Sveriges mest hållbara hyresgäst

Efter el-kartläggningen sänktes förbrukningen av el med 30 procent hos Ramböll i Stockholm. Men det är inte enda förklaringen till att företaget vann årets Green Tenant Award. – Vi jobbar kontinuerligt med hållbarhetsfrågor på kontoret, säger Sanna Strand, chef för kontorsservice på Ramböll.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-03-21 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Elcykel. Sanna Strand fick ta emot en elcykel för vinsten i årets Green Tenant Award
Bild: Ramböll


Ramböll flyttade in i Vasakronans lokaler på Krukmakargatan 21 för sju år sedan. I dag arbetar närmare 500 personer i den drygt 11 000 kvadratmeter stora kontorsfastigheten. Teknikkonsultföretagets svenska huvudkontor på Södermalm var bland de första att teckna grönt hyresavtal med Vasakronan, vilket omfattar en rad hållbara förpliktelser, såväl kortsiktiga som långsiktiga. Tidigt gjordes en el-kartläggning där man fann en rad energitjuvar.

– Alla datorer som tidigare stod på hela tiden försätts nu snabbt i viloläge när de inte används. Vi har även ett KNX-system, som integrerar en fastighets alla elsystem i ett enda system. På det sättet kan allt stängas ner klockan 18.00 och sättas på igen 7.00. Det handlar om belysning, ventilation, värmereglering och så vidare. Det gör att inget står och drar el nattetid, förklarar Sanna Strand.

Kaffemaskiner i viloläge


Det inkluderar även de tolv kaffemaskinerna – med det rättvisemärkta och ekologiska kaffet – som går ner i viloläge när de inte används. Det centrala läget var en stor anledning till att Ramböll valde lokalerna på Södermalm. Närheten till kollektivtrafik är en viktig faktor i hållbarhetsarbetet, med möjligheten att hålla möten på kontoret och minska tjänsteresorna. Sex p-platser vid fastigheten har byggts om till cykelgarage där personalen kan välja mellan att göra kundbesök med vanlig cykel eller elcykel. En bilpool i huset uppmuntrar också medarbetarna att skippa bilen och i stället åka kollektivt till jobbet. Ramböll erbjuder även personalen SL-kort som kan användas under arbetstid för resande till möten och liknande.

– Vi avlastar därmed trafiken i rusningstrafik. Vi vill uppmuntra till friskvård och det är nyttigt att cykla. Vi har även gym och omklädningsrum med dusch, säger Sanna Strand.
Artikelbild

Cykelgarage. Sex p-platser byggdes om och blev till ett cykelgarage.
Bild: Ramböll


Solceller på taket


En resvaneundersökning som gjorts på Ramböll visar att 71 procent åker kollektivt till jobbet, elva procent cyklar och tio procent åker bil. Samarbetet med fastighetsägaren Vasakronan har även resulterat i att solceller har installerats på taket.

– Vi hade pratat om detta ett tag och Vasakronan var lyhörda och såg till att vi fick solceller som genererar el till fastigheten. Det känns väldigt bra att veta att vi får el från solceller.
Artikelbild

Avfall.. Det är viktigt att skräpet hamnar i rätt tunna.
Bild: Ramböll


Halverad pappersförbrukning


Företagets pappersförbrukning har halverats sedan man införde Follow-me-print som innebär att man inte skriver ut direkt från datorn utan att man blir tvungen att gå fram till skrivaren och visa upp en bricka.

– Det gör att man inte skriver ut i onödan och man slipper de högar av papper som annars samlas vid skrivaren, berättar Sanna Strand.

Delar av Rambölls kontor är aktivitetsbaserat, men tanken är att alla kontorsytor ska bli aktivitetsbaserade. Detta kommer att innebära en effektivisering av ytorna.

– Redan i dag hyr vi ut 1 600 kvadratmeter till externa hyresgäster och det nya kontorskonceptet kommer betyda att vi tillgängliggör mer ytor som vi kan hyra ut.

För Sanna Strand ligger ett särskilt hållbart initiativ närmast hjärtat, något som också jurymedlemmarna tog till sig.

– När man köper lunch som äts på kontoret så ingår ofta dricka. Dessa burkar samlar vi i sopsäckar, som sällan slängs. En dag i tunnelbanan så frågade jag en kvinna som säljer Situation Stockholm om hon ville ha dessa burkar. Hon kom upp till kontoret och hämtade fem fulla säckar. Nu kommer hon varannan vecka och hämtar våra burkar, det är något som vi båda tjänar på. Jag fick en julblomma av henne nyligen, det är den finaste julklappen jag har fått på länge.



Green Tenant Award


Green Tenant Award lyfter fram kontorshyresgäster som arbetar aktivt för att utveckla och stimulera en hållbar arbetsmiljö och som strävar mot ett minskat koldioxidavtryck. Syftet är både att lyfta fram företag som gör skillnad, och att inspirera fler att följa deras exempel. Tävlingen instif- tades 2011 av JLL och Teng- bom arkitekter. Priset delas ut på Stockholms Handels- kammare.

Motiveringen


"Årets mottagare av Green Tenant Award utvecklar inspirerande och nytänkan- de lösningar som kommer samhället till nytta. Det mil- jöcertifierade företaget var ett av de första i Sverige att teckna ett grönt hyresav- tal och har en engagerad ledning som driver hållbar utveckling i framkant ge- nom att uppmuntra kreati- vitet och pilotprojekt. Här kartläggs elförbrukning och tjänsteresor, här får parke- ringsplatserna ge vika till förmån för stora cykelga- rage, och här utvinns en
del av kontorets energi ge- nom solceller på taket. Det mångfacetterade angrips- sättet för att minska kol- dioxidavtrycket och skapa en hållbar arbetsmiljö gör detta kontor till en självklar pristagare."




Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration