Sun Gard – ett paradis för servrar

I Sollentuna hittade Sun Gard det optimala läget för sin nya datorhall. Med tight deadline lyckades de bli klara till invigningen i början av februari. – Sollentuna kommun är en företagsvänlig kommun och det har vi märkt. All kontakt vi har haft med dem har fungerat väldigt bra, säger Tomas Alnesjö, på Sun Gard.

Skriven av Therese Aronsson 2013-03-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

"Vi tror på Sollentuna. Här kommer det hända mycket i och med Förbifart Stockholm, som kommer att mynna ut i Häggvik", säger Tomas Alnesjö.
Bild: Therese Aronsson


Hårddiskar och servrar staplas i skåp och ställs i rader. Varje dörr har en knappkod för att öppna. Det signifikanta surrljudet ligger som en matta över rummet. Ett avancerat kylsystem tar in kall luft utifrån och blåser in mellan apparaterna, för att de inte ska bli för varma. Sun Gards nya datorhall i Sollen­tuna är avancerad.

Den nya tekniken bidrar till att verksamheten klarar av hårda miljökrav, trots att den är extremt energikrävande. PUE, Power User Effectiveness, som fastställer energieffektiviteten i datorhallar, ligger på 1,25 i jämförelse med 2,0 som traditionella hallar har. Målet är att komma så nära 1,0 som möjligt.

Viktigt med miljön


– Miljön är en väldigt viktig fråga för oss. Vi har tre ISO-certifieringar, säger Tomas Alnesjö, facility manager.

Sedan tidigt 80-tal har Sun Gard haft huvudkontor och datorhall på Gärdet i centrala Stockholm. 2008 beslutade de sig för att bygga ett datacenter i södra Stockholm på cirka 2 000 kvadratmeter. Det gjorde att kunderna kunde sprida sina risker genom att ha servrar och hårddiskar i två olika geografiska lägen.

Med den ökade efterfrågan bestämde de sig för att öppna en datorhall till, och ville då att anläggningarna skulle bilda en triangel.
Artikelbild

Den nya, avancerade tekniken bidrar till att verksamheten klarar av hårda miljökrav, trots att den är extremt energikrävande. Värdet för energieffektiviteten ligger långt under värdet i traditionella datorhallar.
Bild: Therese Aronsson


Hög säkerhet


– Dels ville vi att det geografiska avståndet varken skulle bli för stort eller för litet, dels får fibernätet inte bli för långt eftersom det handlar om svarstider mellan servrarna.

Därför letade de först efter lokal i ett område i norra Stockholm som sträckte sig från Danderyd till Lunda. De hade en del andra lokalförslag i området, men de räckte inte till vad gäller säkerheten.

– De låg antingen för nära bostäder, motorvägar ­eller företag med farlig verksamhet. Här har vi hittat ett ­optimalt läge, säger Tomas Alnesjö.

Just riskerna, eller undanröjandet av risker, är en viktig del av Sun Gards jobb. De största riskerna för kunderna är elavbrott. Därför har de kraftaggregat i anläggningen som försörjer datorerna på el i 48 timmar vid strömavbrott.

– Företag är också rädda för katastrofer som bränder, översvämningar och bomber, som kan störa deras IT-nät. Därför ligger vi till exempel inte under inflygningen till Arlanda och har ett väl fungerande brandskyddssystem, som är 400 gånger känsligare än rökdetektorer och som sänker syrehalten i rummet så att elden dör.

Sprider risken


Allt flera kunder vill därför också gärna etablera tvåsajtslösningar, det vill säga sprida riskerna mellan två datorhallar. Flera företag har egna krav på avstånd mellan datorhallarna, som ofta är en mil, ett krav som Sun Gard uppfyller.

– Vårt mål är att hela tiden försöka ha lika mycket ledigt i våra anläggningar i syd och norr för att hela tiden kunna erbjuda en tvåsajtslösning, säger Tomas Alnesjö.

1 oktober fick de nycklarna till den helt nybyggda ­lokalen på 2 000 kvadratmeter, som de hyrt av Brostaden. Sedan dess har Coromatic anpassat fastigheten efter Sun Gards egna behov, och i början av februari invigdes de nya lokalerna. Just nu är en datorhall klar och 30 procent av utrymmet är uthyrt. På en skylt där står det "Ett paradis för servrar". Datorhall två och tre kommer att stå klara 2014 respektive 2016.
Artikelbild

Säkerhetsåtgärderna är många. Kraftaggregat i anläggningen drar igång och försörjer datorerna på el i 48 timmar vid strömavbrott.
Bild: Therese Aronsson


Möjlighet att låna kontor


– Det har blivit fantastiskt bra, trots den tajta tidplanen. Våra underleverantörer har gjort ett bra jobb.

Förutom datorhallarna så finns det ett lastintag, ett rum för mellanlagring innan datorerna har installerats i hallarna och reservaggregat som går på vid elavbrott. I den här delen är det högt i tak, gångarna är breda och dörrarna är väl tilltagna.

Det finns också en sektion med flera kontor som kunder kan låna och arbeta i när de är där, ett stort mötesrum, en loungedel med soffor, en loungedel med ståbord och ett kontor för Sun Gard med fyra platser.

– Vi tror på Sollentuna. Här kommer det hända mycket i och med Förbifart Stockholm, som kommer att mynna ut i Häggvik, säger Tomas Alnesjö.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration