"Husets själva funktion är att tillföra trygghet"

Stockholms stad bygger ett nytt landmärke på Kungsholmen. En byggnad som ska skapa trygghet på en ogästvänlig plats.– Det är en unik satsning, huset kommer att bli väldigt intressant, säger projektledare Per Magnius.

Skriven av Sofia Grymer 2013-04-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Park 1 ska rymma en brandstation, en ny sambandscentral för polis, ambulans, brandkår och trafikledning samt nya, moderna kontor.
Bild: White Arkitekter


Den nya futuristiska byggnaden som kallas Park 1 ska byggas intill Essingeleden på Kungsholmen. En byggnad som ska rymma en brandstation, en ny sambandscentral för polis, ambulans, brandkår och trafikledning samt nya, moderna kontor. Och på taket ska allmänheten kunna njuta av en öppen park. Platsen som tidigare har varit en parkeringsplats beskriver Per Magnius på Stockholms fastighetskontor som ogästvänlig.

Blir attraktiv plats


– Det är en ganska mörk plats i dag, så vi tillför ett spännande hus som vi hoppas berikar stadsdelen och blir en trevlig och attraktiv plats både för boende och de som jobbar där.

2007 startade ett projekt i vilket man kom fram till att det behövdes bättre samverkan mellan myndigheterna SOS Alarm, Trafikverket, Räddningstjänsten och SL, det vill säga de som sköter transporter och trygghet i samhället.

– Stockholm är en väldigt känslig och sårbar stad när det gäller transporter eftersom den är byggd på öar och har många broar. Händer det en olycka är det svårt för Räddningstjänsten att ta sig fram och det bildas väldigt snabbt köer som gör det svårt för transportsystemet att fungera, säger Per Magnius.

Fastighetskontoret fick i uppgift att leverera en byggnad för en ny samverkanscentral. Och för att utnyttja marken väl läggs flera funktioner ovanpå varandra.

– Stockholms stad har inte som uppdrag att bygga kommersiella ytor, utan detta är ytor vi bygger för att utnyttja marken väl för att få ett rationellt byggande. Vi vill ge en möjlighet för företag att etablera sig på en modern arbetsplats i Stockholms innerstad.
Artikelbild


Bild: White Arkitekter


Byggnaden kommer innehålla ungefär 3 000 arbetsplatser, varav 300 är av dygnet-runt-karaktär.

– Det gör att platsen alltid befolkas vilket förhoppningsvis gör den ganska trygg. Husets själva funktion är att tillföra trygghet.

Bakom Park 1 står arkitektbyrån White, med Linda Thiel som ansvarig arkitekt. Per Magnius berättar att det framförallt var funktionaliteten i huset de föll för. En bra, rationell, varm och trevlig byggnad.

– Det är absolut ingen profilbyggnad när det gäller lyx, det är viktigt eftersom det är samhället som bygger. Utan vi vill ha en modern, urban profil, återhållsam, effektiv och tydlig, en byggnad som motsvarar moderna värderingar.

Ytorna ska vara så stora och öppna som möjligt och passa moderna, platta organisationer. Företag ska kunna hyra upp till 3 000 kvadratmeter sammanhängande ytor. Miljömålen är högt ställda och projektet kommer att vara hållbarhetsklassat enligt tre standarder; Green Building, Miljöbyggnad och Breeam.

Energieffektiv byggnad


– Vi siktar på högsta miljöklassning och byggnaden kommer att vara väldigt energieffektiv med siktet inställt på väldigt låg förbrukning. För Stockholms stad har det inte funnits något alternativ, vi måste leva som vi lär, säger Per Magnius.

Ytterligare ett steg i miljöambitionerna är den allmänna parken som kommer att byggas på taket. Den byggs utifrån filosofin om ett globalt ansvarstagande för miljön.

– Det är ett ansvarsval, vi bygger parken för ekologisk mångfald för att ge tillbaka en bit natur till innerstaden.

– Vi hoppas att vi tillför en upplevelse till området i en miljö som är ganska hård och tuff i dag.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration