Serneke sticker ut i mängden

Som ny vd för Serneke fastighetsstyrning vill Krister Johansson fortsätta utvecklingen av det snabb­växande bolaget som framför allt är känt för sina spektakulära projekt.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-04-10 | Utveckling


Artikelbild

I Kviberg vill Serneke bygga ut idrottsområdet med en velodromanläggning, ett nytt skidspår på utsidan i en tunnel, en skidbacke inomhus och nya bostadsrätter.
Bild: Fredrik Hansson/Okidoki Arkitekter.


Krister Johansson började på sin nya roll i början av december förra året då han tog plats på ­Sernekes kontor på Kvarnbergsgatan i centrala Göte­borg. Då hade han under de senaste två åren varit vd för Tornstaden.

Hur hamnade du här?


– Jag hade följt Sernekes utveckling ganska länge, de har många spännande projekt på gång och står för någonting som jag också står för; utveckling, samhällsengagemang och snabb tillväxt. Så när jag fick en förfrågan av Serneke förra året – ja, en sådan fråga säger man helt enkelt inte nej till, berättar han.

Serneke Fastighets AB är en del av Serneke Group. Här ingår mestadels utvecklingsfastigheter som till största delen ligger i Göteborgsregionen, men även i andra delar av Sverige.

– Vi har för avsikt att utöka vårt innehav av fastig­heter i de orter som vi redan verkar i; Stockholm, ­Malmö, Uppsala, Växjö med flera. Utanför Sveriges gränser äger vi också ett markområde i Polen, som ingår i en ekonomisk zon med förmånliga skattevillkor vilket möjliggör utveckling av ett industricentrum, ­säger Krister Johansson.
Artikelbild

Krister Johansson.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Skillnaden mellan Sernekes projektutvecklingsdel och fastighetsutvecklingsdel menar han är att när det gäller fastighetsutveckling köper de fastigheter som de ser potential i, där de antingen kan förädla, bygga om eller bygga nytt. Projektutvecklingen är istället exempelvis när de bygger bostadsrätter och kommersiella lokaler som de sedan säljer vidare. Avdelningarna går dock ofta hand i hand.

– I Karlastaden är det framför allt vår projektutvecklingsgrupp som arbetar, men jag är inblandad även där, säger han.

På fastighetsdelen arbetar i dagsläget 14 personer, men Krister Johansson berättar att de kommer att växa i takt med fler projekt.

– Serneke Group växer överlag väldigt fort och vi ­rekryterar många för att kunna expandera i den takt som behövs. I dag har vi cirka 850 anställda – från att i stort sett bara ha varit Ola (Serneke, grundare) år 2002, säger han.

Hur sticker Serneke ut?


– Jag tror att vi framför allt är kända på grund av våra uppmärksammade och annorlunda projekt. Kviberg arena är ett exempel, och Karlastaden har naturligtvis också väckt mycket uppmärksamhet.

På frågan om vilken typ av verksamhet som sker i deras fastigheter är det dock lite svårare att ge ett konkret svar – just på grund av de unika projekten.

– Vi driver ju en flygplats med 112-verksamhet, vi har arenor med idrottsverksamheter, vi har restauranger och vi hyr ut till kommunen. Bland annat. Så det är lite av varje, men framför allt kommersiella verksamheter, säger Krister Johansson.

Vad händer för er del i Göteborg just nu?


– Vår största utmaning är Säve, där finns väldigt många intressenter och vi har skarpa förhandlingar med ett flertal. Just nu har vi hyrt ut tre hangarer till Cevt där de bedriver forskning och utveckling inom fordonsindustrin. Det är ett intressant spår att arbeta vidare med, Göteborg är ju en stor fordonsstad.

– Det kan även blir en helt annan inriktning eller en kombination av flera verksamheter. Vi är i ett tidigt skede av utvecklingen och för ett flertal diskussioner med intressenter. Vi äger bland annat ett flygledartorn som vi inte vet vad vi ska göra av längre, kanske kan det bli en jättefräck lägenhet för någon?

Ett annat stor projekt är Karlastaden på Lindholmen, där man har stora visioner när det gäller innovation och hoppas på en byggstart i augusti.

– Så fort du går in i den här stadsdelen ska du känna en samhörighet, du ska kunna koppla upp dig via ­wi-fi och beställa olika tjänster – allt från att beställa en pizza, styra belysning, justera energiförbrukning eller beställa en förarlös bil.

Även i Kviberg pågår fortsatt aktivitet där Serneke vill bygga ut idrottsområdet. Bland annat vill man få till en velodromanläggning, bygga ut skidspåret och dra det på utsidan i en tunnel, bygga en skidbacke inom­hus och möjliggöra för många nya bostads­rätter. Kring de planerna pågår just nu diskussioner med kommunen.

Förutom Göteborg är de även intresserade av stadens kranskommuner, där de gärna vill växa i framtiden.

Var befinner ni er om fem år?


– Fastighetsgrenen har vuxit rejält och vi finns på alla de större orterna i Sverige. Vi har även gjort oss ett större namn utanför Göteborg och är den man ringer om man vill hitta en partner antingen som hyresvärd eller som hjälper till att bygga nya lokaler.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration