Tar det gröna till nya höjder
Ett kontorshus som är hälften växthus och hälften toppmoderna kontorslokaler. Så beskrivs World Food Building – 17-våningshuset i Linköping som ska ta det gröna till nya höjder.
Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-09-06 | Utveckling
Konceptet kommer från Plantagon International som kombinerar urban odling med innovativa tekniska lösningar och arkitektur. Tanken är att kunna odla mitt i städer – för att i förlängningen kunna möta en ökad efterfrågan. Med en kraftigt ökande världsbefolkning och en kommande brist på odlingsbar mark menar Owe Pettersson, vd för Plantagon, att det blir allt viktigare med resurseffektiva odlingar.
– Urban industriell vertikal stadsodling i ett helt slutet system som i Linköpingsprojektet minskar kraftigt användningen av transporter, mark, energi och vatten. Ett exempel är att det endast går åt en liter vatten per kilo sallad istället för 250 liter vatten som vid frilandsodling – en viktig del i vårt koncept, säger han.
Han pekar även på att mark i städerna är dyrt, vilket gör det svårt att få in traditionella växthus.
– Idén med vertikal odling kom från en svensk trädgårdsmästare. Vi har sedan tillsammans med Sweco utvecklat den ursprungliga innovationen till det multifunktionella hus som nu planeras i Linköping och som kommer att kunna producera 500 ton mat per år, säger Owe Pettersson.
Byggnaden ska ligga 1,5 kilometer från centralen i Linköping, i Mörtlösa. Planer på liknande byggnader finns bland annat i Shanghai och Singapore.
Varför Linköping?
– Tekniska Verken kontaktade oss redan 2009 och ville ha ett växthus i området. Det var då som det symbiotiska systemet med Gärdstadsverket och biogasanläggningen utvecklades – något vi aldrig hade gjort tidigare, säger Owe Pettersson, och fortsätter:
– Det här kommer att bli en demonstrationsanläggning som hela världen kommer att besöka, den här byggnaden är den första i sitt slag – och blir växthusens formel 1-bil.
Attraherar moderna företag
Caroline Stjernberg är uthyrare på Cushman & Wakefield, som har fått uthyrningsuppdraget för kontorslokalerna. Hon berättar att intresset är stort – det väldigt speciella kontorshuset attraherar moderna företag, samtidigt som vakansnivån är låg i Linköping.
– Hela fasaden mot söder kommer att vara växthus, medan den norra delen kommer att bestå av toppmoderna kontor med fasader av glas från golv till tak. Det ger ljusa lokaler, men utan för mycket direkt solinstrålning – genialiskt och helt optimalt för både växter och kontor. Kontorslokalerna kommer dessutom att ha den högsta miljöklassen på marknaden, säger Caroline Stjernberg, och fortsätter:
– Koldioxiden som produceras i kontorslandskapen då de anställda andas kommer att tas upp direkt av växterna – som i sin tur bidrar med syre.
Spaden för World Food Building sätts i marken under 2018, och byggtiden är beräknad till 18 månader. De nya lokalerna kan anpassas efter företags framtida behov, och stor hänsyn har lagts vid materialval.
Vad får företagen som etablerar sig här?
– Förutom riktigt bra kontorslokaler får de vara en del av något unikt. Företagen som väljer att etablera kontor i World Food Building exponerar sig som föredömen för resten av världen. Dessutom får de ett otroligt skyltläge precis vid E4:an, säger Caroline Stjernberg.
– I World Food Building erbjuds hyresgästerna också hållbara transportmedel i form av elcyklar och en central bilpool med elbilar från Tesla. I bottenvåningen planeras en "farmer’s market" som säljer ekologiska frukter och grönsaker som producerats i byggnaden, och högst upp planeras en takterrass med servering, fortsätter hon.
I World Food Building kommer det att erbjudas kontor från 400 kvadratmeter och uppåt. Totalt omfattar huset 6 700 kvadratmeter och projektet kommer enligt Caroline Stjernberg att betyda mycket för Linköping som stad.
– Det kommer redan många besökare hit i och med den framgångsrika industrin, Tekniska Verken och universitetet. Det här kommer att späda på attraktionskraften ytterligare, säger hon.
Plantagon har också tagit initiativ till världens första standard för hållbar matproduktion, det nådde ISO-nivå på några månader och är nu en del av standarden för hållbara städer. Linköpingsprojektet är grunden för den utvecklingen.
– Stadsodling har vi drivit innan, men inte integrerat med fastighetsutveckling. Det är ett spännande och unikt projekt som kommer att sätta Linköping och Sverige på kartan, säger Owe Pettersson.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.