Karaktären bevarades när tobakslagret blev ett modernt kontorshus

Pagoden är ett praktexempel på konsten att bevara det karaktäristiska i en gammal byggnad – samtidigt som den förvandlas till moderna kontor.En lokal är fortfarande ledig i Bygg-Götas fastighet i Gullbergsvass – i övrigt har hyresgästerna redan flyttat in.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-05-01 | Utveckling


Artikelbild

Bo Lundgren, marknadsansvarig Bygg-Göta.
Bild: Nicklas Tollesson


Innanför entrén hänger stora bilder från den ursprungliga byggprocessen, när Pagoden i slutet på 1920-talet uppfördes som tobakslager.

Det är länge sedan, men trots att byggnaden nu har gjorts om till ett modernt kontorshus, finns mycket av det gamla kvar i byggnaden.

Golvet i den nyöppnade restaurangen består exempelvis av tegelstenar från den gamla söderväggen, som har gjorts om till en rastervägg som släpper in sol­ljuset.

– Tegelstenarna har sågats till brickor som har gjutits in i golvet som sedan har ­slipats, berättar Bo Lundgren, marknadsansvarig på fastighetsägaren Bygg-Göta.

Också rasterväggen består av det gamla teglet. Murbruket har handknackats loss på varje sten som sedan har delats på mitten och gjutits in i större betongelement med rastermönster och glas.

Karaktären har bevarats


När Pagoden uppfördes var det Cyrillus Johansson, en av den tidens största svenska arkitekter, som låg bakom utförandet. Nu när Pagoden har gjorts om är det en av dagens viktigaste svenska arkitekter, Magnus Månsson på Semrén & Månsson, som har fört Pagoden till modern nutid – samtidigt som man har bevarat mycket av det ursprungliga.
Artikelbild

Academic Works har flyttat in i en av de två lokalerna på toppvåningarna. En smidig lösning de använder är duken som rullas ner vid köksavdelningen - och vips så har man skapat ett konferensrum...
Bild: Nicklas Tollesson


– Det karaktäristiska finns kvar, och genom att återanvända har vi kunnat modernisera på ett miljövänligt sätt, säger Bo Lundgren.

Satsar på färska varor


Restaurangen, Kooperativet Pagoden, öppnade i mitten av april. När Lokalnytt hälsar på tre veckor senare har antalet sålda luncher ökat – varje dag.

– I går passerade vi 500 luncher, berättar en nöjd Magnus Söderström, som driver restaurangen tillsammans med Erik Schoultz.

Här finns plats för 280 sittande gäster – plus 100 på uteserveringen, som kommit på plats lagom till försommarvärmen.

– Vi satsar på bra råvaror, det är färsk fisk, aldrig ­något som har varit fryst. Vi har fem luncher varje dag, en kötträtt, en fiskrätt, två sallader och en asiatisk lunch.
Artikelbild

Redan efter tre veckor hade den nya restaurangen 500 lunchgäster om dagen. "Det är full rulle", säger Magnus Söderström på Kooperativet Pagoden.
Bild: Nicklas Tollesson


Kooperativet Pagoden driver också en konferensdel här, och hyresgästerna runt omkring har redan provat.

– Havs- och vattenmyndigheten var här med 180 personer på en liten kickoff i förra veckan. Ett bröllop är inplanerat.

Restaurangen erbjuder nu lunch och catering, men planerar också för after work på fredagar, med start till sommaren.

– Det är full rulle, vi har fått en jättebra start, säger Magnus Söderström.

Den största hyresgästen i Pagoden är Havs- och vatten­myndigheten (gamla Fiskeriverket och Naturvårdsverket) som hyr hela plan 3 och 4, sammanlagt 3 800 kvadratmeter.

– Vi trivs jättebra här. Det är öppet och fräscht, inspirerande miljöer. Det skiljer sig ganska mycket från de lokaler vi hade tidigare, på Ekelundsgatan, berättar Kasper Holgers, pressansvarig på Havs- och vattenmyndigheten.

Närmare varandra


I de tidigare lokalerna satt man i cellkontor, medan nästan alla nu sitter i öppet kontorslandskap.

– Vi kommer närmare varandra och blir mer involverade i varandras uppgifter. Sedan passar det ju oss, som jobbar med havet och vattnet att sitta nära älven, säger Kasper Holgers.

Övriga hyresgäster är IFS, Solar och Academic Works.

Mellan de två översta våningarna har man öppnat upp och halva våningarna sex och sju hyrs nu av Academic Works. Nya balkonger och ett nytt fönsterband har skapats för att öka ljusinsläppet, och tillsammans med det karaktäristiska utsvängda koppartaket känns de här lokalerna verkligen speciella.

– Det är riktigt häftiga lokaler, som passar ett företag som Academic Works som har många unga anställda, säger Bo Lundgren.

Stort intresse


De enda tillgängliga ytorna är den andra halvan av toppvåningarna, som vetter mot Göta Älvbron.

– Vi har intressenter på de här lokalerna också. Överhuvudtaget har intresset för det här projektet varit väldigt stort, säger Bo Lundgren.
"Det karaktäriska finns kvar, och genom att återanvända har vi kunnat modernisera på ett miljövänligt sätt"
Bygg-Göta drog igång omgörningen i april 2010 – utan några klara hyresgäster.

– Vi trodde på det här projektet och nu när vi har kommit så här långt tycker jag att det blev bättre än vi trodde från början.

Bygg-Göta äger hela kvarteret, som en gång i tiden uppfördes för Vin & Sprit och Tobaksmonopolet. Vin & Sprit upphörde med sin verksamhet här redan på 70-­talet, medan Swedish Match fanns kvar i Pagoden ända till 2005.

– Det finns fortfarande en del ytor som används som lager- och hantverksytor, men vår tanke är att etappvis omvandla hela kvarteret till moderna kontor.

– Det är ett fantastiskt läge, bara några minuter från centralstationen, säger Bo Lundgren.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration