Med fokus på hyresgästen
Klövern har funnits i Göteborg sedan 2012 och har ambitionen att genom långsiktighet skapa goda relationer med sina kunder. – Det är viktigt för oss att hyresgästerna stannar kvar, säger Göran Joneskär, regionchef på Klövern.
Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-09-01 | Näringsliv
Klövern kom in på Göteborgmarknaden 2012 genom sitt förvärv av Dagon.
– Att arbeta med fastigheter är ett fantastiskt roligt jobb rent generellt, framför allt att arbeta med alla olika hyresgäster, säger Göran Joneskär.
Klövern bildades 2002 och har ett fastighetsvärde på cirka 32 miljarder kronor. Framför allt finns de på stora tillväxtorter, och i Göteborg har de ett innehav på cirka 2,3 miljarder kronor.
– Det finns en väldigt tydlig strategi att växa i Göteborg, säger Göran Joneskär.
I Göteborgsområdet har Klövern fastigheter i Lerum, Partille, Göteborg och Mölndal. Totalt rör det sig om 28 fastigheter om sammanlagt 220 000 kvadratmeter. I lokalerna bedrivs mestadels kontorsverksamhet, men det finns även lager, industri och verkstad. En av de största hyresgästerna är Kappahl, som har huvudkontor och lager i Mölndal. Andra stora hyresgäster är Ruag Space och Saab i Kallebäck, Lindex i Partille och Cowi vid Fiskhamnen i Majorna.
Pågående projekt
De två senaste åren har Klövern gjort ett antal förvärv i Göteborg. Bland annat har de köpt två fastigheter i Fiskhamnen, och det gamla Riksbankshuset vid Vallgraven där Swedbank är hyresgäst. I dagsläget har de flera pågående projekt i Göteborgsområdet, bland annat utveckling av Slakthusområdet och en ombyggnation av fastigheten Gastuben 3 i Mölndal, som ska bli Santa Marias globala verksamhets hemvist. Ett annat projekt som Göran Joneskär vill lyfta är en utökning av medicinteknikföretaget Zimmers verksamhet i Partille.
– De vill öka sina ytor med 50 procent och grannen vill samtidigt flytta till en annan lokal inom vårt bestånd. Så nu påbörjar Klövern utbyggnaden som ska stå klar i vinter. Det är roligt för de har väldigt moderna och häftiga lokaler, säger Göran Joneskär.
Han berättar att Klövern är angelägna om att hjälpa hyresgäster som behöver öka eller minska sina ytor.
– Vi jobbar ganska mycket med att försöka lägga det pusslet, vi försöker alltid se om det går att frigöra i anslutning till befintliga byggnader eller om vi kan flytta hyresgäster inom beståndet, säger Göran Joneskär.
Långsiktighet
På Klövern finns även en generell ambition att vara långsiktiga med sina hyresgäster.
– Det är viktigt för oss att hyresgästerna stannar kvar, därför är det av stor betydelse att ha en god relation med dem. Det genomsyrar Klövern i sig och det handlar mycket om att vi på alla orter som vi har fastigheter även har egen verksamhet. Det tycker jag är en viktig aspekt, säger Göran Joneskär.
På Göteborgskontoret i Sävedalen i Partille arbetar tio personer, och här är, liksom i resten av verksamheten, kunden i fokus.
– I vår värld innebär det att man återkopplar så fort man kan, arbetar proaktivt och försöker ha en närhet till kunderna, både befintliga och presumtiva. Det handlar om att vara kvickfotade och kreativa, vilket jag tycker att vi är bra på. Jag brukar säga att ett hus inte har ett värde i sig, ett tomt hus är ganska värdelöst och det är i stället verksamheterna som finns i huset som genererar värde, säger Göran Joneskär.
Få vakanser
Just nu har Klövern få vakanser, och vakansgraden ligger på runt fyra procent, varav en eller ett par procent dessutom är projektfastigheter som inte är aktuella att hyra ut i dagsläget. Göran Joneskär berättar att de tittar på möjligheter att bygga ut befintliga fastigheter och att få till detaljplaner som medger möjlighet till utbyggnad där det i dagsläget inte finns. Dessutom ser man över möjligheten att försöka köpa mark som innehåller byggrätter och färdiga fastigheter.
Nyligen har Klövern även inlett ett lite annorlunda samarbete, gällande en tomt i Partille där man under många år haft problem med giftiga jättebjörnlokor. De tog hjälp av Stadsjord, som de bland annat samarbetar med i Slakthusområdet, och har nu grisar på området som ska böka och se till att jättebjörnlokorna inte får fäste.
– Man får flera effekter av det, dels visar man på att man kan ha någon slags djurhållning eller jordbruk i stadsmiljö och sedan gör det såklart nytta på platsen. Så det är roligt, säger Göran Joneskär.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.