"Bra arkitektur är byggnader som inte rivs på flera hundra år"

Han är landets främste arkitekt och fyllde pensionär för bara någon vecka sen. Men Gert Wingårdh tänker inte dra ner på tempot. – Jag har inga planer på att lägga av, säger Gert Wingårdh som här berättar om sin hatkärlek till Universeum och motståndet till miljöcertifieringssystem.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-08-01 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Gert Wingårdh.
Bild: Henrik Ekberg


Gert Wingårdh är ensam i landet om att ha kammat hem fem Kasper Sahlinpriser – den utmärkelse som brukar rankas som det förnämsta vad gäller byggnadsverk och som årligen delas ut av Sveriges Arkitekter. Första gången han vann priset var 1988, då för Öijared Executive Country Club i Floda, utanför Göteborg. Senast var 2007 för House of Sweden i Washing­ton DC. Vi träffas i ett annat verk av Gert Wingårdh, nämligen på Wingård arkitektkontor på Kungsgatan i Göteborg. Det är fredag och en ganska hektisk vecka är snart till ända. Men inte riktig än.

– Vi har en norsk kund här i dag och vi ska sätta igång att bygga i nästa vecka. Nu går vi igenom ritningarna för det projektet. Vad det handlar om kan jag inte säga än.

"En hel del resande"


Han berättar att han i går vaknade i Sundsvall och hade ett möte med politikerna där om ett 110 meter högt hus vid Stora torget. Det följdes av en presskonferens, därefter bilade han upp till Umeå för att titta till ett annat projekt. Dagen före var han på Liljevalchs i Stockholm för att se över ljussättningen av tillbyggnaden av konsthallen, ett uppdrag han vann med bidraget Liten.

– Det är vad jag kommer ihåg att jag har gjort den senaste tiden. Det blir en hel del resande, men jag försöker vara här på kontoret måndagar och fredagar, på Stockholmskontoret tisdagar och onsdagar och på Malmökontoret på torsdagar. Men ofta blir det lite ­andra resor också, även utomlands.
Artikelbild

Universeum i Göteborg.
Bild: Universeum


Gillar du att resa?


– Egentligen inte. Det är väl det enda jag inte gillar med yrket. Det sliter att resa. Sam­tidigt är det roligt att jobba med andra kulturer och att möta människor. Efter att jag blev 50 jobbar jag inte på helgerna och då försöker jag heller inte resa.

De senaste åren har Gert Wingårdh också syns i tv-rutan i rollen som expert i SVT:s Husdrömmar. En dag varannan vecka ägnar han åt inspelningen av programmet som görs tillsammans med programledaren Pernilla Månsson Colt.

– Det är kul och skönt ansvarsfritt för mig eftersom det är andra som har tänkt ut precis vad vi ska göra. Vi håller nu på med både säsong fyra och fem, vilket betyder att programmet åtminstone kommer att sändas i två år till, säger han där vi sitter vid hans långa ritbord i det avlånga kontorsrummet.

Mycket ska byggas


I hyllorna längs väggarna trängs böcker. Kontorsrummet ligger precis bredvid receptionen och hissen ner till Kungsgatan. Det kommer att byggas enormt mycket i Göteborg de närmaste åren. År 2021 firar Göte­borg 400 år och en rad byggprojekt planeras runt om i staden. Och givetvis är Wingårdh arkitektkontor med i matchen.

– Vi finns med i en serie olika delprojekt. Vi har ­aldrig haft så mycket uppdrag i Göteborg som just nu. Vi jobbar bland annat med Riksbyggen och Stena Fastig­heter med ett projekt mellan Första Lång­gatan och Oscarsleden. Inom vallgraven jobbar vi med Hufvud­staden, längs Avenyn tillsammans med Wallenstam samt med Lisebergs södra infart. Vi har även en vårdcentral i Bergsjön som invigs när som helst.

Vad har du för relation till dina byggnader?


– Om vi till exempel tar Universeum i Göteborg så var det ett jätteroligt projekt. Men när en byggnad väl står klar så slutar inte tankeprocessen för det. Utan man tänker på hur det hade blivit om jag hade gjort si eller så. Och då blir man förstås trött på sig själv att man inte kom på det tidigare. Det blir jobbigt att åka förbi huset och se alla missade chanser. Men det beror på vilket projekt det handlar om. Just Universeum engagerade jag mig mycket i, det ligger dessutom mellan min lägenhet och flyget, en väg jag åker ofta.

Vad är bra arkitektur?


– Bra arkitektur är byggnader som inte rivs på flera hundra år. Det är ett bra kännetecken. Byggnader som rivs kan man nog nästan alltid säja inte var så bra arkitektur. Det är även viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Som Fiskekyrkan i Göteborg eller stora delar av Vasa­stan. De kommer inte att rivas. Sådana hus vill jag rita.
"Just Universeum engagerade jag mig mycket i"

På tal om hållbarhet, vad tycker du om kraven i dag, om man jämför med när du började?


– Jag gick ut skolan 1974, 1975 och oljekrisen var 1973, 1974. Det var en tid som var extremt präglad av hållbarhetsfrågor och energibesparingar. Mitt första stora hus som jag ritade, Öijareds golfklubb, är väldigt präglat av hur det smälter in i landskapet, hur man nyttjar naturliga strömningar i ventilationen och så vidare. Detta tappade man på 80-talet, men jag var väldigt präglad av 70-talet. Man ska komma ihåg att de slutsatser man drog av oljekrisen ledde bland annat till för små fönster och tekniska lösningar som inte var hållbara. Därför river man också i dag många 80-talshus. Då kan man känna oro för certifieringar som Leed och Breeam och dess stolpigt uppsatta mätkriterier. Det enda intressanta är ju egentligen hur många kilowatt per kvadratmeter byggnaden förbrukar. Jag tycker att certifieringssystemen är jättedumma och det är lätt att förleda människor och få dem att tro att systemen är intelligent uttänkta, det är de inte. De kostar dessutom mycket att infria. Det är djupt olyckligt. Ett bra mått är hur många kilowatt per kvadratmeter som förbrukas. Att ställa sådana krav är bra, punkt.

Vilken av dina byggnader är du mest nöjd med?


– Universeum. Den uppfyller alla kriterier. Den är snyggast, fulast, vackrast, roligast, mest besökta. Den har allt.

Stockholms snyggaste byggnad?


– Stockholms stadshus.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration