Kungsleden tror på kluster
Genom att bilda kluster vill Kungsleden utveckla områden i stället för att bara satsa på enskilda fastigheter – en idé som man tror gynnar hyresgästerna. – Klusterbildning är en strategi som vi tror mycket på då det innebär att vi kan ha en stor påverkan på de områden som vi verkar i, säger Patrick Bernvid, marknadsområdeschef för Göteborg Syd på Kungsleden.
Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-03-13 | Utveckling
Det var 2013 som Kungsledens ledning tog beslutet att gå från att vara ett rent transaktionsbolag till en långsiktig fastighetsägare. Sedan dess har bolaget arbetat med att renodla sitt bestånd och har bland annat sålt av fastigheter på mindre orter för att kunna fokusera på Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås.
– Vi vill helt enkelt vara en stor aktör i de här städerna och fortsätta växa där, säger Patrick Bernvid.
I samband med koncentrationen till storstäderna fokuserar Kungsleden även mer och mer på klusterbildning. Genom ett samlat fastighetsbestånd vill de kunna möta hyresgästernas önskemål och behov, och samtidigt få en god insikt i lokalsamhället. Det innebär också att de kan vara behjälpliga exempelvis för hyresgäster som behöver växa, krympa eller flytta inom området. Klustren bildas där det finns god tillgänglighet, hög tillväxt, gärna en blandning av verksamheter och bostäder samt där man ser en utvecklingspotential. Bolaget har i dag elva kluster, ett av dem ligger i Högsbo och omfattar totalt 108 000 kvadratmeter fördelat på 17 fastigheter.
Spännande resa
Patrick Bernvid har arbetat på Kungsleden sedan i maj förra året, och menar att just Högsbo var en av anledningarna bakom hans jobbyte.
– Det som lockade med Kungsleden var dels den spännande resan från ett transaktionsbolag till en mer långsiktig ägare, men också att jag tycker att Högsbo är ett intressant område att arbeta med som har stor potential för framtiden.
– Högsbo har ett väldigt bra läge med närhet till bland annat Frölunda Torg och Sisjöns handelsområde, men det behöver moderniseras. Vi vill få dit fler restauranger och butiker för att kunna erbjuda de som arbetar här en möjlighet att stanna i området även för att göra sina ärenden, fortsätter han.
I Göteborg har Kungsleden annars fastigheter i exempelvis Gårda, Mölndal och på Hisingen. Totalt har man ett 50-tal fastigheter i regionen. Man har valt bort de mest centrala delarna av staden – men lägger samtidigt stor vikt vid god tillgänglighet, med kollektivtrafik eller med bil. Kungsleden arbetar endast med kommersiell verksamhet och har hyresgäster inom kontor, lager/industri och handel. Just kontorssidan vill de gärna bli större på.
Hur tror du att era hyresgäster uppfattar er?
– Vi är lokalt förankrade och arbetar nära våra hyresgäster och kan hjälpa dem både i med- och motgångar. I våra kluster tror jag de tycker att det är positivt att vi ser till ett helt områdes utveckling, i motsats till bara enskilda fastigheter, säger Patrick Bernvid.
I Göteborgsregionen är de elva personer som arbetar på bolagets kontor i Gårda. Patrick Bernvid ansvarar för marknadsområde syd och Hans Carlsson för det norra. I april får man även en ny fastighetschef i form av Ulrica Sjöswärd, som senast kommer från Platzer. På kontoret finns också förvaltare, uthyrare, en förvaltningsassistent och tekniska förvaltare. Fastighetsskötsel köps in externt.
– En fördel med att vara så pass få är att det blir ett litet och tight team som har ett nära samarbete. Men i takt med att vi köper fler fastigheter kommer teamet också att växa, säger Patrick Bernvid.
Vad händer just nu för Kungsleden i Göteborg?
– Vi arbetar för fullt med att utveckla just Högsboområdet, i slutet av januari sattes exempelvis spaden i marken för en ny glassfabrik för Lejonet & Björnen, ett roligt samarbete med en lokal aktör som ska stå klart i slutet av året.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.