"Det börjar synas allt fler byggkranar i Göteborg"
Länge har det pratats om alla projekt som ska växa upp i Göteborg i framtiden – men snart är framtiden i dag. Martin Larsson, analytiker på Newsec, ger sin bild av Göteborgs kontorsmarknad.
Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-10-10 | Hyresanalys
I det här arbetet får man ofta presentera Göteborgs kontorsmarknad och dess framtid. Det har varit mer eller mindre ett mantra att det sker några enstaka projekt just nu – men sedan tar det fart. Detta har ofta illustrerats av stapeldiagram som varit väldigt mycket högre flera år framåt. Nu börjar dock de höga staplarna komma allt närmare i tiden. Det börjar också synas allt fler lyftkranar och byggnadsskelett i Göteborg. Har man tålamodet att köra förbi Centralstationen så tornar Västfastigheters nya kontorsbyggnad Regionens Hus upp sig och lite längre bort ser man Platzers kontorsbygge vid Gamlestadens nya resecentrum. Även om det är inte står några kranar på plats så är arbetet även på gång för Skanskas City Gate vid Ullevimotet, då miljösaneringen pågår av den tidigare bensinmacken. Detaljplanen för City Gate, Platzers och NCC:s Kineum samt Wallenstams Drakegatan godkändes i byggnadsnämnden nu i juni och ligger därmed hos kommunfullmäktige för antagande. Spaden väntas kunna sättas i marken under slutet av året. Så inom en snar framtid har vi ytterligare lyftkranar på plats i staden.
Stort sug efter nya kontor
Hur marknaden kommer att ta emot alla kommande projekt är svårt att sia om men i dagsläget finns ett oerhört sug efter nya kontorsbyggnader i centrala lägen. Många byggherrar står bara och trampar i väntan på att få börja bygga. Hyresnivån är fortsatt uppgående och ligger runt 2 800 kronor per kvadratmeter inom CBD, med toppnivåer om 3 300 kronor per kvadratmeter. Hyresnivån bedöms fortsätta öka och troligen kommer ribban höjas när de första nybyggnadsprojekten står klara i centrala Göteborg. Frågan är hur hyresnivån kommer utvecklas, om säg fem år, när utbudet börjar bli riktigt stort. Kommer det stora utbudet att tvinga fastighetsägarna till lägre hyror eller kommer nyproduktionen i centrala lägen trigga upp hyresmarknaden?
Lindholmens status stärks
Frågan bör väl snart också lyftas var gränsen går för CBD. Det sker just nu en förflyttning av vad som kan ses som bästa läge stegvis norr ut över älven. Castellums byggnad Blenda stod klart i början på året, Piren 2 fylldes allt i ett svep av Zenuity och i början på 2018 är det inflyttning till Husvärdens nybygge Brygghuset. Efter Geelys besked om ett nytt innovationscenter om cirka 70 000–80 000 kvadratmeter på Lindholmen så stärks Lindholmens status som kontorsläge ytterligare. Det är ingen vild gissning att detta i sin tur kommer ge ytterligare incitament för andra aktörer att etablera sig på Lindholmen och det fordonskluster som växer sig allt större.
Nya kontorshotell
Under året kommer tre nya kontorshotell att ha etablerat sig i Göteborg. I maj öppnade Arkipelagen sitt andra kontor vid Järntorget och Regus, som tidigare har tre kontorshotell i Göteborg, kommer öppna sitt fjärde under hösten på Östra Hamngatan. Den mest ambitiösa etableringen står Convendum för. Under sommaren öppnar de ett 4 300 kvadratmeter stort coworking-center i Wallenstams lokaler på Kungsportsavenyn. Efterfrågan på denna typ av kontorslösning har ökat till följd av den trögrörliga kontorsmarknaden som råder i Göteborg. Väntetiden för en hygglig kontorslokal i bra lägen kan vara upp mot ett år och för ett litet företag som vill växa är detta en stor bromskloss. Företag är därmed beredda att betala ett högre pris för att kunna ha ett mer flexibelt upplägg vad gäller ytstorlek och kontraktslängd. Samtidigt ställer företag i dag högre krav på sina kontorslokaler. Tidigare räckte det kanske med fyra väggar och ett tak medan det i dag efterfrågas fler tjänster som restaurang i byggnaden, gemensam reception, gym, med mera. Kvadratmeterhyran blir högre för företagen men med dessa tjänster inräknade så blir ändå slutnotan lägre.
Stillastående marknad
Vakansnivåerna är fortsatt väldigt låga inom CBD, innerstaden och kring Lindholmen. Inom CBD ligger det fortsatt på fyra procent, vilket ger en ganska stillastående marknad. Det finns helt enkelt inte något kontor att flytta till. Än så länge.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.