Utomhus är inomhus i Tele2 Arena

Utseendet är skandinaviskt, taket kan öppnas helt och den ligger mitt i vad som ska bli Stockholm Entertainment District. Tele2 Arena lovas bli något utöver det vanliga. – Det blir en arena i världsklass, säger projektchefen Ted Mattsson.

Skriven av Therese Aronsson 2013-01-01 | Utveckling


Artikelbild

"Jag brukar säga att Tele2 Arenas fördelar är läget, designen och funktionen", säger Ted Mattsson.
Bild: White


Globenområdet är i dag norra Europas största evenemangsområde med fyra arenor som tar från 1 500 till 16 000 besökare. I sommar invigs ytterligare en arena, som tar drygt 40 000 personer. Behovet av den nya arenan har varit stort.

– Dagens fotbollsarenor är risiga, nedgångna och varken tidsenliga eller ändamålsenliga. I dag förväntar sig besökarna något annat. Råsunda och Söderstadion rivs och Stockholms stadion får inte längre användas för allsvensk fotboll. Den nya arenan ersätter de platser som försvinner, säger Ted Mattsson på SGA Fastigheter.

Nyligen invigdes Friends Arena i Solna, men han ser att det finns utrymme för båda.

– Stockholm växer med motsvarande en fullastad ledbuss med nya Stockholmare varje dag. Fram till 2030 kommer staden ha växt med ett Malmö och regionen med ett Göteborg.

– När man tittar på konkurrenter måste vi titta längre än till Solna. Det finns till exempel en växande medelklass i Asien och kanske blir det så att Lady Gaga bara åker dit och spelar för att hon tjänar mest pengar där. Med två moderna arenor har staden en stärkt attraktionskraft för att få hit stora event.

Multifunktionell arena


Huvudaktiviteten i arenan blir fotboll. Både Hammarby och Djurgården kommer att ha den som hemmaarena. Med ett öppningsbart tak, utan tvärbalkar och teknik som stör som ger en utomhusupplevelse, och konstgräs som är godkänt för internationell fotboll, har arenan en konstant säsong som är oberoende av vädret. Men här kommer det också att bjudas på mycket mer.

– Nischen är att vi inte har någon nisch. Det är en multifunktionell arena, en hybrid som lätt kan ställas om beroende på evenemang, säger Ted Mattsson.
Artikelbild

Tele2 Arena är helt oberoende av väder och vind. Med det öppningsbara taket och den klimatiserade inomhusmiljön kan de anpassa evenemangen efter vädret.
Bild: White


Här ska man kunna ha allt från konserter, mässor och banketter till speedway, monstertrucks, dinosaurier och isracing. Slingor i golvet gör att de vid vissa event kan frysa is och vid andra ha golvvärme. För vissa event är de beredda att asfaltera arenan. När taket är stängt är arenan fullt klimatiserad med en behaglig inomhusmiljö.

– Tele2 Arena är väldigt sofistikerad vad gäller tekniken. Kravet var en arena i världsklass, vilket betyder en arena med hög klass om man jämför med arenorna världen över. Det kommer vi att lyckas med, konstaterar han.

Arenan kommer inte bara vara funktionell, det har även satsats mycket på utformningen. Den skandinaviska arkitekturen är skapad av Arup Sport och White Arkitekter. Fasaden är inspirerad av en flätad näverkorg. Glasfasaden kläs i metallplåtar med hål i som skapar ett ljus som påminner om solens strålar genom björklöv. Utifrån kommer det att synas att något händer i arenan men inte exakt vad. Från VIP-våningen ser man åt ena sidan ut över staden och tittar man över planen ser man ut även på andra sidan av arenan.

– Det kommer att vara härligt att ta en Martini och titta ut över staden. Men utifrån ser det bara ut som ett metalliskt skimmer. Det är en uttrycksfull byggnad, säger Ted Mattsson.
Artikelbild

Plåtfasaden är inspirerad av en näverkorg. Utifrån får den ett metalliskt skimmer och inifrån gör hålen i plåtarna att besökarna får en fin utsikt över staden.
Bild: White


På insidan har man främst använt ljusa träslag och sparsmakat med färger. Arenan har inte så många loger utan i stället har det satsats på större lounger för att folk ska kunna nätverka. Längs med sidorna på fasaden ska det sättas upp 70 meter långa LCD-skärmar som arenan kan kommunicera genom.

– Besökarens upplevelser har varit i fokus vid utformningen och alla kommer väldigt nära händelserna. Vid fotboll är avståndet från första rad till sidlinjen bara sex meter.

Ger ett lyft


Det var viktigt att arenan harmonierade med Ericsson Globe, samtidigt som man skapade liv i den stora byggnaden. Ovanifrån sett ser området snart ut som ett stilleben med en fyrkant (ett kommande kontorshus), ett klot (Ericsson Globe) och en ellips (Tele2 Arena).

Platsen för arenan hade begränsningar åt alla håll utom nedåt. Den skulle ligga mellan Arenavägen och Nynäsvägen, mellan bensinstationerna och hotellet, och fick inte vara högre än strax över Globens ekvator.

– Den nya arenan kommer att öka attraktionskraften i området, stödja näringslivet här och locka fler människor till regionen. Den ger ett lyft både lokalt och regionalt.

Just nu är byggnadens skal uppe. Fasadbeklädnaden monteras och de två stora trapporna till huvudingången byggs. Byggnaden bärs av fyra huvudpelare, en i varje hörn. Två stora takbalkar, som påminner om broar, bär hela takkonstruktionen. De är 210 meter långa, 16 meter höga och väger 1 600 ton styck.

– Taket är unikt för en så liten arena och för de här breddgraderna. Här måste taket även hålla för snölast, säger Ted Mattsson.

Det satsas mycket på närområdet. I ena änden av arenan kommer det antagligen att byggas ett kontorshus, Gullmarsplan ska rustas upp och när Söderstadion rivs kommer det att hända mycket även där. Hela Slakthusområdet kommer att få en ansiktslyftning. Det ska bli en ny dynamisk stadsdel som just nu ligger i planeringsfasen.

– Om tio år kommer det att vara fullt upp i arenan och Tolv Stockholm, Quality Hotel Globe har byggts ut och har en hög beläggning, Ericsson Globe och Hovet har rustats upp, Arenatorget är glastäckt och det byggs mycket i Slakthusområdet. Det kommer att bli ett mer attraktivt område och en del av innerstaden, ett Stockholm Entertainment District, som är vårt arbetsnamn för området. Vår ambition är att locka besökare till området utan att de först måste kolla eventkalendern. Det händer alltid något kul här.

20 juli tas arenan i bruk. Första eventet blir en fotbollsmatch, men vilken är inte klart eftersom spelschemat för nästa år inte är färdigt än.

Vilket är ditt önskeevenemang?


– Jag vill ha en återkommande huvudstadsfestival där alla arenorna utnyttjas, där besökarna kan gå emellan och välja vad de vill lyssna på för musik. Det behövs en riktigt bra musikfestival, som ett Hultsfred under glansåren fast utan lervälling, säger Ted Mattsson.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration