Yllefabriken får nytt liv
När den karaktäristiska textilfabriken i Norrköping omdanas med både bostäder och kommersiell verksamhet står de hållbara värdena högt i rang.
Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-02-06 | Utveckling
Området, som ligger fem minuter från Drottninggatan, uppfördes under första halvan av 1900-talet av Nyborgs Yllefabrik. Fabriken lades ner 1957 och sedan dess har fastigheten haft ett flertal olika ägare och hyresgäster. Nu vill Gamlebro AB, som ägs av Hyresbostäder i Norrköping till 50 procent, Heimstaden till 40 procent och Ståhl Invest till tio procent, ta ett helhetsgrepp om området.
Ska bli ett besöksmål
Utvecklingen är uppdelad i flera etapper, och vid årsskiftet inleddes den första som innebär en ombyggnation av den gamla fabrikslokalen. Här kommer det att bli 100 bostäder, 2 900 kvadratmeter kontor och cirka 2 200 kvadratmeter övrig kommersiell verksamhet. Tanken är att de kommersiella verksamheterna, som exempelvis småbutiker, ett café samt kulturella och kreativa aktörer, ska göra Yllefabriken till ett besöksmål. Hållbarhet är återkommande i utvecklingen och bland annat planeras arbete med energieffektivisering, stadsodling, användande av förnybara energikällor, bil- och cykelpool.
Joel Larsson på Heimstaden är ansvarig för de kommersiella lokalerna i området.
– Det är ett attraktivt läge med stora flöden av människor och en närhet till Motala ström. Dessutom är det fem minuter från centralstationen och lätt att nå med såväl bil som buss och spårvagn, säger han.
Kontoren som ska uppföras kommer att vara aktivitetsbaserade, något som har varit viktigt bland annat ur hållbarhetsperspektivet.
– Hållbarhet är något som genomsyrar hela utvecklingen, och när det gäller aktivitetsbaserade arbetssätt handlar det om att hushålla med ytan. I vanliga kontor räknar man med cirka 20–25 kvadratmeter per anställd, i ett aktivitetsbaserat är motsvarande siffra 10–15, säger Joel Larsson.
Genom de aktivitetsbaserade kontoren vill man skapa de bästa möjliga förutsättningarna för medarbetarna, genom exempelvis tysta zoner, öppna ytor som bjuder in till möten och avkopplande miljöer.
– Industrikänslan ger även lokalerna en särskild charm, och innebär också ljusa, öppna kontor med högt i tak och stora fönster, säger Joel Larsson.
När det gäller fördelningen av den 2 900 kvadratmeter stora kontorsytan är ännu inget hugget i sten, men en tanke är att en lite större aktör kan hyra hela den ena våningen om cirka 1 300 kvadratmeter, medan den andra våningen kan fördelas på lite mindre lokaler där den minsta är cirka 300 kvadratmeter stor.
I direkt anslutning till det nya kontorshuset kommer det även att finnas en gemensam del för området med café, reception, mötesrum och möjlighet att hyra konferenslokal.
Vilken typ av hyresgäster tänker ni er?
– Vi har ingen begränsning vid någon särskild nisch. Däremot är det viktigt för oss med hållbarhetsprofilen och vi söker företag som jobbar hållbart in i framtiden, säger Joel Larsson.
Han berättar att det redan finns ett antal intressenter, exempelvis bland arkitektkontor och inredningsföretag.
Färdigställande av den första etappen beräknas till tredje kvartalet 2018. I etapp två, som innebär en tillbyggnad av fabriksområdet, kommer det att bli ytterligare cirka 50 bostäder och en del kommersiella ytor, bland annat en restaurang och ett växthus.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.