Ny entré stärker kopplingen till Söder

En ny entré till Knutpunkten, Helsingborg C, ska öka tillgängligheten mot Söder och det framtida området H+. Helsingborgs stad bygger tillsammans med Trafikverket nya trappor, cykelgarage och cykelparkering med början nästa år.

Skriven av Sofia Grymer 2013-10-23 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Viktig koppling. Helsingborgs stad och Trafikverket bygger en ny entré till Knutpunkten från Söder, mittemot stadsparken. Den nya entrén är en viktig del i arbetet med att stärka Knutpunktens koppling mot Söder och blivande H+.
Bild: Helsingborgs stad


– Trafikverket håller just nu på och handlar upp entreprenören som ska bygga trapporna som leder upp till entrén. Sedan ska vi gestalta cykelgaraget och cykelparkeringen som ska byggas runt omkring ovan mark. Går allt som det ska så börjar Trafikverket bygga trapporna i början av nästa år, säger Claes Danling som är projektledare för den nya entrén på Helsingborgs stad.

Varför behövs en ny entré?

– Trapporna som finns mot Söder i dag mynnar rätt ut i bussterminalen och är inte bra. Uppgångarna har dålig kapacitet, är trånga och känns inte trygga.

Hur kommer den nya entrén se ut?

– Det kommer att vara en ljus, trygg och välkomnande entré. Trapporna kommer att gå rakt upp till rätt sida av Knutpunktsrondellen bortanför bilvägar och bussterminaler.

Hur kommer den nya entrén påverka området runt omkring?
Artikelbild

Ökat resande. Tågresandet till och från Helsingborg växer kraftigt. Fram till år 2020 förväntas antalet tågresenärer via Knutpunkten att öka från dagens 22 000 till 32 000 per dygn.
Bild: Helsingborgs stad


– Vi förstärker kopplingen mot Söder genom att Drottninggatan/Järnvägsgatan görs om samtidigt. Ett nytt övergångsställe läggs i höjd med Bollbrogatan så man har en ny passage över från Söder till Norr och till Knutpunkten. Den nya entrén underlättar för alla som ska söder­ut från Knutpunkten mot Campus och Ikea, samtidigt som vi kopplar Knutpunkten mot det framtida området H+.

– I och med att vi bygger cykelparkering och cykel­garage så vänder vi oss framförallt till dem som kommer gåendes och cyklandes från Söder och som ska pendla med tåget och de är ganska många.

Vad kommer den nya entrén betyda för området?

– I dag är det en död yta där det inte finns någonting, en stor trafikapparat med bilvägar och järnväg. Men i förlängningen så tänker vi oss att skapa lite mer liv, kanske någon enklare servering i samband med garaget och erbjuda lite mer service, cykelservice till exempel.

När är allt klart?

– Våren 2015 ska trapporna och cykelgaraget vara klart.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration