har evigt perspektiv tror vi ändå att vi förr eller senare kommer att ha glädje av vår försiktighet – för någon gång kommer det att gå ner. Då har vi tänkt sitta tryggt i båten.

Med såväl Svenska Hus som Gullringsbo Egendomar på stadig kurs framåt har Hans Eliasson lämnat över ansvaret till andra och själv tagit en annan mer tillbakadragen roll, men där hans påhittighet och förmåga att se möjligheter fortfarande får utlopp. I Gullringsbo Egendomar har dottern Erika tagit över vd-rollen.

– Vi hade säkert hittat lösningar på det även om Erika och Lisa velat göra något annat. Men det är klart att det är extra roligt om någon familjemedlem vill vara aktiv även i det dagliga arbetet.
Artikelbild

Daniel Massot och Hans Eliasson.
Bild: Axel Ohlsson


Fascinerande engagemang


I Svenska Hus är Daniel Massot vd sedan 2016.

– Engagemanget som finns kring bolaget är väldigt fascinerande. Klimatet fungerar mycket bra. Det är viktigt för mig att veta vilka tankar som Hans, Erika och Lisa har kring Svenska Hus och dess framtid, och jag tycker att kontakten och samarbetet fungerar väldigt bra. Svenska Hus ledord är "engagerade entreprenörer med evighetsperspektiv", det är tre ord som väldigt väl stämmer överens med Hans som person och in i framtiden tillsammans med Lisa och Erika, säger Daniel Massot.

– Jag tror mycket på Daniel. Han lyssnar mycket på den gamle. Jag är sidekick åt honom, inte organisationsmässigt, Christer Holmén är en mycket aktiv ordförande, men vi har tät kontakt och Daniel tar på ett generöst sätt emot mina råd och idéer. Han har stor erfarenhet och är väldigt aktiv, vilket man måste vara. Jag har stor framtidstro, säger Hans Eliasson och skrattar.

Hur trivs du med den nya rollen att vara mer i bakgrunden som ett stöd?


– Vi styr bolaget mer som ett holdingbolag med flera olika styrelseordförande. Om jag kommer på något som jag tycker är begåvat har jag inga problem att ringa till bolagets styrelseordförande och berätta vad jag kommit på. Så jag tycker att jag kan få utlopp för mina idéer. Men det krävs att man har en styrelse och en ordförande som inte har allt för mycket prestige. Jag tycker att vi har en bra dialog.
"Jag har stor framtidstro"
Även om Hans Eliasson inte är inne på kontoret lika ofta längre så finns bolagen ständigt i tankarna.

– När man har startat någonting så lämnar man det aldrig. Jag tänker på alla våra företag varje timme, bortsett från när jag sover. Jag lever med detta, oavsett om jag är vd eller inte. De finns kvar även när han ägnar sig åt sina fritidsintressen: vara ute på havet eller djupt inne i skogen mest.

– Jag älskar att vara på havet och i skogen och i bergen. När jag är i skogen så är det jakt och hundar och på havet är det båtar. Jag seglar mycket och åker även "vanlig båt". Jag har en träjulle som jag köpte nyligen som jag älskar. Skogen och havet är det som intresserar mig.

Det är dock inte bara havet, skogen och familjen som tar upp den lediga tiden. Trots att han hunnit fylla 70 år spelar han fortfarande hockeybockey tre gånger i veckan.

– I den här åldern blir det väldigt stor skillnad på hur aktiv du är och vilka du umgås med. När jag spelar hockeybockey är det med människor där jag kan vara pappa till många och till och med farfar åt någon. När man är i det umgänget så blir man på ett speciellt sätt. Det märks inte så mycket när man är 40, men när man kommer upp i min ålder blir det stor skillnad. Men det är bara så det har blivit eftersom jag tycker att det är kul med yngre människor och idrott och motion, säger Hans Eliasson.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration