Balder tänker utanför boxen
Med sina 6 500 lägenheter och 600 000 kvadratmeter kommersiella lokaler till ett värde av 13 miljarder kronor är Balder en inflytelserik fastighetsägare i Göteborgsområdet. Magnus Andersson, regionchef väst på Balder, berättar om företagets verksamhet nu och framöver.
Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-05-12 | Utveckling
Magnus Andersson har arbetat på Balder sedan 2006 och har haft flera olika roller på företaget. Just nu innebär hans arbete ett övergripande ansvar för region västs fastigheter och att göra deras affärer bättre långsiktigt.
– Det roligaste med mitt jobb är att varje dag är annorlunda, utvecklande och positiv. Jag har fantastiska kollegor och arbetar i ett snabbt och marknadsanpassat bolag. Världens bästa jobb helt enkelt, konstaterar han.
Region väst på Balder sträcker sig från Mariestad i norr till Kungsbacka i söder. Bara under de senaste tio åren har de gått från tio till 140 anställda och ambitionen är att fortsätta växa. Förutom sina bostäder äger de kommersiella lokaler, framför allt i form av kontors- och hotellverksamhet.
Under de senaste åren har Balders fokus på hotell ökat. Radisson Blu Lindholmen är ett av deras innehav.
Bild: Balder
Fokus på hotell
För närvarande har Balder ett starkt fokus på just hotell. De äger totalt 35 hotell i Sverige, och åtta av dem ligger i Göteborgsregionen. Förutom bland annat Radisson Blu Scandinavia, Radisson Blu Lindholmen och det nyligen förvärvade Bellora på Avenyn äger de även äldre hotell som Grand Hotel i Alingsås och Fars Hatt i Kungälv. Hotell har alltid funnits i Balders portfölj, men fick ett ökat fokus i och med det paket om 14 hotell som de köpte av Pandox för två år sedan.
– Vi tycker att hotell är en spännande och långsiktig affär, det passar bra ihop med vår affärsidé om långsiktiga kundrelationer, säger Magnus Andersson.
Balders fastigheter i Storgöteborg ligger annars bland annat på Avenyn, i Gårda, i Mölndal, på Hisingen och i Högsbo-/Sisjöområdet.
– Anledningen till att vi täcker så många stadsdelar är att vi vill kunna erbjuda lokaler i vilket väderstreck hyresgästerna än önskar, vissa föredrar Hisingen, andra Sisjön och vissa vill sitta mitt i innerstaden. Det är hyresgästernas behov som styr och en parameter som ofta är viktig är just det geografiska läget, säger Magnus Andersson.
Han ser Balders framtid i regionen som ljus, de kommer att fortsätta med sitt fokus på hotell, men satsar även på att skapa kontor i bra och centrala lägen.
– Vi vill fortsätta växa, men också utveckla våra befintliga fastigheter efter de krav som marknaden ställer.
Låg vakansgrad
Stora hyresgäster är, förutom Radisson Blu och Scandic, bland andra Domstolsverket, Nokas och Göteborg Energi. Just nu har Balder en väldigt låg vakansgrad på sina kommersiella lokaler, endast tre procent av innehavet i Göteborgsregionen står ledigt.
– Det är jätteangenämt såklart, men vi vill alltid bli bättre. Ett stort problem, eller en stor möjlighet beroende på hur man ser det, är att vi har lite att erbjuda våra hyresgäster som växer, säger Magnus Andersson.
På grund av detta har de just nu intresse för att förvärva tomma eller halvvakanta fastigheter i Storgöteborg, gärna i de mer centrala delarna. Ett av deras senaste förvärv är Park 49 vid Gamla Ullevi, där de själva kommer att samla sin verksamhet från och med maj i år.
När det gäller bostäder är Balder en del av stadens jubileumssatsning, som betyder 7 000 fler nya bostäder än det ordinarie bostadsbyggandet. Av dessa 7 000 kommer Balder att bidra med cirka 1 500. Tanken är att de nya bostäderna ska byggas på befintliga fastigheter som ska struktureras om och samtidigt göras tryggare och säkrare. De nya bostäderna hamnar för Balders del bland annat i Frölunda, i Bergsjön och på Hisingen.
– Det handlar helt enkelt om förtätning. Dessutom kommer vi att skapa över 500 lägenheter i Kungälv, säger Magnus Andersson.
På grund av sin storlek har Balder en framträdande roll i regionen.
– Vi är med och utvecklar staden tillsammans med Göteborgs stad, invånarna och företagen. Vi ser stora möjligheter till att vara med och påverka samhällsutvecklingen, både när det gäller bostäder och kommersiell verksamhet.
Vad gör er speciella som fastighetsägare?
– Vi vänder och vrider på allting, och tänker utanför boxen vad vi än arbetar med. Vi är inte bundna till hur något har varit. Det gäller i alla typer av frågor, från samhällsutveckling till investeringar och renoveringar. Det gör oss lite annorlunda, säger Magnus Andersson.
Han menar att det hela handlar om att få så goda förutsättningar som möjligt för att göra bra affärer långsiktigt.
– Vi vill skapa bestående förändringar som gör stor nytta. Oavsett om det kostar en krona eller tio miljoner – varar det bara en vecka så är vi inte intresserade.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.