Mölndalsbostäder vill skapa dynamik i innerstaden

Mitt i Mölndals nya innerstad skapar Mölndalsbostäder kvarteret Hajen som med start nästa år kan välkomna nya lokalhyresgäster och boende. – Det som är unikt med vårt kvarter är att det blir så många verksamheter på samma plats, säger Peter Olsson, lokaluthyrare på Mölndalsbostäder.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-09-22 | Utveckling


Artikelbild

Mölndalsbostäder satsar på en blandning av verksamheter och boende.
Bild: Fredblad Arkitekter


Utvecklingen av Mölndals innerstad fortsätter, den första december i år flyttar SCA in i sitt nya kontor och markerar startskottet för innerstadens färdigställande. För Mölndalsbostäders del ligger fokus på kvarteret Hajen som just nu växer upp mitt i staden. I kvarteret kommer det att finnas ytor för kontor, butiker och boende – och ett nyskapat stadsbibliotek i två plan.

– Det kommer att bli ett bibliotek i framkant där man inte bara lånar böcker utan också får en ny mötesplats, säger Mats Andersson, fastighetsutvecklingschef på Mölndalsbostäder.

Det nya biblioteket får stora, moderna lokaler med entré dels mot gallerian och nya Ulla Jacobssons plats i anslutning till Brogatan, men även en entré mot shoppingstråket på Bergmansgatan. Enligt Mats Andersson tror man på cirka 1 500 besökare till biblioteket varje dag – en dryg dubblering av dagens antal.

Totalt innefattar kvarteret, förutom bibliotekets 3 200 kvadratmeter, 6 500 kvadratmeter kommersiell verksamhet. Bygger gör Peab och bakom arkitekturen står Fredblad Arkitekter. På bottenplan i kvarteret kommer det att bli butiker, medan plan två planeras inrymma kontorsytor.
Artikelbild

Peter Olsson och Mats Andersson.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


– Sedan betyder inte det att det måste vara kontorsverksamhet, utan det kan också vara exempelvis vård eller utbildning. Vi för diskussioner med olika intressenter och hoppas på en bra blandning, säger Peter Olsson.

– Det finns stora möjligheter att skräddarsy sitt kontor. Det blir jättefina kontor med fönsterläge och det blir även en uteplats ovanför Medborgaregatan som vi tror mycket på, fortsätter han.

Delikatesstråk


Butikerna i gatuplan ligger mot Brogatan, Bergmans­gatan och Medborgaregatan. På den sistnämnda huserar i dag bland annat Fiskhallen och Ostbutiken, och Mölndalsbostäder vill gärna fortsätta förstärka gatan som ett delikatesstråk. De menar även att staden har en vision för de olika gatorna där Brogatan som ren gågata har en tyngdpunkt på mode, medan Bergmansgatan som blir en gångfartsgata kan ha ett varierat utbud inom exempelvis fritid, hobby och sport. Överlag är man öppen för en blandning av verksamheter, den enda lokal som är vigd åt någon särskild verksamhet är den närmast Ulla Jacobssons plats där man vill ha ett café som kan leva i symbios med stadsbiblioteket.

– Ett stort önskemål från biblioteket är ett café som granne och gärna även invändig access, förklarar Mats Andersson.

Gott om bostäder


Förutom kommersiell verksamhet ska kvarteret ­rymma cirka 200 lägenheter. Delen med stadsbiblioteket kommer att utgöras av två våningar bibliotek och 14 våningar hyreslägenheter. I den lägre delen med ­butik och kontor blir det 4,5 plan med bostäder ovanpå.

– Grundtanken med att bygga en innerstad är att man vill skapa dynamik, och en del i det är att ha bra butiker som drar folk, möjligheter till arbetsplatser, men även gott om bostäder så att inte staden dör när butikerna stänger och de kontorsanställda går hem, ­säger Mats Andersson.

Han menar att förtätning av bostäder blir allt viktigare då det är kostsamt att skapa ny mark.

– Förtätning är också positivt då det, utöver att skapa en bra och livaktig stad, innebär så många lägen­heter som möjligt – för de behövs, säger han.

Målet är att kvarteret Hajen ska stå färdigställt ­under andra halvan av 2017, då Mölndalsbostäder i stället startar arbetet med kvarteret Gråsejen där det planeras både bostäder och kommersiell verksamhet med ett färdigställandedatum under 2019.

Spännande stadsmiljö


I Mölndals innerstad kommer det totalt under de närmsta åren att tillskapas cirka 600 nya lägenheter.

– Tanken med Mölndals innerstad är att erbjuda mer än vad ett köpcentrum gör. Både Frölunda torg och kommande Kållered köpstad är självklart konkurrenter, men de konkurrerar egentligen bara med gallerian, menar Mats Andersson, och fortsätter:

– Den stora vinsten med Mölndals innerstad är att vi förutom gallerian kan erbjuda en innerstad med unika butiker i en spännande stadsmiljö – något som kan attrahera alla.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration