"Efterfrågan på lokaler i Jönköping är god"

Magnus Olsson på Nivika Fastigheter och David Hjalmarsson på Quadrent om marknadsläget i Jönköping.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-03-12 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Magnus Olsson.
Bild: Nivika Fastigheter


Magnus Olsson, fastighetschef Jönköping, Nivika Fastigheter


Vilka är de största fördelarna med att etablera sitt företag i Jönköping?


– Jönköping är en expansiv ort som ligger helt rätt kommunikationsmässigt i Sverige där du inom en ­radie på 300 kilometer når cirka 70 procent av Sveriges befolkning. Jönköping har Jönköping University som en motor som lockar ungdomar att utbilda sig som blir attraktiv arbetskraft för många företag i bygden. Jönköpings företagsmix samt att vi har många myndig­heter och verk gör att bredden är intressant med många möjligheter till att skaffa sig nya kundkontakter. Jönköping växer som ort och har en stabil ökning av invånare varje år. Jönköping har också ett bra läge för framtiden.

Vad har ni för planer för staden?


– Nivika kommer att förvärva mer mark och fastig­heter för att utveckla vår verksamhet. Vi vill vara en ansvarsfull aktör som är delaktig i Jönköpings utveckling och framtid. Vi arbetar med att bygga modul­lägenheter för uthyrning. På detta sätt kan vi snabbt och billigt bygga lägenheter på olika platser där behovet finns, exempelvis för studenter och andra grupper i samhället. Nivika bygger också ett lagerförråd mitt i Jönköping city, här kan man hyra förråd från två kvadratmeter och uppåt, detta behov ökar när man bygger nya lägenheter som saknar förråd. Nivika kommer att öka sitt engagemang både i bostäder, kontor och industrilokaler, vi ser Jönköping som en tillväxtort med många möjligheter.

Hur är efterfrågan på lokalmarknaden i Jön­köping?


– I dag ser vi en efterfrågan inom bostäder, kontor och industrilokaler, det blir en rotation när nya kontor och industrier byggs vilket ökar företags möjligheter till förflyttningar. Vi ser också att antalet företag som vill etablera sig i Jönköping har ökat. Det är viktigt att man investerar i flexibilitet och långsiktigt rätt i lokalen, det är svårt att få tillbaka investeringen under hyres­tiden och vi vill gärna ha långsiktiga förhållanden med våra hyres­gäster.

Hur skulle du beskriva hyresutvecklingen i området?


– Ett stabilt hyresläge där företag/butiker i dag är villiga att betala för att komma till ett nybyggt centralt läge, det är viktigt att vi har en levande stadskärna och ett drivet bolag "på stan", Jönköping City gör ett fantastisk arbete.
Artikelbild

David Hjalmarsson.
Bild: Patrik Svedberg


David Hjalmarsson, uthyrare, Quadrent


Vilka är de största fördelarna med att etablera sitt företag i Jönköping?


– Läget med närhet till Sveriges tre största städer, lägre kostnadsläge än storstäderna och mer lojal arbetskraft i jämförelse med storstadsregionerna. Högskolans närvaro och relativt bra utbud av professionella tjänster i relation till stadens storlek är också positivt. Om höghastighetsbanan blir verklighet stärker detta staden ytterligare.

Vad har ni för planer för staden?


– Quadrent arbetar för att utveckla näringslivet i Jönköping genom att förmedla ändamålsenliga lokaler till företag som vill växa eller etablera sig här. Vi har kunskap om utveckling av fastigheter och vi satsar just nu mycket för att vägleda våra uppdragsgivare i de omställningar som många områden och fastigheter står inför.

Hur är efterfrågan på lokalmarknaden i Jön­köping?


– Efterfrågan på lokaler i Jönköping är god. På industriområden som till exempel Hedenstorp har marken sålt slut. Vidare sker det en omvandling i vissa verksamhetsområden, såsom runt Södra Munksjön, vilket medför att företag får flytta till nya områden inom tätorten. I city ser vi att intresset för mindre restauranger och mindre butiker ökar medan vissa stora kedjor valt att flytta till köpcentrum och externhandelsområden.

Hur skulle du beskriva hyresutvecklingen i området?


– Generellt upp. Största relativa uppgångarna senaste åren kan vi nog se inom lager och lätt industri, å ­andra sidan har det byggts mycket nytt så man får ju ofta fräschare och effektivare lokaler för pengarna.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration