Fastighetsbolaget som går mot strömmen

Hemfosa är landets enda börs­noterade fastighetsbolag med inriktning mot samhällsfastigheter. Vilket just nu betyder att en hel del projekt ligger i pipeline. – Många myndigheter är inne i en förändringsfas och eftersom vi förädlar våra fastigheter i nära dialog med hyresgästerna blir det en hel del projekt nu, säger Annika Ekström, fastighetschef på Hemfosa.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-09-14 | Utveckling


Artikelbild

Hemfosa köpte fastigheten Söderbymalm 2010.
Bild: Hemfosa


Vi träffas på huvudkontoret i Nacka, i ett konferensrum på entréplan där man nyligen skapat ytterligare utrymmen för just möten och konferenser. Annars håller personalen till på våning tolv, högst upp i huset. Där arbetar i dagsläget 21 personer, berättar Annika Ekström som har jobbat som fastighetschef på Hemfosa sedan 2010, då hon lämnade sin tjänst som ansvarig för Asset Management på Aberdeen.

Då, 2010, var personalstyrkan en tredjedel så stor som den är i dag på huvudkontoret. Det har med andra ord gått fort för fastighetsbolaget som grundades 2009 av ett team lett av Jens Engwall. Det totala värdet på fastighetsbeståndet uppgår i dag till drygt 30 miljarder kronor och omfattar ytor om över 2,6 miljoner kvadratmeter. Bolaget har nio lokalkontor i Sverige och antalet anställda uppgår till totalt 60 personer. Den siffran inkluderar kontoret i Norge som startades upp förra året som en naturlig följd efter förvärven i grannlandet. I slutet av förra året köpte Hemfosa även fastigheter i Finland och enligt Annika Ekström planeras det även för etablering av ett kontor på andra sidan Östersjön. Hemfosas strategi är att fokusera på samhällsfastigheter som sett till hela beståndet i dagsläget utgör drygt 60 procent.

– Men vi jobbar kontinuerligt med att renodla beståndet och öka andelen samhällsfastigheter, säger hon.

Projekt på gång


Annika Ekströms beskrivning av samhällsfastigheter är fastigheter med verksamhet som helt eller delvis är skattefinansierade. Det handlar till exempel om förskolor, skolor, vård- och omsorgsboenden, rättsväsende och myndigheter. Synonymt för samhällsfastigheter är långa hyresavtal, vilket också betyder att det är långa ledtider för förädling och utveckling av fastigheterna.
Artikelbild

Annika Ekström.
Bild: Henrik Ekberg



– Vi kan starta ett utvecklingsprojekt två år före projektstart, vilket är en fördel. Och just nu är det en hel del projekt på gång eftersom många myndigheter är inne i en förändringsfas. Dels handlar det om att man går över till ett aktivitetsbaserat arbetssätt, säger hon och uppskattar antalet aktuella projekt i samhällssegmentet till drygt 50 stycken.

– Vi tror det är extra viktigt för verksamheter inom samhällssektorn att successivt kunna utveckla sina lokaler eftersom de ofta ser ett värde i att stanna kvar i samma fastigheter. Uppgraderingen av polismyndighetens 12 900 kvadratmeter i Sollentuna är ett sådant exempel där vi tecknat ett nytt 15-årigt avtal mot att vi anpassar och moderniserar deras lokaler så de blir mer ändamålsenliga för deras verksamhet.

Etappvis renovering av Najaden


Ett annat av de större utvecklingsprojekten rör fastigheten Söderbymalm (Najaden) i Haninge. 2010 köpte Hemfosa fastigheten som då hade en hög vakansgrad och ett renoveringsbehov förelåg. Ny detaljplan togs fram som möjliggjorde etablering även av bostäder, vård och skola. Just nu pågår ombyggnation av hela fastigheten som innebär att befintligt hotell får större ytor, fasaderna blir nya, fönsterpartierna byts ut och de tekniska installationerna uppdateras. Renoveringen sker etappvis.

– Som långsiktig fastighetsägare deltar Hemfosa aktivt i utvecklingen av det nya Haninge, säger Annika Ekström som även tillägger att diskussioner förs om att skapa ytterligare verksamheter i fastigheten, som nu alltså detaljplanen tillåter.

I Stockholmsregionen äger Hemfosa 48 fastigheter och andelen samhällsfastigheter uppgår till 73 procent. Fastigheterna finns bland annat i Nacka, Haninge, Sollentuna, Vällingby och Åkersberga. Den största hyresgästen i Stockholm är Förvaltningsrätten som hyr drygt 21 000 kvadratmeter i fastigheten Bremen 3 på Tegeluddsvägen på Östermalm.

Hur skulle du beskriva er som hyresvärd?


– Hemfosas mål är att skapa långsiktiga hyresgästrelationer genom en fastighetsförvaltning som är både personlig, effektiv och marknadsorienterad.

– Vi är lyhörda, snabbfotade och tycker det är viktigt med långa relationer. Vi har också förståelse för de särskilda krav och behov olika verksamheter har och förädlar i nära dialog med våra hyresgäster. På så vis kan vi vara ett stöd för dem i utvecklingen av deras verksamheter.

Konstnärer i verksamheten


Fastigheter och konst kanske inte är något man normalt sett spontant kopplar samman, men på Hemfosa använder man konsten för att beskriva verksamheten. Detta genom att låta olika konstnärer tolka bolagets fastigheter. I år är det graffiti som lyfts fram, de fyra gatukonstnärerna Gouge, Huge, JAG och RCW har fått uppdraget att med hjälp av sprayburkar, penslar och färg tolka olika byggnader i beståndet. Något som även blir tydligt i lokalerna vi sitter i, där väggarna täcks av graffiti.

– Vi går mot strömmen och ser det vackra i det andra upplever som fult, det handlar om att hitta skönhet och se möjligheter andra ännu inte sett. Vi frågar oss: kan det bli större, vackrare, bättre? För oss handlar det om utveckling.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration