Han vill få Kista mer levande och öka kunskapen
En testbädd öppen för alla företag. Urban ICT Arena i Kista tar nya steg varje dag och ambitionen är att alltid ligga i framkant. – Digitaliseringen ställer nya krav i dag, säger Naod Abera på Kista Science City.
Skriven av Anthon Näsström 2016-12-04 | Näringsliv
Det var i maj som Naod Abera tillträdde som kommunikatör på Kista Science City, där stor inriktning kommer ligga på arbetet med Urban ICT Arena. En samverkansarena där flera stora aktörer ingår, däribland Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms stad, IBM och Ericsson. Det fungerar som en samverkansplattform och testbädd där framtidens innovation testas och utvecklas i skapandet av den hållbara staden.
Viktigt med samverkan
– Man delar på data och testbädden för att pröva nya tekniker. Att det är en öppen testbädd är en förutsättning för att det ska fungera, vi försöker skapa något som kan gynna alla människor och då är det viktigt med samverkan, säger Naod Abera.
Han rekryterades till tjänsten som kommunikatör, efter att jobbat på OKQ8 och deras varumärkesutveckling. Före det var han ansvarig för att skapa mobila projekt på reklambyrån Le Bureau, under projektnamnet Mobilité.
– Jag lär mig saker varje dag i det här jobbet. Jag har alltid haft starkt ett IT-tekniskt intresse och en stor nyfikenhet på ICT-sektorn. Att få chansen att jobba med och för sitt lokala område tror jag många vill göra. Framför allt ser jag Kista som en plats med stor potential just för att jag bor i området, jag brinner väldigt mycket för Järva-området och människorna i det.
Vad är det främst du kommer jobba med?
– Kontorstid är det här en levande plats, det är full fart. Mitt mål är att få människor som inte lever i denna värld att få upp ögonen för ICT-klustret i Kista och det arbete som görs här. Samtidigt har vi på Kista Science City AB som ambition att få Kista att även kunna leva efter klockan fem. Och där finns det flera saker att göra.
Enligt Kista Science City är de som naturligt lockas till Kista forskningstunga företag med båda fötterna i IT, även om alla företag självklart är välkomna.
– Jag har svårt att se ett enda företag som inte skulle ha nytta av att flytta till Kista – och för Kistas del är det alltid roligt med etableringar som kanske inte alltid bara jobbar med de nya vetenskaperna, säger Naod Abera och fortsätter:
– Att både Wrigley’s och Cloetta flyttat hit de senaste åren gör vår miljö mer mångfasetterad och spännande. För Urban ICT Arena är det givet att det är företag som arbetar i framkant med teknikutveckling kring mobilt bredband och sakernas internet.
Självkörande bussar
Med hjälp av Ericssons testområde för 5G, som är en viktig del i infrastrukturen för Urban ICT Arena, har man till exempel kunnat testa självkörande bussar längst Kistagången där man har haft kontroll över bussarnas position och även fått en videoström i realtid från dem. Ett uppskattat och populärt inslag med över 3 000 besökare som fick chansen att åka med bussarna.
– Det här är en ny fas av teknik som hela tiden utvecklas. Digitaliseringen ställer nya krav på alla företag och verksamheter som vill vara i framkant och utvecklas, säger Naod Abera.
Gemensam satsning
Framtidens teknik, den ska finnas i Kista. Att teknikens vagga ligger just här är inte så konstigt. Stiftelsen Electrum firar i år 30 år, och bildades för att gemensamt satsa på innovation, forskning och utveckling inom telekom och elektronik. Här sammanbinder man näringslivet, den offentliga sektorn och akademin i ett trippel helix-samarbete.
Huvudfokus är skapandet av en levande och hållbar stad.
– Kista ska vara en hållbar stad som skapar nya jobb och som ständigt är innovativ. Men lika viktigt är det att hålla kvar folk här när arbetsdagen är slut. Därför är det viktigt att fler bostäder byggs och göra området än mer attraktivt att hänga i, säger Naod Abera.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.