"Jag blir förvånad varje dag"

Hans välkända röst strömmar ur radion på eftermiddagarna. I tio år har han varit din vän i etern. I höst debuterar Christer Lundberg som romanförfattare.– Den handlar om en tolvårig marijuanaodlare från Majorna. Det här kan bli slutet på min karriär, skrattar han.

Skriven av Therese Aronsson 2012-05-01 | Porträtt


Artikelbild

"Jag tänker inte målgrupp när jag gör Christer, då tror jag att man är ute på hal is. Hur skulle jag kunna veta vad en 14-åring tycker och tänker, men jag kan relatera till när jag var 14 år. I dag är jag en gubbe med skägg med en medeltidsinställning till sociala medier. Det finns en värld utanför Facebook där man kan träffas och kramas", säger Christer Lundberg.
Bild: Emma Granberg


Rosenbusken står i full blom bredvid datorn. En flock ödlor stirrar från ena skrivbordshörnet medan ett rådjur bevakar arbetet. Christer Lundberg och hans programledarkollega Morgan Larsson har skapat en värld i plast vid arbetsplatsen. Det är här radioprogrammet Christer i P3 skapas. Han visar ett spetsat flickhuvud som sitter bakom ryggen på dem.

– Vi såg en film om en läskig massmördare som såg sina offer som dockor, så jag köpte den här sminkdockan och satte den vid Morgans säng. Han blev rädd, men mest glad, skrattar han.

Skägget är yvigt, tofflorna veganska, och om hand­leden har han ett armband som dottern pärlat. Han håller på att planera för dagens program, som ska handla om kändismöten. Ämnesidéerna får han från världen utanför radiostudion, på Ica eller när han leker med sina barn. Han konstaterar därför att det för honom är ett karriärdrag att arbeta 75 procent och att han samtidigt aldrig är ledig.


Verkligheten möter det skruvade


– Det roligaste är att jag fortfarande, efter alla dess år, blir förvånad minst en gång per dag. Det är en klyscha, men verkligheten överträffar verkligen dikten. Till exempel var det nyligen en Norrlandskille som ringde in och berättade om att han träffat en tjej som är brevbärare och att hon hade pippilotter. Det var så fint att höra hur kär han var. Det blev en historia som togs upp av andra medier och jag fick berätta om den i tv-programmet Landet runt, säger han och sträcker på sig.

– Jag tycker om när verklig­heten möter det skruvade, när man tänker "Shit, händer verkligen det här". Som när jag tog med Morgan i min tvåmannakajak för att paddla och det susar förbi en tant med grått hår på en jetski.

Orden flödar ur honom och tempot är högt. Hans röst är välkänd och han väljer att prata med små bokstäver på spårvagnen för att ingen ska reagera. Men många lyssnare har svårt att höra skillnad på hans och Morgan Larssons röst. Det har Christer Lundberg svårt att förstå och blir nästan lite upprörd.

– Vi har inte liknande röster. Morgan har en djupare Trollhättandialekt medan jag har en mer nasal göteborgska. Där­emot tror jag att vi har samma temperament och värderingar. Vi refererar till samma saker och gillar samma tv-serier. Vi är mer lika än våra röster, och vi är olika.

Christer Lundberg träffade Morgan Larsson när han var 19 år. Sedan dess är de bästa vänner.
Artikelbild

För att skapa en inspirerande och personlig arbetsplats har Christer Lundberg och Morgan Larsson dekorerat sina skrivbord.
Bild: Emma Granberg


– Jag trodde att han var en kristen bög, men han var vegan. Jag hade aldrig träffat en vegan tidigare, så jag blev också vegan. Nu har Morgon slutat vara vegan. Han säger att han inte behöver vara det längre eftersom han har skapat en.

För två år sedan gav Morgan Larsson ut en roman. Då blev det fart även på Christer Lundbergs skrivande.


Skämtar om allvarligt ämne


– Jag tänkte att kan han så kan jag. Jag har haft en historia i huvudet sedan gymnasiet och har försökt skriva den tre gånger tidigare, men det har inte blivit bra. Men nu ska jag lämna in den om två veckor. Det är svårt. I radion gör jag så gott jag kan men klockan två måste allt vara klart. Här finns det inga gränser för hur mycket man kan pilla med kommatecken fram och tillbaka.

Debutromanen heter Gräspojken och kommer ut i höst. Boken handlar om en tolvårig marijuanaodlare i Majorna i Göteborg. Han berättar att delar av den är självupplevd. Han har vuxit upp i Majorna, men har aldrig varit marijuanaodlare.

– Det är en helt galen skröna. Tanken är att den ska vara rolig, även om det är ett ämne som inte brukar vara roligt. Det här kan bli slutet av min karriär, säger han och skrattar.

Han tar vant på sig hörlurarna, rättar till mikro­fonen och visar vilka reglar som används.

Här, i radiostudion, har han spenderat många ­timmar. Vägen dit krävde både talang och hårt ­arbete.

Christer Lundberg läste till journalist för att han ville förändra världen. Hans ex-jobb var en film om vad folk tror händer efter döden och han filmade de sista ­dagarna i sin farmors liv. TV-profilen Siewert Öholm såg filmen och gav honom ett inslag som kallades Christers spegel i tv-programmet Eftersnack. En producent från P3 såg det och tog med Christer Lundberg i radioprogrammet Frank.

– Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle och kunna rätt saker. Jag har haft mycket tur. Allt handlar om att få möjligheten att komma in. Jag tycker att jag är duktig i dag, men jag var inte lika duktig när jag började. Jag tycker själv att jag har blivit mycket bättre de senaste två åren. Gör man en sak ofta blir man antingen bättre eller så slutar man.


Relationer gav prestationsångest


Efter två år på Frank fick han förfrågan om att leda ett relationsprogram, som skulle heta Doris. När han sa att han inte kände sig bekväm med namnet föreslogs Christer i stället.

– Först fick jag prestationsångest av att det skulle handla om relationer och tänkte att ämnena att göra slut och bikinilinjer har man pratat klart om efter en dag. Men sedan insåg jag att precis allting är relationer, när man går och handlar, skäller på grannen eller vad som helst. Det var en aha-upplevelse och jag insåg att det gick att göra hur många program som helst.

Och många program har det blivit. I januari firar programmet tioårsjubileum. Christer, som har din vän i etern som slogan, är tänkt att vara som en förlängning av fikarasten på jobbet. Christer Lundberg förklarar att i stället för att prata om Maritas rutiga byxor kan man prata om inställningen till dödshjälp eller något annat som tas upp i programmet.

– När vi började var den rådande trenden att allt skulle vara fräckt, ironiskt och tufft. Men jag är en tönt och jag tror att de flesta andra också är töntar. Varför skulle man ringa in till någon som är tuff och alltid har rätt? Därför hittade vi en kompiston i programmet. Att jag och Morgan är kompisar gör säkert den känslan starkare.

Men att bli radiostjärna var inte vad Christer Lundberg hade tänkt. Från det att han var tolv, fram tills för två år sedan, var han övertygad om att han skulle livnära sig på syntpop. Med sitt syntpopband Universal Poplab har han turnerat i Tyskland, men det har varit jobbet på radion som betalat hyran.

– De flesta släpper sådana drömmar när de är 26, för mig tog det tio år till. Det kanske är därför som det har gått så bra med ­radion, ­eftersom jag hela tiden tänkt att jag ska göra något ­annat, funderar han.
Artikelbild

Förutom att prata i radio gillar Christer Lundberg att fjällvandra, har gjort en dokumentärfilm om kyssar, är bra på att packa effektivt och har ett spänstigt löpsteg.
Bild: Emma Granberg


Tidigare i år var han med i tv-programmet På spåret där han tävlade tillsammans med Morgan Larsson.

– Jag trodde att första klass skulle kännas lyxigare, men det är en skrubb där man hör dåligt, ska se obesvärad ut och svara på svåra frågor. Även om det inte gick så bra skulle jag gärna vilja vara med igen, säger han och fortsätter.

– Jag har sett På spåret med mina föräldrar när jag var liten, så när vi fick förfrågan kändes det jättekul. Sedan fick vi en chock när vi insåg att vi skulle vara med och att alla andra var mycket mer kända än vi. Ingen av oss kan någon geografi och det vi kan är hämtat från Tintin. Vi var livrädda.

Viktigt med allmänbildning


Allmänbildning tycker han är viktigt, även om han inser att alla har olika uppfattningar om vad som bör ingå. Han tycker att nyckeln till att bli allmänbildad är att prova på nya saker hela tiden. Och det gör han.

– I mitt jobb lär jag mig nya saker varje dag. Som att trumsjuka hos kor beror på att gaser inte kommer ut ur magen och därför svullnar de upp. De bankar ­huvudet i marken tills de dör. För att rädda dem ska man skära upp magen med en kniv så att gaserna kommer ut. Sådant lär jag mig, men glömmer ofta bort det efter några dagar.
Artikelbild

När Christer Lundberg efter 20 år, av åldersskäl, gjorde sig av med sin syntfrisyr och i stället skaffade skägg blev det ramaskri bland fansen. "Det finns ett utbrett skägghat i det här landet. Jag får ofta höra att skägg inte är synt. Jag som trodde att syntmusik handlade om arrangemang, toner och ljud."
Bild: Emma Granberg


Saker du kanske inte visste om Christer Lundberg är att han gillar att fjällvandra, har gjort en dokumentärfilm om kyssar, är bra på att packa effektivt och har ett spänstigt löpsteg.

– Tidigare har jag sprungit Göteborgsvarvet flera gånger. Man säger att det är en folkfest, men det är en masspsykos. Folk skriker och skäller på varandra för att komma fram. När jag själv skrek åt en tant insåg jag att det var dags att sluta. Just nu tränar jag med ett gäng extremsportare, det är så roligt som träning kan bli.

Han rättar till baskern och gör sig redo för dagens Christer-program. Framtiden tar han med ro.

– Jag inser att jag inte kommer att arbeta med Christer tills jag blir 67 år gammal, det finns gränser för hur gammal man kan vara på P3. Just nu vill jag skriva fler böcker.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration