Snart lyser neon skyltarna igen på Vasagatan
Klara C blir något utöver det vanliga. Den klassiska byggnaden på Vasagatan håller nu på att återställas till ursprungligt skick. Och då pratar vi 30-tal. – Det är ett av våra mest omfattande projekt någonsin, säger Louis Sellgren, projektutvecklare på Vasakronan och affärsansvarig för projektet Klara C.
Skriven av Henrik Ekberg 2015-03-01 | Utveckling
Louis Sellgren berättar att omkring 250 byggarbetare och underentreprenörer nu jobbar med kontorsprojektet på Vasagatan, mitt emot Centralstationen. Lägg dessutom till ett 60-tal konsulter samt personer från byggledningen. Enligt Louis Sellgren vänder man nu åter strålkastarna mot den enorma byggnaden. Med detta menar han bland annat att huvudentrén återfår sin tidigare och mer framträdande plats på Vasagatan, från att ha varit undangömd på Klara västra kyrkogata sedan 1975 när Försäkringskassan flyttade in i huset. Den statliga myndigheten som för ett drygt år sedan flyttade in i Vasakronans upprustade Telefonfabriken vid Telefonplan.
– Byggnaden var ganska anonym under en lång period, men nu återfår den sin forna glans. Förutom huvudentrén så kommer vi att återställa det yttre till hur det såg ut 1932. Färgsättningen blir densamma, vi renoverar upp kalkstenen i fasaden och så vidare, berättar Louis Sellgren som tillsammans med kollegan Pia Lundgren har arbetat med projektet sedan 2011.
Ritades i funkisstil
Klara C kommer att få uthyrningsbara ytor om 35 000 kvadratmeter, fördelade på tio våningar. Kontorsutrymmena omfattar 28 000 kvadratmeter och resterande blir handels- och restaurangytor i bottenplan. När fastigheten stod klar 1932 var den Stockholms största byggnad efter Stockholms slott. Huset ritades i funkisstil av arkitekten Ivar Tengbom, känd bland annat för Konserthuset och Handelshögskolan, och uppfördes ursprungligen åt förlaget Esselte.
– Då hade man tryckeri i den bakre delen av huset och kontor ut mot Vasagatan. Förr i tiden kallade man byggnaden Esselte-huset, säger Louis Sellgren.
Louis Sellgren är projektutvecklare på Vasakronan och affärsansvarig för projektet Klara C.
Bild: Vasakronan
Ett tiotal intressenter
Klara C:s fasad kommer att målas grön och liksom under glansperioden kommer neonskyltar att pryda husets sidor. Fast med andra företagsnamn förstås. Som till exempel Centigo, den första klara hyresgästen, som flyttar in i ett aktivitetsbaserat kontorsutrymme om 2 300 kvadratmeter på tionde våningen i april 2016. Men hela huset kommer inte att stå klart förrän vid årsskiftet 2016/2017.
– Vi för nu diskussioner med ett tiotal intressenter. På kontorssidan har vi inga specifika önskemål, men vad gäller restauranger så vill vi att de ska ha höga ambitioner och hålla en hög klass. Det finns utrymme för två restauranger, en större och en mindre, säger Louis Sellgren.
Luftiga ljusgårdar
Kontorsytorna kommer att få bra ljusinsläpp med luftiga ljusgårdar och de övre våningsplanen får egna takterrasser ut mot Vasagatan, med utsikt mot Riddarfjärden och Södermalm. Dessutom kommer en gemensam takterrass att byggas längst upp i huset. Vasakronans vision för Klara C är att miljöcertifiera byggnaden enligt Leed Platinum. Detta märks till exempel på den satsningen som görs för de cyklande hyresgästerna som får både cykelparkering och omklädningsrum i gatunivå.
– Vårt mål är att Klara C ska hålla absolut högsta miljöklass, säger Pia Lundgren, Vasakronans projektledare för ombyggnaden. Vi siktar på Leed Platinum Core and Shell, den klassificering som används när ett befintligt hus totalrenoveras, säger hon och fortsätter:
– Ett viktigt kriterium i Leed är att undvika material som måste fraktas långa sträckor, exempelvis vissa sten- och trämaterial. Vi uppmuntrar också hyresgästerna att låta bilen stå och gå med i fastighetens bilpool eller cykla till jobbet.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.