Arninge handelsområde rustas upp och byggs ut
Arninge handelsområde ska utvecklas och bli det självklara valet för Täbyborna när det gäller volymhandel. Men det blir mer än handel i området. – Vi vill att området får en stadslik karaktär, säger Johanna Frodestedt, Täby kommuns projektchef för Arninge-Ullna.
Skriven av Henrik Ekberg 2016-05-23 | Utveckling
Arninge handelsområde bredvid E 18 är i dag det enda externa volymhandelsområdet i Täby. Men det är nedgånget och stora ytor i området utgörs av parkeringsplatser. Täby kommun har därför beslutat att under de kommande åren expandera stort för att området ska bli det ledande regionala handelscentrumet i nordostkommunerna för volymhandel tillsammans med mer småskalig handel, service och andra verksamheter. Nyligen blev det klart att Ica Fastigheter gick segrande ur markanvisningstävlingen gällande Tumstocken 6, en byggrätt vid infarten till området om drygt 10 000 kvadratmeter. Där planerar Ica, som redan har en Kvantum-butik i området, en modern och miljöcertifierad Maxi stormarknad med Apotek Hjärtat och annan service. På platsen i dag har bland annat Granngården en butik.
– Det är glädjande att få vara en del av utvecklingen av Täbys nya stadsdel. Vi kommer skapa förutsättningar för en modern mötesplats med fokus på handel och service för alla som kommer att leva och verka i denna expansiva del av Täby, säger Lena Boberg, vd för Ica Fastigheter.
"Det är glädjande att få vara en del av utvecklingen"
Den markanvisning som nu är aktuell omfattar 50 000 kvadratmeter byggbar mark längs Arningevägen vid den sydöstra infarten till handelsområdet. Projektnamnet är Arninge Entré och när det gäller den marken för kommunen just nu diskussioner med intressenter. Ett markanvisningsavtal beräknas, enligt Johanna Frodestedt, skrivas innan sommaren.
Ny station för Roslagsbanan
Förutom Täby kommun och Ica Fastigheter äger bland annat Coop Fastigheter, Unibail-Rodamco, Nordic Real Estate Partners och Vencom fastigheter i området. Det sistnämnda bolaget byggstartar när som helst ett resecentrum ut mot E18 och järnvägsspåren. Projektet sker i samarbete med Trafikverket, Täby kommun och trafikförvaltningen. Här planeras för en ny station för Roslagsbanan och en busstrafiknod som ska göra det enkelt att byta mellan olika kollektiva färdsätt, men också underlätta för bilpendlare att parkera på en infartsparkering och ta tåget till och från Arninge resecentrum.
– Vencom bygger entrén till resecentrumet, sen bygger Trafikverket, trafikförvaltningen och kommunen bron, väganslutningar och så vidare, tillägger Johanna Frodestedt.
Stadslik karaktär
Kommunens tanke är att rusta upp hela området som förutom handelsverksamheter även i dag inkluderar småindustrier och kontorslokaler. De nuvarande butikslokalerna kommer att rustas upp i samarbete med fastighetsägarna och drygt 2 000 bostäder kommer framöver att skapas i Arninge-Ullna.
– Vi vill få en så stadslik karaktär på området som möjligt. På sikt ser vi mycket färre synliga parkeringsytor, dessa ska ersättas med P-hus eller P-garage. På det sättet frigör vi också stora ytor som vi kan bygga på.
Det nya resecentrumet ska enligt den nuvarande tidsplanen stå helt klart 2019. Efter kommunens markanvisning för Arninge Entré kommer ytterligare en kommunal markbit att gå ut på markanvisning.
– Det är en fastighetsslinga i den norra delen av handelsområdet, säger Johanna Frodestedt.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.