"Stort fokus på hotell"

Eleonore Pellams och Lars Svensson på NAI Svefa beskriver en region med ett stort ­fokus på hotell och med en fortsatt efterfrågan på moderna och profilskapande kontorslokaler.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-10-09 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Lars Svensson
Bild: NAI Svefa


Vilka är de tydligaste trenderna på hyresmarknaden just nu? Vad för slags lokaler är det störst efterfrågan på?


– Vi ser fortfarande att efterfrågan ligger på moderna, flexibla, yteffektiva och profilskapande kontorslokaler med närhet till kommunikationer. Företagen är fortfarande beredda att betala för en hög kvalitet. I de större städerna i regionen är det stort fokus på hotell just nu. I Norrköping har Comfort Hotels slagit upp portarna till det nyaste hotellet i staden. Hotellet är beläget intill Hamnbron, vid inre hamnen. I Norrköping planerar även Scandic Norrköping City att bygga ut sin hotellverksamhet med cirka 50 till 80 rum. Kommunen har även tagit fram en detaljplan som inrymmer byggrätt för hotell mitt emot resecentrum. I Linköping bygger Scandic Frimurarhotellet, ett stenkast från rese­centrum, ut sin verksamhet. Fler planer som ligger i närtid är ett nytt hotell vid Linköpings norra avfart nära E4, Good Enough Hotel. Även Scandic City Linköping planerar att bygga ut hotellet med ett tiotal nya rum. Befolkningsökningen i våra städer har i nutid ställt stora krav på våra kommuner då det gäller samhälls­fastigheter såsom skola och äldreomsorg.

Hur kommer hyresnivåerna att utvecklas fram­över?


– Hyresnivåerna har sedan en tid tillbaka utvecklats positivt och bedömningen är att de även framöver kommer att fortsätta något uppåt för moderna lokaler i bästa lägen. Dock kan vi se att det blir ett större hyres­spann mellan moderna kontor och för sämre kontors­ytor utanför de populära områdena.

Vilka områden i Östergötland stiger mest i popularitet för närvarande?


– Fortsättningsvis är det populärt att befinna sig nära stadskärnorna, nära bra kommunikationer och kringliggande service. Det kan man säga gäller för hela regionen i stort.
Artikelbild

Eleonore Pellams.
Bild: NAI SvefaVilka är de viktigaste frågorna för en fortsatt positiv utveckling för näringslivet i Östergötland?


– Ska Östergötland på sikt växa behöver alla kommuner i länet vara lyhörda för både nya och redan etablerade exploatörer. I dag tar det lite för lång tid att få fram nya byggrätter för bostäder, något som är en viktig del i att näringslivet i städerna ska fortsätta i en positiv riktning. Ska kommunerna öka sin befolkning går detta hand i hand. Det finns fortfarande fler centralområden i våra större städer som kan vidareutvecklas med mindre tillskott av bostäder. Till detta behövs fortfarande attraktiva skolor och förskolor. Ostlänken är en möjliggörare i kommunen och här behöver kommunerna fortsätta att samverka för att skapa de värden som Ostlänken på sikt kan ge.


Har ni några goda råd till företag som söker nya lokaler?


– De goda råden behöver inte vara många för att hitta nya lokaler. Hemläxan måste dock vara gjord, hur ska mitt företag upplevas och hur ska vi arbeta. Det man annars kommer långt med är god planering och att vara ute i god tid.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration