En byggnad alla göteborgare kan vara stolta över
Sista markköpet är gjort för Karlavagnsplatsen på Lindholmen, och snart börjar Serneke sin omvandling av området, med det 266 meter höga Karlatornet i centrum. Målet är att börja bygga runt årsskiftet 2016–2017.
Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-09-01 | Utveckling
Sernekes vd Ola Serneke är själv initiativtagare till projektet, som de började arbeta med redan för tio år sedan.
– Visionen är att bygga en attraktiv, förtätad och öppen blandstad, säger han.
Den nya stadsdelen, Karlavagnsplatsen, ska ha en area om 250 000 kvadratmeter och inrymma tio kvarter. Här ska, förutom 2 000 bostäder, finnas bland annat kontor, butiker, restauranger, vårdcentral och skola. Området utvecklas helt i Sernekes regi och målet är att hela området ska vara färdigt lagom till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021.
– Vi vill skapa en välintegrerad stadsdel som är hållbar i såväl ekologisk, ekonomisk som social bemärkelse, säger Ola Serneke.
Sista markköpet för Karlavagnsplatsen är gjort, och i dagsläget pågår detaljplaneprocessen för området för fullt. Målet är att börja bygga runt årsskiftet 2016–2017 i samband med att detaljplanen vinner laga kraft.
Attraktivt och expansivt
Anledningen till att Serneke har satsat på just Lindholmen är att det är ett attraktivt och expansivt område. Ola Serneke tycker att det är ett optimalt ställe för utveckling.
– Hit kommer cirka 23 000 människor varje morgon för att arbeta på företag som Volvo, Semcon och Ericsson, mediehus som SVT och utbildningsinstitut som Göteborgs universitet och Chalmers, säger han.
Projektet är även en del av vision Älvstaden som Göteborgs kommunfullmäktige beslutade om för tre år sedan.
– I visionen framgår det att området ska utformas på ett sätt som helar staden, möter vattnet och stärker den regionala kärnan. Karlavagnsplatsen kommer att utvecklas i denna anda, och det kommer att skapas en stadsdel som blir levande dygnet runt, året om, säger Ola Serneke.
I hela den nya stadsdelen ska fokus ligga på innovation och digitalisering. Exempel på detta är linbanan som ska gå från Lindholmen till city, bilpooler och miljöklassade byggnader.
Något av det mest nyskapande i området blir Karlatornet, som med sina 266 meter och 82 våningar blir Nordens högsta byggnad.
– Vi vill skapa en byggnad som alla göteborgare kan vara stolta över, säger Ola Serneke.
Skyskrapan kommer att innehålla drygt 500 lägenheter i varierande storlekar. I byggnaden kommer det även att finnas restaurang, utsiktsplats, spa, gym och pool.
– Genom att bygga högt skapas förutsättningar till en förtätad blandstad, säger Ola Serneke.
Vinnare i tävling
Bakom designen för Karlatornet ligger arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill, som bland annat ritat världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai. Förslaget är resultatet av en tävling kring utformningen av Karlavagnsplatsen. I juryn satt bland andra stadsarkitekt Björn Siesjö, representanter från Älvstranden Utveckling och Sveriges Arkitekter samt Ola Serneke själv. I motiveringen lyftes bland annat det vinnande förslaget fram som identitetsskapande och ett förslag som skapar en levande stadsmiljö, samtidigt som det blir Göteborgs nya landmärke. Målet är att byggnaden ska stå klar till 2019 och intresset för Karlatornet är minst sagt stort.
– Intresseanmälningarna har strömmat in, vi fick in tusentals anmälningar redan under de första månaderna. Men det går fortfarande att anmäla sig, säger Ola Serneke.
Försäljningen sköts av mäklarbyråerna Eklund Stockholm New York och Nytt Hem.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.