Stockholms första levande fasad

Nyréns Arkitektkontor har på uppdrag av Vasakronan skapat en växtvägg på Drottninggatan. – Det är så kul att se väggen på plats. Den blev precis så häftig som vi hade föreställt oss. Den gröna väggen fungerar som en portal till Drottninggatan, Sveriges mest besökta handelsgata, säger Sara Norås på Nyréns Arkitektkontor.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-10-29 | Utveckling


Artikelbild

Växtväggen på Drottninggatan.
Bild: Nyréns Arkitektkontor


Uppdraget från Vasakronan var att göra fasaden mer kommersiellt tilldragande. Fastigheten i kvarteret Klara Zenit/kvarteret Blåmannen rymde tidigare en galleria, men sedan ett par år tillbaka fyller enskilda butiker upp utrymmet, bland annat har H&M, Kappahl och Clas Ohlson butiker i fastigheten. Ambitionen var att röra byggnaden så lite som möjligt, men ändå göra fastigheten mer kommersiell, värdig byggnadens position i staden.

– Generellt tycker jag att Drottninggatan är rätt tråkig. Det är hårda ytor, det finns inte många bänkar att sitta på, den urbana livskvalitén är inte så hög, säger Sara Norås och fortsätter:

– Det finns en stor potential att höja den urbana kvalitén, få folk att trivas och stanna längre, vilket skulle ge positiv effekt på cityhandeln.

Nyréns har jobbat fram idén med den gröna fasaden i samarbete med Vasakronan. Växterna har valts ut i avstämning med SLU och på väggen växer i dag bland annat lingon, skvattram, strandråg, salvia samt en och annan tulpanlök. Växterna kommer att växla utseende under året, mellan vintergrönt och blomningsperioder. Totalt rymmer den 70 kvadratmeter stora växtväggen 2 500 plantor av 40 olika arter. Växterna planteras på filt som är kopplat till ett sinnrikt bevattningssystem från företaget Greenworks.

– Vattensystemet är slutet så det kommer inte i kontakt med fasaden, som alltså inte tar skada av växterna, säger Sara Norås.
Artikelbild

Anna Karin Fallan.
Bild: Nyréns Arkitektkontor



Bina gillar initiativet


Växtväggen går i linje med stadens målsättningar att stärka grönstrukturen och öka den biologiska mångfalden i en del av staden där stor brist på grönytor råder. Den går också i linje med Vasakronans miljö- och hållbarhetsarbete.

– Enligt Vasakronan har responsen från hyresgäster och kunder varit positiv. Och även bina tycks gilla initiativet, på ett granntak finns bikupor och bina därifrån har redan besökt blommorna på väggen, berättar Sara Norås.
Artikelbild

Sara Norås.
Bild: Nyréns Arkitektkontor



Kan detta bli vanligt förekommande framöver i våra städer?


– Det tror jag absolut och kanske även med andra nytto­växter som man kan äta. Vi bygger allt tätare ­städer så jag tror att vi i allt större utsträckning kommer att behöva dessa gröna inslag. Denna växtvägg är den första av sitt slag i Stockholm.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration