Så växer Pedagogen Park

2010 köpte Aspelin Ramm den tidigare lärarhögskolan och har sedan dess utvecklat området till dagens vibrerande Pedagogen Park. Nu är det dags för etapp två när området fylls på med bostäder, kontor och handel. – Vi har som målsättning att det här ska bli det bästa stadsdels­centrumet i Mölndal, säger Mathias Vårström, bygg- och projektchef på Aspelin Ramm.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-09-27 | Utveckling


Artikelbild

Förhoppningsvis antas detaljplanen för utvecklingen av den nya stadsdelen Pedagogen Park i december nästa år.
Bild: Sweco


Pedagogen Park är i dag hem för ungefär 40 företag med totalt cirka 720 anställda. Här finns också en F-9-skola och en förskola med sammanlagt 430 elever. Redan för sju år sedan, när Aspelin Ramm köpte den gamla lärarhögskolan, fanns tanken på en etapp två som bland annat skulle innehålla bostäder och skapa mer av ett stadsdelscentrum.

– Det finns redan mycket här i dag som kommer att utgöra en del i den nya stadsdelen Pedagogen Park - det finns exempelvis tandvård, bank, mäklare, idrottshall och restauranger, säger Kristian Höglind, marknads- och försäljningschef på Aspelin Ramm.

Han berättar att det också genomförs en rad event i parken som har en hörsal för 330 personer som nyttjas av kommunen och andra aktörer, inklusive Aspelin Ramm själva.
Artikelbild

Mathias Vårström.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


– Vi har ett till två arrangemang i veckan och det bidrar till att många människor rör sig här i området, säger han.

En expansiv kommun


Utvecklingen av den nya stadsdelen Pedagogen Park görs tillsammans med Mölndals stad. Planprocessen för området inleddes 2015 och planprogrammet godkändes i mars tidigare i år. Samtidigt inleddes detaljplaneprocessen och detaljplanen förväntas gå till samråd i oktober/november. Därefter pågår den kommunala processen och går det som man förväntar sig får man ett antagande av planen i december 2018.

– Mölndal är en otroligt expansiv kommun och det finns fler byggkranar i Mölndal än vad det finns i Göteborg just nu. Dessutom är det en av få kommuner i regionen där det pendlar fler människor in än ut. Så det är ett spännande ställe att verka på, samtidigt som Mölndals stad arbetar proaktivt och visar att de vill framåt, säger Mathias Vårström.

I den nya stadsdelen har Aspelin Ramm 50 000 kvadratmeter bostäder, 10 000–12 000 kvadratmeter kontor och 3 000–4 000 kvadratmeter handel. Parallellt med detaljplanen har de valt att sälja ungefär hälften av byggrätterna till Skanska, vilket motsvarar cirka 300 till 350 bostäder. Att de väljer att sälja beror bland annat på att de vill ha hjälp i marknadsföringen för att sätta den nya stadsdelen på kartan.

– Dessutom blir vi starkare tillsammans, och då vi har både bostäder och kommersiellt att fokusera på kommer det att vara fullt upp, säger Kristian Höglind.
Artikelbild

Kristian Höglind.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


I mitten av augusti inleddes ett parallellt uppdrag för två av fastigheterna – ett kontorshus och en blandfastighet med bostäder och handel där cirka 1 000 kvadratmeter kommer att husera en dagligvarubutik.

– Vi är stolta över att vi har fått tre meriterade arkitektkontor som vill vara med och hjälpa oss där; Wingårdhs, Utopia och White. Det känns otroligt spännande att se vad de kan komma fram till i gestaltningen, vi har som målsättning att det här ska bli det bästa stadsdelscentrumet i Mölndal, säger Mathias Vårström.

Hur uppnår man det?


– Man skapar en blandstad som är vaken från morgon till kväll. Vi tycker att det är viktigt att inte bara fokusera på bostadsutveckling utan att vara med och bygga stad och få till en dygnet-runt-verksamhet. Vi kommer att lägga mycket energi på att få till ett levande torg mellan husen och undvika biltrafik där, säger Mathias Vårström.

Vad finns det annars för fördelar med Pedagogen Park?


– Det är nära till Änggårdsbergen och rekreationen som erbjuds där, samtidigt som du enkelt kommer ut på lederna eller tar bussen mot Mölndals innerstad och Göteborg. Jag tror också att parkkänslan är något som lockar många, säger Kristian Höglind.
Artikelbild

Viktigt för Aspelin Ramm är att få till en blandning i området och på så vis skapa liv dygnet runt.
Bild: Nyréns


Efter att detaljplanen godkänns tar det mellan 18 och 24 månader tills de första hyresgästerna kan ta plats och de boende kan flytta in.

– Vi försöker ha en god dialog med kommunen och alla våra grannar för att se till att de känner sig trygga och informerade, förhoppningsvis gör det att vi får ett godkännande i slutet av nästa år, säger Mathias Vårström.

– Vår starka sida är nog just den nära kontakten vi har med de vi arbetar med. Vi är duktiga på att bjuda in, lyssna och ha en bra dialog, avslutar Kristian Höglind.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration