Osäker omvärld präglar framtidens kontor

Livmoder, parasiter och rat race. När AMF Fastigheter och Codesign lät studenter ta fram framtidens kontor innehöll de oväntade inslag. – Det finns inte ett enda traditionellt skrivbord, konstaterar Elin Wickström på Codesign.

Skriven av Therese Aronsson 2013-03-01 | Utveckling


Artikelbild

"Framtidens kontor kommer att handla mer om flexibilitet, det krävs olika lösningar för olika människor. Det finns andra värden än effektivitet i ett kontor, till exempel trygghet. Vi vill ha balans mellan ordning och reda och kreativitet. De företag som lyckas med den balansgången kommer att bli framgångsrika", säger Mats Hederos. Han befinner sig i den atmosfärstyrda arbetsplatsen.
Bild: Therese Aronsson



Kontor kan låta mossigt och tråkigt. AMF Fastigheter och Codesign vände på det och lät studenter på masternivå från KTH Arkitekturskolan och Konstfack i stället fundera över om det finns det något nödvändigt i kontor? Resultatet av ett och ett halvt års arbete blev utställningen Futu Rum, som varken är mossig eller tråkig.

– Utställningen ger en bild av unga som präglas av en osäker tid med klimathot, instabil världsekonomi och arbetslöshet. Att undersöka framtiden säger nästan mer om nutiden, säger Elin Wickström, kommunikationschef på Codesign.

– Vi insåg att det behövde göras av unga människor som inte redan har en bild av hur ett kontor är. Jag har 30 års erfarenhet av kontor och det begränsar mitt tankesätt. De hade dessutom inga ekonomiska förhållningsregler utan har kunnat spekulera fritt, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.


Dagsljus och vaniljdoft


Han står mitt inne i en atmosfärstyrd arbetsplats. De svarta väggarna lyses upp av dagsljuslampor, vaniljdoftande ånga sprutar ut i rummet och ur högtalarna strömmar ett sorl av fågelkvitter och bilar. Tanken är att alla sinnen ska aktiveras för att skapa en kreativ arbetsmiljö.

– Så här arbetar man redan i dag på hotell och i butiker. Scotch & Soda har till exempel sin egen doft som blir en del av varumärket, säger han.
Artikelbild

"Jag hoppas att hyresgäster investerar den sänkta lokal­kostanden, som blir i och med att man kommer att behöva ­mindre yta för lokalen, i arbets­miljön", säger Elin Wickström.
Bild: Therese Aronsson


Elin Wickström berättar att en av de genomgående tendenserna i utställningen är att studenterna vill bo in sig i sina kontor, skapa en identitet med kontoret och bli omhändertagna. Att tillhöra kontoret blir en trygghetssymbol. Kontoret Shape up!, som beskrivs som en stor livmoder, har tagit fasta på det.

– Det är ett vadderat rum som tillgodoser alla dina behov. I stället för att du anpassar dig efter rummet ­anpassar sig rummet efter dig, säger hon.

Att anpassa rummet har även en annan student tänkt på, men i form av möbler i wellpapp som kan skjutas in och ut ur väggarna. Materialet har valts efter­som det är snällt mot miljön.


Stora frågor


Även i kontoret Postori har man tagit sin idé till sin spets, men idén är mer dystopisk. Här ser man det som finns kvar efter att människorna brutit ner sig själva och samhället avvecklat sig självt. På väggarna står slagord som "Woman stops to reproduce, now she´s free" och det finns en ritning över utvecklingen från Spinning Jenny till framtiden.

– Det är stora frågor. Studentens tankar om världen och framtiden är politiska och hon målar med breda penseldrag. Konsumtionen gör att vi våldtar moder jord och vad som händer då? Hon menar att vi kommer att montera ner oss själva och det kommer inte längre att finnas ett behov för människan, säger Elin Wickström.

Mimmi Frendin, som är en av studenterna, kallar sitt kontor för Rat Race och det för tankarna till husvagnen på julafton som Kalle Anka, Musse Pigg och Janne Långben semestrar i. En vägg kan snurras så att hallen blir till toalett och tvärtom.
Artikelbild

Studenten Mimmi Frendin jämförde människan med en labbråtta och skapade rum med svängbara väggar för att lätt kunna byta rummets funktion. Här blir hallen till en toalett.
Bild: Therese Aronsson


Människa och labbråtta


– Jag började med en kritisk analys av hur rummet formas i förhållande till staden, människan och tiden. Jag jämförde människan med en labbråtta, som ska ta sig igenom en labyrint. I vårt samhälle skapar vi våra egna labyrinter.

Hon drog upp volymerna och hittade en stad utan gator och en arbetsplats utan korridorer där vi kommer att bli tvungna att förhandla om utrymmet för att få plats. Det är en tävlingsinriktad miljö där man får slåss för att få synas.

– Genom att inte ha korridorer och kanske ha 20 små företag på samma våning, måste man gå igenom varandras kontor för att ta sig till köket, toaletten ­eller utgången. På det sättet tvingas människor till fler möten, som skapar kreativitet. Svängväggen som jag skapat är till för att funktioner ska kunna bytas mellan kontor, för att kunna minska ytan ytterligare, säger Mimmi Frendin.

Andra idéer man hittar på Futu Rum är en app genom vilken man beställer den rekvisita man vill ha på kontoret när man kommer dit. Det kan vara en sandstrand med solstolar eller en gräsmatta. I ett annat kontor är man så flexibel att man inte ens har fasta väggar, utan de hänger på skenor i taket för att lätt kunna flyttas. Där har man också tagit fasta på människans behov av att göra avtryck. I stället för att arkivera papper i pärmar arkiveras saker som berättar en historia om företaget och toalettklotter får stå kvar.
Artikelbild

"Nu behöver vi fler ord för kontor. Ordet kontor är sönderslitet och täcker så mycket. Det behöver specificeras vad det är för typ av kontor", konstaterar Codesigns grundare Peter Ullstad, som blir utfrågad tillsammans med Charlotta Liljefors Rosell av trendgurun Stefan Nilsson.
Bild: Therese Aronsson


– Det kanske är en motreaktion till "clean desk ­policy", där alla arbetsplatser ser likadana ut. Det finns en önskan om att få göra sin arbetsplats personlig, ­säger Elin Wickström.

Andra idéer finns redan på kontor i dag, som till exempel att skapa rum i rummet med hjälp av ­draperier.

– Där får vi ge en eloge till Sverige, vi är ganska mycket där redan. Med tanke på att idén tas upp här kanske det är något som är här för att stanna.


Binds samman


Själva utställningen med sina orange gångar är uppbyggd efter kontoret The Core, som innebär att gångar kopplar samman städer och går igenom fastigheter, genom kontor. Här binds det privata och det publika samman.

– Hela utställningen är fantastisk. Studenterna har haft en förmåga att tänka nytt, fritt och att experimentera. Dessutom är det ju de som kommer att arbeta på framtidens kontor, säger initiativtagaren till projektet Charlotta Liljefors Rosell, initiativtagare till projektet och affärsområdeschef kontor på AMF Fastigheter.
Artikelbild


Bild: Therese Aronsson


Elin Wickström är inne på samma linje.

– Här ser vi vad som är värdefullt för arbetstagare. Förutom arbetsuppgifter och arbetskamrater så är det arbetsmiljön, och det kommer att spela allt större roll när personal rekryteras i framtiden. Jag hoppas att hyres­gäster investerar den sänkta lokalkostanden, som blir i och med att man kommer att behöva mindre yta för lokalen, i arbetsmiljön.


För AMF är utställning en möjlighet att förstå vad ­deras framtida hyresgäster vill ha.

– När man investerar så stora belopp i hus som vi gör vill man bygga det som efterfrågas. Teknikutvecklingen har möjliggjort att vi inte längre är knutna till arbetsplatsen. Ekonomiskt har företag satsat på att ha så små kontor som möjligt, men framöver kommer det att vara fokus även på andra faktorer. Och det är den diskussionen vi vill dra igång med den här utställningen, avslutar Mats Hederos.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration