Nytt matområde börjar ta form

Slakthusområdet har kommit att hamna mer centralt än tidigare. I och med utvecklingen av Gamlestaden kan Slakthusområdet omdanas till en modern stadsdel med arbetsplatser och boende och fokus på mat.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-02-01 | Utveckling


Artikelbild


Bild: Krook & Tjäder


I dag äger Klövern cirka 12 000 kvadratmeter, fördelat på två fastigheter, i Slakthusområdet, men redan i år ska de bygga till och kommer därefter att ha cirka 14 000. Higab är den stora fastighetsägaren i området och tillsammans jobbar de nu för att utveckla området.

Göran Joneskär är regionchef på Klövern och han ­säger att de har upplevt Slakthusområdet och Gamle­staden som två olika områden, men att de nu – i och med utvecklingen av Gamlestaden – börjar bli mer och mer sammankopplade.

– I och med att det nya resecentret står klart 2017 ligger det nära till hands att utveckla det här området, som bara ligger ett stenkast bort. Hela idén är att det här ska bli en del av Gamlestaden, med butiker, bostäder och närservice. Kommunen är positiv till att vi utvecklar området, säger han.

Byggstart i vår


Klövern har sökt och fått bygglov för ombyggnad av den befintliga fastigheten. De ska bygga till tre våningar på ett ställe och en våning på ett annat. Tanken var från början att de där tre våningarna skulle bli sex, men det tillät inte detaljplanen, så förhoppningen är att kunna göra det i ett senare skede. Det som byggs nu har en yta på 3 800 kvadratmeter, men det finns också vakanta ytor på våningen under tillbyggnaden, som även de kommer att byggas om. Totalt kommer mellan 4 000 och 5 000 kvadratmeter kontor finnas tillgängligt när bygget är klart. Planen är att byggstart ska ske i vår och att det ska stå klart i två etapper, dels sommaren 2016 och dels våren 2017. Tillsammans med Higab driver de nu arbetet med en detaljplan och deras förhoppning är att kunna förädla området så snart som möjligt.

– I likhet med många andra slakthusområden ligger det här området nu mycket mer centralt än vad det en gång gjorde. Innan slakten upphörde här låg beteshagarna i direkt anslutning till området. I dag tar det sex minuter med spårvagn till Centralen. Det är mindre än vad det tar från Centralen till Järntorget, så i den bemärkelsen är det här mer centralt än Järntorget även om det kanske inte känns så.

Det planerade området har hämtat inspiration från andra liknande områden, där gamla industriområden plötsligt hamnat centralt och byggts om för andra ändamål, så som Carlsberg byen i Köpenhamn, Meat packing district i New York och Klippan i Göteborg.

Mat sedan 1902


Området byggdes initialt i början av 1900-talet och än i dag är kötthantering en stor del av områdets verksamhet.

– Vi har en idé om att hänga upp det här området kring ett matkoncept, med bra krogar och bra mat. Här har det producerats mat sedan 1902. I dag finns det inget tydligt matinriktat område i Göteborg, bortsett från möjligtvis Partihallarna. Hit ska man kunna åka och veta att man kan köpa den bästa osten, den bästa skinkan. Det hade varit en fantastisk utveckling, säger Göran Joneskär.

Som en del i detta finns redan nu Stadsjord på plats i Klöverns lokaler. De jobbar med urban odling och i Slakthuset påbörjas nu i dagarna odling av grönsaker och fisk.

Enligt Göran Joneskär finns det flera bra skäl att etablera sig i området redan i ett tidigt skede.

– Dels är det här ett fantastiskt bra läge. Sedan finns det ett kommersiellt värde i att vara tidig i ett område. Då sätter man sin prägel på det. Det finns ett flertal byggnader i Göteborg som i folkmun fått namn efter hyresgäster som flyttat in tidigt. En annan aspekt är priset. Tittar man på andra nyproducerade lokaler i centrala Göteborg är det dyrare att hyra där än här.

– Om man letar efter lokaler med ett centralt läge är kanske inte Gamlestaden det ögonen först faller på. Det är vårt jobb att sälja in den tanken. Det är som med Norra Älvstranden. För några år sedan befann sig det området i samma situation.

– Tidigare har det här legat i utkanten av stan, men kartbilden ändras. Min absoluta uppfattning är att det här kommer att kännas mer centralt snart.

Men lika centralt som Järntorget tror han att det kommer bli svårt att få Slakthusområdet att kännas som.

– Mellan Centralen och Järntorget ligger Vasastan och Haga, medan mellan Centralen och Gamlestaden finns det fler barriärer som Partihallarna och Röde orm som man måste ta sig förbi.

Göran Joneskärs förhoppning är att man ska komma igång med detaljplanen i år.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration