Angelica Roos – framtidslöfte i anrik OS-gren

Angelica Roos valde bort friidrotten för tyngdlyftningen. Nu siktar hon på EM-medalj i sporten som den senaste tiden har blivit allt mer populär, inte minst bland tjejer. <br /> – Det har hänt jättemycket bara de två senaste åren, säger den 26-åriga göteborgskan.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-04-14 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Anrik idrottsgren. Tyngdlyftning fanns med som OS-gren redan vid det första moderna spelen 1896 i Aten. Angelica Roos började med tyngdlyftning 2009. I dag lockas allt fler till sporten, inte minst kvinnor, bland annat tack vare den nya träningsformen crossfit där vikter och skivstång används.
Bild: Henrik Ekberg


Angelica Roos tar emot i ett väl använt omklädningsrum i en källarlokal i stadsdelen Guld­heden i Göteborg. Här håller Mossebergs AK till – landets nu främsta tyngdlyftarklubb. Lokalerna från början av 60-talet är slitna och det råder ingen tvekan om att generationer av tyngdlyftare har fostrats mellan väggarna.

– Vi har bara ett omklädningsrum och det delar både killar och tjejer, säger hon, skrattar och vänder sig om till en manlig klubbkompis som precis tar på sig träningsstället för ett pass.

Styrka, explosivitet och koordination


Angelica Roos tränade friidrott när Mossebergs AK:s eldsjäl Staffan Bergqvist besökte friidrottsklubben för att ge ett styrketräningspass. Detta var 2009. Staffan Bergkvist passade även på att erbjuda friidrottarna kompletteringsträning i källaren i Guldheden. Angelica Roos och en tjejkompis åkte dit och är sedan dess fast.

– Vi tyckte det var superkul direkt. Många tror kanske att det är ensidig träning, men det är det inte. Det handlar om styrka, explosivitet, rörlighet, koordination, samtidigt som huvudet måste vara med. Det är mycket känsla och tajming, förklarar hon.

De första åren tränade Angelica Ross både tyngdlyftning och friidrott, men sedan 2013 är det enbart tyngdlyftning som gäller och då i de klassiska momenten stöt och ryck. Och framgångarna har inte uteblivit. Förra året blev hon den första svenska kvinnan någonsin att lyfta sin dubbla kroppsvikt. Hon har tagit flera svenska och nordiska mästerskapsguld och slagit inte mindre än 44 svenska rekord. I dag har hon samtliga svenska rekord i 58-kilosklassen; 86 kilo i ryck, 116 kilo i stöt och 197 kilo sammanlagt. Förra året blev hon åtta i EM, men i mitten av april bär det av till Norge för revansch.

– Jag siktar på medalj. Det finns en tjej från Azerbajdzjan som är väldigt duktig, men efter henne är vi några stycken som kan slåss om silver och brons. Samtidigt blir det svårt eftersom man vid EM även har chans att kvala in till OS i Rio i augusti, vilket gör att det kommer att bli många deltagare.
Artikelbild

Medalj i sikte. Angelica Roos siktar på medalj i EM i tyngdlyftning som avgörs i Norge i april. Hon siktar även på att kvala in till OS i Rio i höst.
Bild: Henrik Ekberg


Siktar på OS


Och just OS – som hade tyngdlyftning på programmet redan vid det första moderna spelet 1896 i Aten – är något som Angelica Roos själv gärna skulle vilja uppleva live i Brasilien.

– Absolut, det siktar jag på. Men jag är bara 26 år, så skulle jag inte komma med nu så är det 2020 som egentligen är det stora målet.

Angelica Roos tränar mellan sex och åtta pass i ­veckan. Resterande tid ägnas åt studierna i offentlig förvaltning där hon nu läser masterprogrammet.

– Jag tog egentligen min kandidatexamen i somras, men valde att fortsätta på masterprogrammet. Jag tror jag får mer tid över att träna när jag studerar än om jag skulle ha en anställning.

Sedan hon klev in i källarlokalen för första gången 2009 har mycket hänt inom sporten. Allt fler utövare har strömmat till och tyngdlyftningen har blivit mer accepterad som sport och som en god träningsform.

– Bara de två, tre senaste åren har vi blivit betydligt fler i klubben. Jag märker att det är fler som tävlar, bland annat i SM, och det är fler på rankinglistorna. Här i klubben är det fortfarande män som dominerar, men många tjejer har börjat, säger hon.

Vad beror det på?

– Dels att fler tränar generellt i dag, men också tack vare crossfiten där man bland annat använder skivstång och vikter. Det har blivit trendigt överlag att träna med vikter. Och det gör att många även hittar till tyngdlyftningsklubbarna. Tidigare fick jag förklara vad jag håll på med, det behöver jag inte längre, säger Angelica Roos precis när en ny, yngre tjej kommer in i omklädningsrummet.

– Dig har jag inte hälsat på, säger Angelica Roos och skakar hand med den nya klubbkompisen innan hon sätter sig på cykeln för att värma upp inför ytterligare ett hårt träningspass i källaren.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration