Glasvasen – inget för fyrkantiga företag
Kontorshuset Glasvasen blir ett hus för företag som vill tänka annorlunda – och som vill synas. – Att etablera sig här innebär många gratispoäng i varumärkesbyggande, säger Peter Härle på Jernhusen.
Skriven av Sofia Grymer 2013-11-28 | Utveckling
Märkesbyggnad. Med sin runda fasad på en plats intill stationen där enorma flöden av människor rör sig varje dag kommer huset att bli en märkesbyggnad i staden.
Bild: Tenjin Visuals
På tomten bakom Malmös centralstation ska en helt ny stadsdel växa fram under de närmaste åren. Jernhusen utvecklar Södra Nyhamnen, ett område som ska binda ihop Malmö city med hamnen. En del av den första etappen av området är kontorshuset Glasvasen.
– Det kommer att bli ett hus för företag som inte är så fyrkantiga, utan för dem som vill tänka annorlunda, säger Peter Härle, projektansvarig på Jernhusen.
Med sin runda fasad på en plats intill stationen där enorma flöden av människor rör sig varje dag kommer huset att bli en märkesbyggnad och en centralpunkt i staden.
– När vi på Jernhusen utvecklar fastigheter gör vi det för att berika områdena runt våra stationer. En del i konceptet med Glasvasen är att kontorshuset ska vara oerhört tillgänglig för både personalen som jobbar där och deras kunder. Det blir ett oerhört attraktivt hus.
I entréplanet planeras det för ett café med lounge, restaurang och butiker. Därifrån leder ett väl tilltaget trapphus upp mot kontorsplanen som ska uppmuntra till spontana möten.
Smittar av sig
– Vi tror att huset kommer att skapa en vi-känsla bland dem som jobbar där, och det är för företag som förstår att dra nytta av husets fördelar med attraktiva mötesplatser och en enorm synlighet. Bara att etablera sig här innebär många gratispoäng i varumärkesbyggande, säger Peter Härle.
Den rundade fasaden smittar av sig på husets insida som inte kommer att ha några långa korridorer eller fyrkantiga rum. I stället är ytorna flexibla och ger alla möjligheter att anpassa lokalerna efter företagens önskemål om hur de vill sitta, aktivitetsbaserat, eller i en blandning av slutna cellkontor och öppet landskap.
Mötesplats. I entréplanet planeras det för ett café med lounge, restaurang och butiker. Därifrån leder ett väl tilltaget trapphus upp mot kontorsplanen som ska uppmuntra till spontana möten.
Bild: Tenjin Visuals
Många är intresserade
– Att flytta till ett sånt här hus kan innebära en oerhörd nystart för ett företag, beroende på var man sitter i dag. Det kan till exempel innebära ett steg in i ett nytt sätt att tänka och arbeta på. Det är ett stort steg att genomföra en företagsflytt och de flesta vill ta tillfället i akt att se över sitt arbetssätt och kanske gå över till att börja jobba mer aktivitetsstyrt.
Och det är många företag som är intresserade av att etablera sig i Glasvasen, säger Peter Härle.
– Jämfört med vad vi har på marknaden i övrigt är intresset fantastiskt stort. Och platsen behöver vi inte sälja in alls.
Glasvasen kommer att bli ett miljösmart hus med fokus på låg energiförbrukning, hållbara material och en hög teknisk innovationsgrad. Jernhusen strävar efter att klassa huset enligt Miljöbyggnad Guld eller Breeam Excellent. På taket kommer det finnas en gemensam terrass där man ska kunna träffa kollegor och ta med sina kunder. Sittgrupper kommer att blandas med gröna tak och växter som lockar till sig småfåglar och fjärilar.
Glasvasen kommer att börja byggas under det första kvartalet nästa år och stå färdigt under hösten 2015.
– Huset kommer att tillföra området oerhört mycket och hjälpa till att knyta ihop staden. Centrum förskjuts ner mot vattnet och kommer även hjälpa till att länka till Västra Hamnen. Det här huset och att sitta i centralhusområdet kommer att ge företagen som etablerar sig här oerhört många möjligheter.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.