VR-teknik i arbetslivet

Krig, förblödning och scenskräck. Virtual reality möjliggör träning i situationer som är svåra eller inte går att återskapa i verkligheten.

Skriven av Erika Johansson 2017-03-01 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Dörren står på vid gavel för virtual reality. Operationer, timmerlastning och fobier är några användningsområden för den revolutionerande tekniken.

– Virtual reality är ett gränssnitt i en datorgenererad värld. Med hjälp av utrustning kan vi agera i den världen, säger Daniel Sjölie, forskare i informationsteknologi vid Göteborgs universitet, till Arbetsliv.

Det senaste åren har tekniken blivit billigare och mer användarvänligt. Tekniken bygger på "tracking", alltså att datorn vet var du tittar och var du har dina händer. VR-glasögon kan träna oss inför potentiella stressade situationer i verkligheten.

– Du kan träna på ett tryggt sätt och det är bara att ta av sig glasögonen om det blir för obehagligt, säger Daniel Sjölie.

Men risken finns att personen bakom glasögonen förlorar kontakten med den verkliga världen. Därför går utvecklingen mot en "mixed reality" där en fiktiv miljö bygger på att man tagit bilder av den verkliga miljön.

– Tänk att enkelt kunna visa upp en ny bil bara genom utrustningen i en väska. Vi går mot en framtid där VR-teknik och mixed reality är en del i vardagsmiljön. Speciellt för många företag, säger Daniel Sjölie.

Källa: Prevent.se


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration