Klövern har ett ständigt driv framåt

Klövern har funnits sedan 2002 och mottot har varit detsamma sedan start – att de var dag ska underlätta kundens vardag. – När jag började på Klövern 2010 var det just det jag gick igång på, att det viktigaste inte är husen utan verksamheterna i dem, säger Mikael Forkner, regionchef på Klövern.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-01-10 | Utveckling


Artikelbild

Projektet Kopparhusen i Norrköping ska dras igång under första halvan av 2017.
Bild: Klövern


När Mikael Forkner började på Klövern hade de ett fastighetsvärde på cirka 14,5 miljarder kronor – att jämföra med dagens värde på 37 miljarder.

– Här i Linköping har vi bland annat dubblerat ytan sedan 2010, och i Norrköping har vi vuxit med 30–40 procent. Vi är helt enkelt ett bolag som växer – och det rejält, säger Mikael Forkner.

Klövern är den största kommersiella fastighetsägaren i både Norrköping och Linköping och samarbetet mellan de två städerna är nära och väl utvecklat. ­Daniel Blixt, som gör oss sällskap på Klöverns Linköpingskontor, har ansvar för Norrköping.

– Jag började första december så jag är fortfarande ganska ny, även om jag har varit i branschen i många år. Jag trivs jättebra, jag tycker om att man är en lokal fastighetsägare och att det finns ett ständigt driv framåt, säger han.

Vad är fördelen med att det finns en affärsenhetschef i varje stad?


– Man blir som chef mer närvarande och kan vara ute och nätverka med näringslivet, kommunen och våra hyresgäster, säger Daniel Blixt.

I de båda städerna arbetar totalt 29 personer, och en del funktioner delas mellan de två kontoren och regionen. Den egna driftorganisation är stor – något som är viktigt för Klövern.

– Man ska ha Klövernkepsen på sig när man är ute och arbetar brukar vi säga. Vi har egna affärsenhetschefer, förvaltare, projektledare och driftsassistenter, säger Mikael Forkner.
Artikelbild

Daniel Blixt och Mikael Forkner.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Huvudfokus för Klövern ligger på kommersiella verksamheter. Den senaste tiden har man dock startat ytterligare ett ben, Klövern Living, där man tittar på att skapa byggrätter för bostäder.

– Sedan får vi se om vi ska bygga i egen regi eller slå ihop oss med någon. Det första exemplet på Klövern ­Living finns i Norrköping, i projektet Kopparhusen, ­säger Mikael Forkner.

Utvecklingen vid Kopparhusen drivs tillsammans med Hyresbostäder i Norrköping. Här har man fått bygglov för en mix av studentbostäder, forskarbostäder och traditionella bostäder tillsammans med kontor och restauranger. Målet är att dra igång projektet, som omfattar 15 000 kvadratmeter och knappt 100 lägenheter, under första halvåret 2017.

Hur kommer det sig att ni börjat snegla åt bostäder?


– I dag vill man ha den där kombinationen av bostäder och kommersiell verksamhet, efterfrågan finns och det skapar mer liv. Många vill ha något mer stadskvartermässigt, något som funkar utmärkt exempelvis vid Kopparhusen, säger Daniel Blixt.

En stor del av Klöverns Norrköpingsinnehav är ­centrerat till just industrilandskapet och till Ingelsta. I Linköping finns en stor del av innehavet i Mjärdevi, på Sankt Larsgatan, på Industrigatan – och i Tornby där man har sitt kontor sedan maj förra året. Innan satt man i Mjärdevi, men packade ihop och flyttade när en hyresgäst behövde utöka.

– Så gjorde vi även med vår tidigare lokal, så vi får väl se hur länge vi sitter här, vanligtvis flyttar vi var tredje eller fjärde år. Hittar vi en hyresgäst som vill flytta in får de göra det – allt för att underlätta hyresgästerna vardag lyder det ju, säger Mikael Forkner.

Stort fokus på kontorshotell


De senaste åren har även ett stort fokus riktats mot kontorshotell, där Klöverns koncept går under namnet First Office. I Norrköping har de 130 rum och i Linköping finns ungefär hälften så många. Något annat som har fått ett allt större värde under de senaste åren är miljö- och hållbarhetsperspektivet.

– Klövern köper bara grön el och använde exempelvis på universitetet på Campus Norrköping både solceller och sedumtak, säger Mikael Forkner.

Målet är att kontinuerligt sänka energiförbrukningen och det arbetas löpande med driftoptimering, energi­projekt och återvinning.

– Alla Klövernenheter har dessutom cyklar, som vi använder så mycket det går, säger Daniel Blixt.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration