Skanska Fastigheter utvecklar med flexibilitet i fokus
Skanska etablerade sitt första kontor i Göteborg 1939. Då, för 77 år sedan, var kontoret 150 kvadratmeter stort och låg på Polhemsplatsen. När Lokalnytt träffar marknadschef Mats Dynevik på bolagets kontor i Gröna Skrapan i augusti har företaget minst sagt vuxit och numera sysselsätts flera tusen människor i och kring Skanskas projekt.
Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-11-09 | Utveckling
Skanska Fastigheter Göteborg, som är ett av Skanskas fastighetsbolag, var från början ett fastighetsförvaltande företag. De senaste 17 åren har man dock valt att fokusera på utveckling av nya fastigheter.
– Vi arbetar från ax till limpa och investerar i mark och utvecklar kommersiella fastigheter för att sedan sälja till ett mer förvaltande bolag, förklarar Mats Dynevik, som har arbetat på bolaget i 22 år.
Att byta fokus från förvaltning till utveckling var ett beslut från Skanskas ledning.
– Sedan tycker jag personligen att det är mycket roligare att arbeta med utveckling av nya, moderna fastigheter än själva förvaltningen av dem. Det är något speciellt med en ny fastighet, att se idén födas och sedan utveckla den på bästa sätt, säger Mats Dynevik.
Skanska Fastigheter Göteborg ingår i affärsenheten Commercial Development Nordic, och verksamheten är fördelad på tre olika ben; kontor, logistiklokaler och verksamhetslokaler.
Fokus på Göteborg
När det gäller kontor och verksamhetslokaler ligger primärt fokus på Göteborg – gällande logistikfastigheter arbetar man mot hela landet.
Som ett utvecklade bolag menar Mats Dynevik att det finns ett flertal aspekter att ta hänsyn till.
– Hyresgästen som ska arbeta i huset är naturligtvis jätteviktig, men även de som ska köpa fastigheten. Sedan är såklart staden betydelsefull, även om det inte är en direkt kund vill vi bidra med fastigheter som passar in i sitt sammanhang. Vi för många diskussioner med staden i tidiga skeden, säger han.
På Skanska Fastigheter är ambitionen att skapa lokaler som kan passa för många olika verksamheter.
– Flexibilitet blir viktigare och viktigare, och då gäller det att bygga och utveckla fastigheter som tål förändringar, där tror jag att vi har kommit ganska långt. Även inom vårt miljöarbete ligger vi långt fram, med Gröna Skrapan i Gårda var vi först i Göteborg med att miljöcertifiera enligt Leed Platinum, säger Mats Dynevik.
Vill ligga i framkant
Han betonar att Skanska ständigt försöker ligga i framkant av utvecklingen av lokaler – de har till och med använt sig själva som testpiloter.
– Vi var tidiga med att själva sätta oss i en aktivitetsbaserad arbetsmiljö för att kunna förstå våra kunders behov och har haft många företag på studiebesök i våra lokaler.
Just nu arbetar Skanska Fastigheter med en rad projekt i Göteborg. Det ena är den sista etappen i utvecklingen av kontorsfastigheter i kvarteret Tändstickan i Almedal. I kvarteret, som ligger precis vid E6:an, kombineras 250 lägenheter med kontorsverksamhet och skapar blandstad – något som Skanska Fastigheter inte har utvecklat i den omfattningen i Göteborg tidigare.
– Här visar vi styrkan med Skanska där vi kan utveckla ett helt nytt kvarter för både verksamheter och boende, säger Mats Dynevik.
Hyresgäst i den tredje och sista etappen av kontorshusen i kvarteret blir Försäkringskassan som ska hyra 8 500 kvadratmeter, vilket innebär att huset är uthyrt till 70 procent redan innan byggstart som sker nu till hösten.
– Det är jätteroligt och såklart ett stort fokus för oss just nu, målet är att det ska stå klart till hösten 2018.
Även på Lindholmen pågår arbete i form av kontorshuset Piren 2 som ligger precis vid Lindholmsallén – enligt Mats Dynevik en fastighet som tar avstamp i historien med modern touch och med ett fantastiskt läge. Där har man än så länge inga färdiga hyresavtal, men förhandlingar pågår. Det tredje kontorsprojektet som han lyfter fram är Citygate som blir granne med Gröna Skrapan och som kommer att omfatta upp mot 40 våningar med byggstart under hösten nästa år.
– I planen är det en ren kontorsbyggnad, men det kan eventuellt även bli bostäder på de översta våningarna. Det blir i så fall ett unikt boende med en vidunderlig utsikt över Göteborg, säger han.
Logistik högt i kurs
Förutom kontorsprojekt ligger logistik högt i kurs då man arbetar med sitt koncept Kubiklager. I dag finns ett färdigutvecklat i Orrekulla industriområde och målet är att utveckla fler i andra delar av Sverige.
– Kubiklager innebär en stor flexibilitet med bland annat möjlighet till kortare hyresavtal.
Listan på kända fastigheter som Skanska har utvecklat i övrigt är lång. Bland annat kan nämnas Lilla Bommen (Läppstiftet), Park 49 vid Ullevi som Balder tillträdde i somras och Riksbankshuset där Föreningssparbanken har sitt regionkontor.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa är att det är något nytt hela tiden, det är sällan två dagar ser likadana ut. Sedan är det roligt att arbeta i ett bolag som Skanska med så oerhört mycket kompetens, det finns alltid något att lära sig. Detta är väldigt intressant att vara en del av, säger han.
För Skanska består av väldigt mycket mer än bara kommersiell fastighetsutveckling. Förutom bostäder så drivs bygg- och anläggningsverksamhet och infrastrukturutveckling. Något som Mats Dynevik menar är en stor fördel.
– Ja, det är det absolut. Vi använder vår kompetens inom hela koncernen, det finns alltid någon enhet eller person som har erfarenheter som man kan dra nytta av eller som har någon särskild kompetens, säger han.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.