Stockholms nya landmärke
Östra delen av Kungsholmen har länge varit förknippad med Trygg Hansa. Genom att utveckla huvudkontoret via en origamiinspirerad påbyggnad på taket vill nu Areim att Stockholms nya landmärke ska ge nytt liv åt området. – Vi vill ta tillvara på den befintliga byggnaden och de fantastiska kvaliteter den besitter, samtidigt som vi adderar något nytt. Ny modern arkitektur som kommer att skapa ett nytt landmärke här i Stockholm, säger Erik Ullsten, projektansvarig på Areim.
Skriven av Axel Ohlsson 2016-12-20 | Utveckling
I decennier har östra Kungsholmen i mångt och mycket förknippats med ett enda företag: Trygg Hansa. Försäkringsbolagets jättekontor i tegel i korsningen där Scheelegatan och Flemminggatan möts har sedan tidigt 70-tal samlat människor på platsen under dagarna.
– Man byggde egentligen ett fullservicekontor åt de anställda som skulle uppfylla de anställdas alla behov. Nu har tiden kommit i kapp byggnaderna och dagens behov ser helt annorlunda ut.
– Vi vill inkludera omgivande miljöer på ett annat sätt än tidigare och skapa en miljö som möter kraven från dagens hyresgäster och besökare. Det här huset har länge förknippats med en enda hyresgäst. Vi vill skapa en intressant mix av olika hyresgäster för att i förlängningen skapa en attraktiv plats.
Vill ge platsen mer liv
Genom Areims utvecklingsplan för fastigheten ska platsen få mer liv.
– Huvuddelen i det här förslaget är att vi bevarar allting som är befintligt, sedan är principen att vi adderar nytt ovanpå. Det vi ser här i dag kommer att finnas kvar i sin helhet, detsamma gäller invändigt, berättar Erik Ullsten, projektansvarig på Areim.
Den anrika kontorsbyggnaden ska byggas på med ett spektakulärt etage – innehållandes 15 000 kvadratmeter kontor – ovanpå taket designat av den franska arkitekten Manuelle Gautrand, som bland annat designat Citroëns showroom i Paris, och det svenska arkitektbolaget Equator. Utformningen av tillbyggnaden har inspireras av origami, japansk papperskonst.
I brytpunkten till tillbyggnaden, på taket till ursprungsbyggnaden, kommer en restaurang att skapas.
– Tanken är att det nya ska landa med lätthet på det gamla. Då får vi ganska tydlig avskiljning mellan årsringarna med en grön trädgård på taket som sträcker sig runt hela huset.
– På undersidan av påbyggnationen kommer det att vara speglar så underifrån kommer man att se de gröna trädgårdarna i reflektioner.
Öppnar upp för allmänheten
Påbyggnaden är som sagt inte det enda som ska ske i området.
– Projektet är så mycket större än tillbyggnaden. Vi vill öppna upp parken och skapa flöden in mot fastigheten. Grindstugan kommer att fungera som en entré ner till handelsplanet som sträcker sig genom hela fastigheterna. Det kommer att bli drygt 10 000 kvadratmeter som görs om och öppnas upp för allmänheten, med fokus på närservice som dagligvaror och matkoncept och liknande, säger Erik Ullsten.
– Paviljongerna på övervåningen kommer att bli en restaurang, samtidigt som vi gör en restaurang i huset. Egentligen öppnar vi upp alla delar i huset för allmänheten och gör ett område som tidigare varit stängt och slutet mer tillgängligt.
För att visa upp förändringen i det som ska bli ett nytt landmärke och en nytt tillskott i Stockholm stads silhuett har Areim valt att sätta upp en utställning i fastighetens grindstuga där boende i området och andra nyfikna stockholmare kan titta in för att se hur projektet är tänkt att bli.
Stora tavlor med bilder av utformningen samsas med videointervjuer med inblandade och en ljussatt modell över fastigheten och omgivningen med tillhörande ljudspår som i behaglig ton redogör för såväl dåtid som framtid.
– Vi är väldigt nöjda med resultatet av utställningen. Intresset har varit stort och framför allt är vi glada över det positiva gensvaret vi har fått från de som varit här. De tycker att det är väldigt kul att det händer någonting med platsen.
"Tanken är att det nya ska landa med lätthet på det gamla"
– Kvarteret är väldigt aktivt under dagarna men sedan stänger det i praktiken ner under kvällarna. Att skapa liv genom att addera ny närservice och ett bättre matutbud kommer att skapa nytt liv på platsen. Det är också en del i hur vi försöker arbeta med säkerhetsfaktorerna. Många upplever det här som lite mörkt och otryggt. Att skapa flöden och bjuda in mer folk hit kommer ge en ökad säkerhetskänsla också.
Brist på bra kontor
Enligt den tidsplan man arbetar efter ska handelsplan och parker vara klara under 2018 och påbyggnaden med kontor vara redo under 2019.
– Det finns en brist på bra kontor i Stockholm i dag. Vi hoppas i och med det här att vi kan erbjuda högkvalitativa kontor till den stora efterfrågan som är.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.