"Det begränsade utbudet tvingar bolag att stanna i lokaler som inte är optimala"

På en hyresmarknad med historiskt högt tryck är utbudet i centrala Stockholm så pass begränsat att det blir svårt för företag att hitta nya lokaler, vilket kan få som konsekvens att företag väljer att stanna i lokaler som inte är optimala för verksamheten, menar Kajsa Pettersson och Jan Tärnell på NAI Svefa.

Skriven av Axel Ohlsson 2017-06-19 | Hyresanalys


Artikelbild

Jan Tärnell.
Bild: NAI Svefa


Hur skulle ni beskriva lokalhyresnivåerna i Stockholm?


– Som ett resultat av lite nyproduktion och konvertering till kontorsytor samt låg vakansgrad har lokalhyresnivåerna stigit under de senaste åren och de ligger nu på en historiskt hög nivå.

– Det faktum att utbudet i centrala Stockholm är så pass begränsat gör att det kan vara svårt för företag att hitta nya lokaler, vilket kan få som konsekvens att företag väljer att stanna i lokaler som inte är optimala för verksamheten. En annan konsekvens av låga vakanser i CBD är att hyresvärdar säger upp hyresgäster för att få till en hyresökning, vilket vidare leder till att vissa företag ser sig om på andra delmarknader efter kontorsytor alternativt försöker effektivisera sitt lokalanvändande för att på det sättet minska hyreskostnaderna.

Vad efterfrågas mest nu?


– Det är ett stort tryck på lokalhyresmarknaden generellt. Som tidigare är det främst moderna, flexibla/yteffektiva och miljöriktiga lokaler i lägen med bra kommunikationer som efterfrågas. Vilket område som efterfrågas av en hyresgäst är även kopplat till företagets profil och vilken bransch de är aktiva i.

Var finns det lediga lokaler?


– I centrala Stockholm finns det få lediga lokaler och vakansgraden ligger på en låg nivå. Generellt är det bostäder som prioriteras och det byggs mycket inom det segmentet.

– De högsta vakansnivåerna är generellt att finna i norrort. Kista har haft ganska höga vakanser under en längre tid, och i Solna och Sundbyberg finns lediga lokaler vilket går hand i hand med att det är områden med mycket nyproduktion.

Vilka områden tror ni kommer att utvecklas mest framöver?


– SEB lämnar sina lokaler vid Sergels torg till sommaren vilket ger möjlighet till ett spännande utvecklingsprojekt mitt i Stockholm city. Vasakronan, som är fastighetsägare, planerar för ett diversifierat projekt som kommer att omfatta kontor, butiker, bostäder och hotell samt en stor takterrass. Mittemot pågår utvecklingen av Urban Escape, och tillsammans kommer de två projekten att bidra till en stor förändring i stadskärnan. I centrala Stockholm är Slussen även ett område där vi kommer att se stor utveckling framöver.

– Norra djurgårdsstaden är Stockholms största stadsbyggnadsprojekt sedan Hammarby Sjöstad. I området är över 10 000 nya bostäder under utveckling och i anslutning till den nya stadsdelen ska NCC utveckla området Valparaisio, vilket kommer att fungera som en länk mellan Hjorthagen och Gärdet vilka tidigare har varit åtskilda av vägar och spår. Kärnan i det nya området kommer att vara en handelsplats, men även kontor och bostäder kommer att byggas i området.

– Arenastaden, med dragplåstret Mall of Scandinavia, har genomgått en stor utveckling de senaste åren och är ett område som redan har attraherat många stora hyresgäster och som fortsätter att utvecklas och locka nya hyresgäster.

Hur tror ni att hyresnivåerna kommer att förändras under andra halvan av 2017?


– Hyrorna har gått upp under de senaste åren, och NAI Svefas bedömning är att vi kommer att se fortsatt stigande hyror under 2017.

Vilka särskilda trender går att se på lokalhyresmarknaden i Stockholm just nu?


– Kontorsplatsen är under ständig förändring och den tekniska utvecklingen har skapat en flexibilitet som för några år sedan inte var möjlig. Flexibiliteten har även spritt sig utanför kontorets lokaler, och det handlar inte bara om mångfald i form av olika arbetsytor och arbetssätt inom kontoret– utan även möjligheten att kunna jobba smidigt utanför kontoret. Ett intressant tillvägagångssätt som företag med flera kontor på samma ort har använt är att ge anställda möjligheten att välja vilket av de olika kontoren de vill sitta på.

– De områden som ökat i popularitet mest är de med tillgång till bra kommunikationer och ett brett serviceutbud.

– Vi har sett flera nya hotell slå upp dörrarna i centrala Stockholm under de senaste åren, och ännu fler är i planeringsstadiet. I nordvästra Stockholm fortsätter trenden och många nya hotelletableringar kommer att bli aktuella där under de närmaste åren.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration