Älvstranden Utveckling - ett kaxigt kontor utöver det vanliga
Älvstranden Utveckling är Göteborgs Stads utvecklingsbolag med uppdrag att förverkliga Vision Älvstaden. Här berättar Helena Wingbro Ågren, VD-assistent, mer om sin arbetsplats som är nominerad till Sveriges Snyggaste Kontor 2017.
Skriven av Redaktionen 2017-10-11 | Arbetsliv
Se nomineringen till Sveriges Snyggaste Kontor för Älvstranden Utveckling AB
Hur gick arbetet med att återvinna gamla möbler och konst till kontoret?
Älvstranden Utveckling äger och förvaltar ett antal fastigheter i Göteborg. Innan vi flyttade in i våra nya lokaler i Citadellet, inventerade vi vad vi hade för möbler och konst i vårt gamla kontor och i övriga fastigheter. Därefter gjordes ett urval på vad vi kunde flytta med och använda direkt, vad vi behövde renovera upp, vad vi behövde köpa in och vad vi inte kunde använda. Vi har ett mycket högt miljötänk i allt vi gör och för oss har det varit viktigt att bara köpa in det vi måste och att vi tar tillvara på kvalitetsmöbler, som både andas historia och skapar en härlig blandning av gammalt och nytt på kontoret.
Exempel på renovering som gjorts är bland annat av 25 st gamla Arne Jacobsen’s "Sjuan" karmstol i ljus läder och ett stort Bruno Mathsson bord superellips masurbjörk, som vi idag har i vårt Styrelserum.
Armstöden på stolarna var spruckna och trasiga efter många års användning, men sitsarna var helt ok, slitna, men med fin patina. Då det är svårt att matcha gammalt läder med nytt, valde vi att byta färgen på armstöden helt och klä in dessa med svart läder. Likaså gjorde vi med bordet, som behövde en iläggsskiva för att förlängas. Här valde vi lägga i en svart matt skiva, så stolar och bord tillsammans skapar en helhet.
De möbler och den konst vi inte kunde använda på kontoret, har vi sålt på auktion respektive lånat ut till staden. Tidigare hade vi mycket som stod på lager. Idag är våra lager helt tömda.
Kan ni berätta mer om det som gör kontoret unikt, som exempelvis reflektionsrummet, barnrummet och utomhusterrassen?
Vi har tidigare samverkat i ett projekt som heter "Tysta offentliga rum" där man skapar bullerdämpande platser mitt i stadskärnan i bland annat Göteborg för att möta samhällsutmaningen buller. Citadellets norra del vetter inte bara mot den hårt trafikerade Lundbyleden, utan även Hamnbanan med tung godstrafik på järnväg. På taket, mot dessa leder har vi skapat ett ljusrum vi kallar "Orangeriet". En enkel konstruktion med glastak och skjutbara glasväggar direkt på trallen, där man kan sitta och njuta av stillhet och samtidigt få lite ljusterapi under årets mörka dagar.
I anslutning till "Orangeriet" finns reflektionsrummet "Galleriet" med massagestolar och löparband. Vi har alla olika sätt att samla kraft och hur vi skapar reflektion och eftertänksamhet. Vissa behöver lugn och stillhet, andra behöver röra på sig, tex under aktiva möten, så kallade "walk-and-talks" och vi vill erbjuda båda möjligheterna. Syftet är att fylla på med goda idéer och ny energi när man går tillbaka till sin arbetsplats.
När vi bygger ny stad ska barnperspektivet genomsyra all planering och utveckling. För att dagligen påminnas om detta, har vi ett "Barnrum" på kontoret, som nyttjas, inte bara av alla barn som kommer till vårt kontor, utan även av vuxna som behöver bli lite barnsligare ibland för att väcka kreativiteten och tänka utanför vuxen-boxen.
Utomhusterrassen utanför lunchrummet går i vinkel i söder/västerläge med vidunderlig utsikt över Göteborg stad. Med en enkel platsbyggd sittbänk längs med fasaden har vi skapat en mycket uppskattad möjlighet för personalen att sitta ute när vädret tillåter samtidigt se ut över Älvstadens delområden där vi kan uppleva hur områdena växer fram omkring oss.
Vad reagerar besökare på när de ser kontoret för första gången?
Wow vilket coolt kontor! Är inte orkidén riktig? Därefter fastnar de vid Älvstads-modellen vi har i vår entré och försöker hitta var de bor, eller förundras över vilket gigantiskt projekt Älvstaden är – Nordens största stadsutvecklingsprojekt. När de går en trappa upp för att hämta kaffe slås de av vårt stora, öppna, ljusa lunchrum och utsikten i tre väderstreck mot Älvsborgsbron i väst, Liseberg i syd och Ramberget i norr, som ofta blir samtalsämnen innan man går vidare till sina möten i våra konferensrum. Innan besökarna lämnar vårt kontor brukar de ta en lapp ur "pepp-skålen" vi har i vår reception, där de med ett leende på läpparna får ta emot lite feelgood från oss på vägen ut.
Vad är du personligen mest stolt över på kontoret?
Jag är stolt över att vi som kommunalt bolag visar på att man kan skapa ett kaxigt kontor utöver det vanliga med enkla medel och högt miljötänk. Att vi skapat ett kontor som hänger ihop. Att det finns en röd tråd och att vi visar att vi är en del av staden. Vårt uppdrag är att förverkliga Vision Älvstaden och i denna vision står det: "Älvstaden är öppen – in mot Göteborg och Västsverige – ut mot världen. Här mötes det gamla och det nya, det redan kända och det okända. I staden finns utrymme för gemenskap och nya initiativ. Älvstaden är levande och öppen och på samma gång unik och egen" – Denna vision stämmer väl överens med känslan i vårt kontor och det är den jag personligen är mest stolt över!
Hur ser en typisk arbetsdag ut på ert kontor?
När man öppnar dörrarna till vårt kontor möts man av härlig musik och den visuella Älvstaden-filmen som visar vårt uppdrag - att utveckla centrala Göteborg till dubbel storlek. Därefter hälsas man välkommen av våra underbara Kontorskoordinatorer och sen börjar dagen i högt tempo, många möten, enorma projekt, stora beslut, mycket skratt, kreativa idéer, resultatfokus och laganda. När man går hem efter dagen är det med en känsla, att vi jobbar med något utöver det vanliga, att vi skapar avtryck i historien och att vi har världens roligaste uppdrag!
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.