Arkitekter tror på A2

En mer kreativ miljö som ger möjlighet att expandera utan att behöva byta lokal. Det är några argument som fått två arkitektkontor i Göteborg att engagera sig i aktivitetsbaserad arbetsmiljö, ofta kallat A2. Intresset väcktes under ett seminarium hos Senab.

Skriven av Tove Gyllenstierna 2012-06-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild


Bild: Niclas Liedberg


Arkitekter har traditionellt arbetat med tunga datorprogram i fasta arbetsstationer. Det är ett skäl till att det nya inredningskonceptet A2 ännu inte införts på så många arkitektkontor. Sam­tidigt är det inredningsarkitekters uppgift att hjälpa sina kunder att utforma sina arbetsmiljöer på ett ­optimalt sätt.

– Helt klart är det en bonus att ha egen erfarenhet av aktivitetsbaserad arbetsmiljö. Men det främsta skälet till att vi jobbar mot A2-modellen på vårt eget kontor är att vi vill växa men har platsbrist. Med A2 frigörs ytor från öronmärkta statiska arbetsplatser till gemensamma inspirerande aktivitetsrelaterande arbetsplatser, säger Merethe Sørensen hos Abako arkitektkontor i Göteborg.

Kontoret har 33 medarbetare och håller på att expandera.

Skapar trivsel och engagemang


– Vi får också ett mycket mer flexibelt sätt att arbeta på som ger mervärde. A2 skapar trivsel och engagemang, då man kan påverka hur man vill jobba. Man kanske sitter ihop runt projektbord under ett par dagar i stället för att springa och störa sina grannar. Korsbefruktning av kreativa idéer kan ske i mer café-/lounge-miljöer, medan arbetsuppgifter som kräver 100 procents koncentration kan kräva rum med en dörr att stänga. Denna variation är nu möjlig, då de flesta av oss arbetar med portabla datorer och telefoner, säger hon.

Efter att ha deltagit i Senabs seminarium om A2 bjöd Merethe Sørensen och hennes kollegor in inredningsföretagets områdeschef i Göteborg, Johan Selberg, att hålla en workshop på Abako.

– Han gav oss verktyg så att vi stegvis kan genomföra förändringsprocessen. Beläggningsgraden mättes vid tre klockslag under fyra veckor. På så vis fick vi fram nyckeltalet 47 procents beläggning. Gruppspel med olika miljöer öppnade en dialog. En medarbetarenkät genomfördes som nu ska utvärderas. Där är vi i dag, ­berättar Merethe Sørensen.

Hon understryker att det är viktigt att låta förändringsprocessen ta tid, att låta tankarna mogna och att inte tvinga medarbetare som inte vill lämna sin fasta plats.
Artikelbild

Christian Kahlefeldt, arkitekt, SAR/MSA på Gestalt Arkitekter i Göteborg.
Bild: Gestalt Arkitekter


Bland Abakos kunder finns många inom sjukvård och skola.

– Egentligen har vi länge ritat A2 i utbildningsmiljöer, kallat arbetslagsenhet, konstaterar Merethe Sørensen. Men med A2 har begreppet blivit mer konkret och vi vill vara med och vidareutveckla framtidens arbetsplats, leva som vi lär.

Även hennes arkitektkollega Christian Kahlefeldt på Gestalt Arkitektur blev inspirerad av Senab.

– När man som jag under många år gjort om väldigt många arbetsplatser finns ett sug efter något nytt, ­säger han.

Samtidigt måste man inse att A2 inte passar alla, menar han:

– Många kunder blir nyfikna när jag berättar om A2, men det krävs att företaget har tagit till sig den nya trådlösa tekniken och har en ledare som vågar tänka nytt. Just nu har jag två kunder som är intresserade, ett ingenjörskontor och ett spelföretag. Längst har vi kommit med spelföretaget, som är det ideala i det här sammanhanget – helt digitaliserat med unga medarbetare som gjort sina exjobb på caféer, bibliotek och parker.

Men tiden borde vara mogen att införa A2 på fler ­arbetsplatser, tycker Christian Kahlefeldt:

– Det är bara att tänka på hur vi gör hemma. Vi ­läser mejl i mobilen i TV-soffan, betalar räkningar med laptopen vid köksbordet medan vi pratar med sambon som lagar mat. Däremot sätter vi oss enskilt om vi har ett viktigt telefonsamtal eller ska skriva ett brev som kräver koncentration.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration