Dynabyte - jobbar i en parallell värld

Dynabyte är ett IT-konsultföretag som brinner för ny teknik och kompetensutveckling. När de letade efter nya lokaler ville de ha något som inspirerar – resultatet blev en rad olika parallella världar och oväntade detaljer. I en intervju med Jenny Hellenberg kikar vi närmre på Dynabytes häftiga kontor.

Skriven av Johanna Eineryd 2016-09-28 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Information
Storlek: ca 740 kvm. Inflytt: 25 november 2015.
Ansvarig arkitekt: Jenny Öberg, Reflex Arkitekter
Fotograf: Erik Lefvander


Artikelbild

Jenny Hellenberg


Ni skriver att Dynabyte har Sveriges snyggaste kontor som fungerar precis så som vi vill - kan du inte berätta mer om hur kontoret fungerar?
En av anledningarna till att vi bytte kontor var att vi ville ha större lokal för våra kompetensutvecklingsevent, som är en stor del av vår företagskultur. Bland annat så bjuder vi in till kvällsföreläsningar med externa gäster, tidigare hade vi plats för upp till sextio personer och nu kan vi bjuda in dubbelt så många.

Vårt tidigare kontor var också häftigt men nu när vi skulle byta lokaler ville vi toppa det - vi ville ha något riktigt speciellt. Vi ville även gå från fasta skrivbordsplatser till ett aktivitetsanpassat kontor, och en sådan övergång är mycket lättare att genomföra om man byter lokaler.

Här kan du se Dynabytes nominering till Sveriges Snyggaste Kontor

Inspirerande kontorsinredning och kreativa miljöer blir allt vanligare och ert kontor är ju minst sagt kreativt och inspirerande. Hur kom ni fram till idén med att ta in sagovärlden på kontoret?
Det är mycket lättare att komma på en genomtänkt inredning om det finns ett tema eller koncept att utgå ifrån. Så vi kom upp med konceptet “Down the rabbit hole" med ett tema för varje del av kontoret. Vi har bland annat ett stort Hogwarts-rum, där alla event hålls, ett Matrix-tema som man möts av direkt när man kliver in i loungen, ett Alice i Underlandet-kök och en Narniaavdelning till exempel. Alla teman knyter an till en parallell värld, att det sker något magiskt på andra sidan.
Artikelbild

Anledningen till att vi valde just det konceptet är att vi jobbar med systemutveckling och tillbringar våra dagar vid en dator med att skriva kod och det är lite som en parallell verklighet att de där kodraderna sedan faktiskt blir något användbart i vardagen eller en del av ett viktigt system.
Artikelbild

Hur reagerar besökare när de kommer in i lokalen? Vad slås de av först?
Vi sitter i KTH:s gamla byggnad, som är ett pampigt hus på utsidan med ett vackert trapphus. När besökarna kliver in så hamnar de först i Matrixdelen med den stora specialbyggda spegelbaren som ger ett väldigt häftigt intryck och det vi brukar få höra är att det är som att kliva in i en helt annan värld. Många uttrycker ett stort “Wow".
När vi sedan berättar om våra olika teman börjar gästerna kommentera olika detaljer. Många blir förtjusta i Narnia-garderoben, det är läckert att man faktiskt kan gå igenom den och komma till ett annat rum.
Artikelbild

Nästan alla möbler är vintage eller återbruk, har ni på något annat sätt tagit hänsyn till miljön?
Vi är ett företag som faktiskt gör ganska litet avtryck på miljön. Nästan alla våra konsulter sitter ute hos kunder och vi skriver inte ut särskilt mycket papper. Sedan försöker vi också alltid att köpa ekologiska råvaror till kontoret.

När vi skulle flytta köpte vi så gott som allting på auktion eller tog med oss från vårt förra kontor. Det enda som är nytt är en del inredningsdetaljer och några få nya stolar. Och så några platsbyggda detaljer som spegelbardisken, som är specialdesignade för vårt kontor.

Artikelbild

Har det nya kontoret förändrat stämningen eller kulturen på företaget?
Jag skulle inte säga att det har förändrat kulturen - snarare förstärkt. Vårt nuvarande kontor passar bättre in på oss som företag och den kulturen vi har. Vi vill att det ska vara roligt att gå till jobbet och att kontoret ska vara en självklar samlingsplats, speciellt som de flesta av våra konsulter sitter ute hos våra kunder. Då är det viktigt att ha en samlingsplats som man tycker om.

Dessutom är det nya kontoret ännu bättre anpassat för våra events som kvällsföreläsningar och after works. Bardisken har till exempel en inbyggd ölkyl och i Hogwarts-rummet, där eventen äger rum, har vi ljusriggar i taket.

Kan du tänka på någon nackdel med kontoret, eller någon aspekt du önskar ni hade tänkt på innan renoveringen?
Nej jag kan faktiskt inte det, hur mycket jag än tänker. En gammal byggnad har ju sina egenheter, som lite svårt med uppvärmningen på vintern, men det hade inte påverkat något med renoveringen. Vi är väldigt nöjda med vårt nya härliga kontor!

Artikelbild

Slutligen, vad tycker du är det absolut bästa med kontoret?
Det tycker jag faktiskt är känslan av att kliva in i en annan värld. Det är så roligt och inspirerande att kliva in på kontoret varje morgon. Och så är det alltid lika roligt att ta hit gäster eller kunder och få visa upp kontoret för dem.


Klicka här för att se alla nomineringar i Sveriges Snyggaste Kontor 2016


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration