Större företag samlar verksamheterna i Stockholm

Magnus Stenback på Forum Fastighetsekonomi märker att en centralisering pågår på lokalhyresmarknaden i Stockholm, där större aktörer samlar verksamheterna.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-08-01 | Hyresanalys


Artikelbild

Magnus Stenback.
Bild: Forum Fastighetsekonomi


Vilka tendenser ser du i dag på lokal­hyresmarknaden i Stockholms­regionen?


– Trenden med aktivitetsbaserade kontor ­fortsätter starkt. Vi märker också att hyresgästerna är mer kunniga och planerar sina lokaletableringar noggrannare än förr. Bland större aktörer på ­hyresmarknaden pågår en centralisering och sam­ordning där man flyttar ihop flera lokaletableringar till en.

Var finns det lediga kontorslokaler i dag?


– Om man är ute efter större lokaler är det svårt att hitta lokaler i dag om man inte vill ha nyproducerade lokaler. Större sammanhängande äldre lokaler finns i Kista samt i industriområden i Stockholms ytterkanter. Det finns dock insprängda större vakanser här och var i det äldre beståndet. Är man ute efter nyproducerade lokaler händer det mycket i Solna, Hagastaden, Sickla, Västra Kungsholmen och även inne i city där lokalerna som SEB, Swedbank och Nordea lämnat finns. Dessa förädlas nu genom om- och tillbyggnader.

Vilka områden är mest efterfrågade?


– Stockholms city är fortsatt mycket starkt efterfrågad, men även goda kommunikationslägen på malmarna. För stora företag är Arenastaden mycket efterfrågad, men den är snart i princip färdigbyggd.

Hur tror du hyresnivåerna kommer att utvecklas framöver?


– I dag ser vi en press uppåt på hyresnivåerna, särskilt i city, men hyresnivåerna är stigande i alla etablerade kontorsområden.

Vilka är de viktigaste frågorna för en positiv utveckling av lokalhyresmarknaden i regionen?


– Citykvarteren kommer att byggas om kraftigt och få tillskott på lokaler. Dessa kommer att vara drivande när det gäller topphyror i city. I detta skapas också en attraktivare stadsbild, se till exempel Vasakronans planerade utveckling av SEB:s före detta lokaler vid Sergels Torg. Där kommer man att knyta ihop Sergels Torg och Malmskillnads­gatan via en ny stor trappa vilket tillsammans med AMF:s utveckling av Galleriankvarteren kommer att förändra gatubilden och vilka stråk som anses som attraktiva. Hagastadens utveckling är även den intressant att följa, där vi får ett mycket starkt kontorsläge utanför CBD. Infrastrukturens utbyggnad spelar stor roll för framtiden och hela Stockholmsmarknadens attraktivitet. De nya planerade tunnelbanelinjerna kommer att få ett stort genomslag och dessutom förändra och förskjuta lägen. Innan dessa blir verklighet kommer dock Citybanans pendeltåg att förbättra kommuni­kationerna vilket får genomslag i hela pendeltågs­nätet.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration