Höjer fastighets-pulsen i Borås

Pulsen är mest känt som Sveriges äldsta IT-företag – men bolaget äger också 110 000 kvadratmeter lokalyta, varav 30 000 i Borås. <br /> – Avsikten är att växa på fastighetssidan, säger Nils Rydh, som i våras rekryterades för att leda Pulsens fastighetssatsning.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-08-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Wigar Bartholdson, som startade Pulsen 1964, är fortfarande koncernchef för det framgångsrika IT-företaget.

Pulsen har länge satsat på att äga de fastigheter som verksamheten har bedrivits i. 1983 köptes fastigheten med huvudkontoret, kvarteret Blåklinten precis söder om riksväg 40, och 1997 köpte man också Astern, norr om riksväg 40.

De båda fastigheterna, som förbinds med en gångbro över vägen, omfattar totalt 30 000 kvadratmeter. Ett tiotal externa hyresgäster huserar i lokalerna, tillsammans med Pulsens IT-kärnverksamhet samt restaurangen och konferensverksamheten som drivs av dotter­bolag till Pulsen.

Vill expandera framöver


I maj i år rekryterades Nils Rydh från Wilfast som fastig­hetsansvarig – dessförinnan hade ­Wigar Bartholdson till stor del själv skött om fastighetsfrågorna.
"Marknaden förändras och efterfrågan ökar för flexibla lösningar."
– I första skedet arbetar vi med att få ordning på det vi har just nu, men framöver siktar vi på att expandera på fastighetssidan, berättar Nils Rydh.

I och med att Pulsen köpte Hjältevadshus vid års­skiftet har fastighetsdelen av Pulsen blivit mycket större – i köpet ingick två stora husfabriker, i Hässleholm och Hultsfred, om sammanlagt 50 000 kvadratmeter som är vakanta.

Pulsen äger dessutom bland annat en fastighet i Högsbo. Tidigare har Pulsen haft egna verksamheter i hela den fastigheten – som omfattar 2 500 kvadrat­meter – men efter att ha genomfört en omorganisation finns nu 1 200 kvadratmeter tillgängliga för externa hyresgäster.

Men det är i Borås Pulsens hjärta har funnits sedan 1964, i Eisers gamla textilfabriker.

– Lokalen som Wigar startade i är för tillfället en konstnärsateljé, men kan konverteras till moderna kontor med utsikt över Viskan. Det är överhuvudtaget väldigt speciella lokaler här med stor potential, säger Nils Rydh.

Sedan han började i maj har Pulsen lyckats genomföra flera uthyrningar. Boråskuriren, som tidigare satt här tillfälligt, har fått permanenta lokaler, vid årsskiftet flyttar Storel in på 800 kvadratmeter – regionkontoret och en hämtbutik – och samtidigt ska också Revisionsgruppen flytta in på 400 kvadratmeter.

5 000 kvadratmeter tillgängliga


Sammanlagt är i dagsläget cirka 5 000 kvadratmeter tillgängliga i Pulsens fastigheter i Borås, mestadels kontor, och Nils Rydh har många idéer.
PULSEN

Pulsen AB är koncernens moderbolag. Verksamheten drivs främst genom tre grenar:

Pulsen Data AB, som står för IT-tjänsterna.

Pedab Group AB, som distribuerar produkter från IBM och Lenovo. Pedab har kontor i Stockholm, Borås, Helsingfors, Köpenhamn och Oslo.

Pulsen Fastighets AB, som har hand om pulsens fastighetsbestånd i Borås, Göteborg och Solna/Stockholm.

Dessutom finns Pulsen Konferens och Restaurang Astern samt Pulsen Förvaltning i Borås.

Wigar Bartholdson startade bolaget 1964. Han var också en framgångsrik fotbollsspelare - vann 1961 SM-guld med Elfsborg - och tackade nej till ett proffskontrakt i Schweiz för att arbeta med Pulsen.

– En tänkbar idé är att öppna ett kontorshotell i kvarteret Astern. Marknaden förändras och efterfrågan ökar för flexibla lösningar i takt med att det blir fler småföretagare som arbetar i olika projektgrupper. Här finns restaurangen och konferensanläggningen i samma byggnad, och hyresgäster som SEB och revisions­byrån PWC, och Stadsparken ligger utanför dörren. Det kan vara attraktivt för en mötesplats i form av öppnare kontorshotell.

Du arbetade på Wilfast i 17 år innan du började på Pulsen, det här måste vara väldigt annorlunda?


– Ja, det blir en annan dimension på frågorna, eftersom det nu även handlar om att förse våra egna verksamheter med lokaler och arbetsmiljöfrågor, Pulsen har nästan 400 medarbetare. På Wilfast handlade det på senare tid om fastighetsinvesteringar med innehav under fem till sju år, här är fastigheter ett sätt att långsiktigt placera företagets kapital.

När ni börjar växa, hur stort förvärvsutrymme har ni?


– Det är svårt att svara på, det finns många omständigheter som spelar in.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration