Låt bästa vännen följa med till jobbet

Önskas bättre arbetsklimat? En lösning kan vara att be en kollega ta med sin hund till jobbet. Forskning visar att människor blir mindre stressade och mer sociala när en hund finns i närheten.

Skriven av Nanna Isaksson 2014-04-01 | Arbetsliv


Artikelbild

AKTIV PÅ HELGEN. Tobias Lilja ser till att låta Louie vara ute så mycket som möjligt på helgerna så att han håller sig lugn när han är på kontoret.
Bild: Nanna Isaksson


Nu för tiden kommer katter och hundar till äldreboenden för att de gamla ska få träffa djur. På vissa boenden finns det hönsgård och på andra finns det terapihund. Förekomsten av djur på bland annat äldreboenden har uppkommit efter rapporter om att en tillvaro med djur sänker stressnivåerna och gör att människor känner sig friskare. En av anledningarna till att människor mår bra av att vara med djur är att hormonet oxytocin frigörs när exempelvis en hundägare umgås med sin hund. Oxytocin är samma hormon som utsöndras när barn ammar och det sänker stressnivåerna och blodtrycket. Man har även sett samband mellan oxytocin och hur sociala personer är. Ju högre nivå av hormonet, desto mer benägen är man att interagera med andra.

Stressnivån minskade


Men hur är det då med att ta med hunden till jobbet?

En forskargrupp vid Virginia Commonwealth University i USA genomförde en undersökning som publicerades i International journal of Workplace Health Management. Undersökningen jämförde tre arbetsgrupper för att se om och hur närvaron av en hund påverkade människorna på en arbetsplats. En grupp hade hund men tog inte med sig den till arbetsplatsen, en grupp hade ingen hund och den sista gruppen tog med sig sina hundar till arbetsplatsen. Genom att bland annat göra prover på saliven hos personerna i de olika grupperna fick man reda på mängden stresshormon. Undersökningen visade att stressnivån efter arbetsdagen var lägst i den grupp som hade med sig sina hundar till arbetet.

Att ha sin hund lufsandes omkring på kontoret är ju också smidigt för ägaren, man slipper tänka på att hunden är hemma och väntar. En sjättedel av hund­ägarna i Sverige ser också det som den bästa lösningen på frågan om vad man ska göra med hunden när man arbetar under dagarna. Men att ta med sig sin hund kan också göra andra glada. Enligt en studie från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, tillåter 40 procent av arbetsgivarna i Sverige att de anställda tar med sig sina hundar till jobbet. En av anledningarna till att man är positiv är därför att man anser att arbetsmiljön blir trevligare.
Artikelbild

"Jag har en liten bur som är Louies krypin. Han ligger mest där och sover på dagarna."
Bild: Nanna Isaksson


Lättare som valp


Tobias Lilja arbetar på Image & Form, en spelutvecklingsstudio i Göteborg. Han tar med sig sin tvååriga brasilianska terrier Louie till kontoret varje dag och han tycker att det fungerar bra.

– Innan jag skaffade Louie så hörde jag med min chef om det var okej. Att kunna ta med honom till jobbet var en förutsättning för att jag skulle kunna ha hund.

Louie har varit på kontoret ända sedan han var valp och Tobias Lilja tror att det är en av anledningarna till att det har fungerat så bra. Hade han kommit dit som vuxen så hade han inte varit lika bekväm.

Det finns dock allergiker och människor som inte uppskattar att umgås med en främmande hund. Enligt Arbetsmiljöverket har arbetsgivaren rätt att säga nej till att ta med sig sitt husdjur om någon mår dåligt av det. Frigörelsen av oxytocin uppkommer också bara om man tycker om hundar. Är man snarare rädd för dem så blir upplevelsen det motsatta. Det finns även andra aspekter att ta hänsyn till. Att ta med sig sin lilla hundvalp som gärna springer omkring och för liv kan vara störande för arbetsron.

Måste ha koll


Tobias Lilja menar att hur bra det fungerar beror på både hunden och hundägaren. Att man som ägare har koll på sin hund är viktigt för att det inte ska bli några problem.
Artikelbild

LUGNARE. Tobias Lilja hoppas att Louie ska bli ännu lugnare när han blir lite äldre.
Bild: Nanna Isaksson


– Louie är lite "vaktig" av sig. Man måste vara uppmärksam när det kommer någon till kontoret. Ibland kan han skälla lite om det kommer en person som han inte känner.

Det gäller att tänka på vilken slags arbetsplats man jobbar på. Hundar är känsliga varelser och kan bli stressade om det är alltför mycket folk som kommer och går. Att ha sin hund i en vanlig kontorsmiljö brukar dock inte påverka hunden negativt.

– Jag har en liten bur som är Louies krypin. Han ligger mest där och sover på dagarna men ibland har han en dålig dag. Om han är över- eller understimulerad kan han börja försöka få uppmärksamhet, gå till köket för att se om han hittar något att äta eller försöka få något att hända. Då får jag gå på en längre promenad med honom, säger Tobias Lilja.

Att ha en hund på jobbet kan alltså leda till en trevligare arbetsplats. Med positiva kollegor och en nöjd hund kan arbetsdagen bli både roligare och mindre stressig.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration