"Det blev bättre än jag kunnat föreställa mig"
När spelutvecklaren Toca Boca flyttade till nya lokaler förra året var viktiga faktorer hyran, läget och känslan. – För oss handlade det om att få till lokaler som andas frihet, lekfullhet och kreativitet, säger Lina Persson, office manager på Toca Boca.
Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-02-21 | Flytt
När flyttlasset gick hade Toca Boca suttit i sina tidigare lokaler i Vasastan i Stockholm sedan bolaget startade sin verksamhet 2011. Anledningen till att de flyttade var egentligen ganska enkel – lokalerna blev för små.
– Vi tyckte verkligen om vår gamla lokal, men vi fick helt enkelt inte plats då företaget hade vuxit. Vi behövde en större lokal som var bättre anpassad till vår verksamhet, säger Lina Persson.
Hon fick själv uppdraget att leta efter en ny lokal, eftersom hon arbetat på Toca Boca länge hade hon bra koll på vad företaget och dess 40 anställda var ute efter.
– För oss är det viktigt att våra lokaler andas Toca Boca, man vet ganska snabbt när man kommer in i en lokal om det är rätt, säger hon.
Använde du någon extern hjälp vid lokalsökandet?
– Jag hade först lite hjälp utifrån, men eftersom det brann lite i knutarna tidsmässigt blev det i stället så att jag lade otroligt mycket tid och energi på lokalsökandet, vilket till slut innebar att jag hittade lokalerna innan konsulterna gjorde det, säger Lina Persson.
Kontraktet för lokalen i Vasastan gick ut vid årsskiftet 2015/2016 och sökandet efter en ny lokal inleddes i januari 2015.
– Vi sa upp kontraktet på våren och hade nio månaders uppsägningstid, så det var bara att börja leta! Vi ville inte mellanlanda utan hitta vår nya lokal direkt, säger Lina Persson.
Vad ingick i er kravspecifikation?
– Lokalen skulle vara kring 1 000 kvadratmeter stor. Tre andra faktorer som vi tog hänsyn till var hyran, läget och känslan. Just känslan för lokalen och vad man kan göra med den är väldigt viktig.
Efter att ha hittat några förslag blandade Lina Persson in styrgruppen som fick ta ställning. I första hand letade man efter en ny lokal inom tull – men hamnade i slutändan precis utanför i Fabeges Lumahuset i Hammarby Sjöstad.
– Vi ser i alla fall Södermalm från fönstret! Nej, men den här lokalen ligger jättebra till precis vid vattnet, den vackra utsikten är dessutom säkert bättre för vår kreativitet än att stirra in i en husvägg, säger Lina Persson.
Fabege var även fastighetsägare för Toca Bocas tidigare lokaler. Att man hamnade hos dem igen var dock en slump.
– Det var inget medvetet val, men visade sig vara väldigt smidigt eftersom vi kunde sitta kvar i våra tidigare lokaler lite längre än avtalat. Samarbetet med Fabege har fungerat jättebra, de är otroligt duktiga på att sköta om vårt kontor. Att de sitter i samma hus gör också att vi har en nära kontakt, säger Lina Persson.
Hon beskriver Lumahuset som en "maffig byggnad" och trots att lokalerna från början inte matchade deras behov kunde hon se möjligheten till förvandling.
– Till slut blev det bättre än jag hade kunnat föreställa mig, lokalen har blivit väl anpassad för vårt koncept.
När det gällde att välja mellan aktivitetsbaserat och fasta arbetsplatser blev det en kombination.
– Många hos oss, framför allt produktionsteamen, är beroende av att ha fasta arbetsplatser eftersom de har så mycket material. Sedan har vi också projektrum, mötesrum, samtalsrum och andra gemensamma ytor som vi rör oss mycket emellan, men rent aktivitetsbaserat är det inte, förklarar Lina Persson.
Hon menar att det har varit viktigt att de anställda fått sätta sin egen prägel på sina arbetsplatser. Därför har de separata arbetsplatserna gjorts i svart och vitt, medan de gemensamma ytorna är minst sagt färgsprakande.
Hur har flytten tagits emot bland de anställda?
– Det har gått jättebra, vi brukar skoja och säga att två timmar efter att vi hade flyttat in så arbetade alla som om vi alltid hade suttit här, säger Lina Persson.
Eftersom Toca Boca inriktar sig mot appar för barn ville man även utgå från ett barns perspektiv vid inredningen av kontoret. Det är också ofta barn på kontoret vid testverksamheten och det finns gömställen, tunnlar och överraskningar runt om i lokalerna.
– Det hela är tänkt att bidra till vår kreativitet och lekfullhet. I ett rum är exempelvis allting förstorat så man får liksom klättra upp i möblerna. Där brukar jag ha mina möten, det gör någonting med den man möter och sätter tonen på ett bra sätt!
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.