Hemsö vill vara bäst på samhällsfastigheter
Fastighetsbolaget Hemsö äger och utvecklar lokaler för samhällsservice. Deras mål är att vara Sveriges bästa värd för samhällsfastigheter. – Det kräver att vår personal är väl insatta i de olika verksamheterna, säger Fredrik Alvarsson, regionchef syd på Hemsö.
Skriven av Sofia Grymer 2013-10-20 | Näringsliv
Grenverket. Just nu utvecklar Hemsö fastigheten Grenverket på 15 000 kvadratmeter i S:t Lars-parken i Lund och anpassar den till nya hyresgäster. En av hyresgästerna är Engelska skolan.
Bild: Hemsö
Fastighetsbolaget Hemsö är nischat på samhällsfastigheter, alltså fastigheter i kategorin äldreboenden, vårdlokaler, skolor och rättsväsende – polishus och tingshus till exempel. De äger 330 fastigheter över hela landet till ett värde av ungefär 22 miljarder. I Öresundsregionen äger de ett bestånd värt cirka 3,5 miljarder.
– Vi är ett ganska speciellt fastighetsbolag eftersom vi bara äger och förvaltar samhällsfastigheter och inga vanliga kontor. Och det kräver att vi som jobbar här är ganska väl insatta i de olika verksamheterna, säger Fredrik Alvarsson som är chef på Hemsös regionkontor syd.
På Hemsö jobbar ett 100-tal personer i hela Sverige, på regionkontoret i Malmö jobbar åtta personer och hanterar fastigheterna i Öresundregionen bort till Kalmar och upp till Halmstad. Värdegrunderna de jobbar efter är att vara närvarande, utvecklande och ansvarstagande.
Jobbar för sunda hus
– Det är viktigt att vi finns, verkar och tar ansvar på orterna där våra fastigheter finns. Det är viktigt att hyresgästerna trivs och att vi ger dem möjlighet att utveckla sin verksamhet genom att vi utvecklar våra fastigheter. Och jag hoppas att de tycker att vi är närvarande. Vi ska vara Sveriges bästa värd för samhällsfastigheter.
Att bidra till en hållbar samhällsutveckling och att tänka på miljön är viktigt för Hemsö. De har anställt en hållbarhetschef som ansvarar för frågorna och jobbar med att deras hus ska vara sunda. Med hjälp av två personer från Lunds tekniska högskola, LTH, håller de också på att ta fram ett åtgärdsprogram för att se vilka enkla åtaganden de kan göra för att skona miljön.
– Det kan vara allt från det lilla till det stora, som till exempel hur vi hanterar tvätt i våra fastigheter, eftersom det är något som verksamheterna ägnar sig mycket åt. Men vi jobbar också med miljöklassificeringar i alla våra utvecklingsprojekt, säger Fredrik Alvarsson.
Vill växa. "Öresundsregionen är en viktig och prioriterad region för Hemsö och vi vill framförallt växa just här", säger Fredrik Alvarsson, regionchef.
Bild: Hemsö
Kanske en kiropraktor?
Just nu utvecklar Hemsö en stor fastighet på 15 000 kvadratmeter i S:t Lars-parken i Lund och anpassar den till nya hyresgäster. Byggnaden kallar de för Grenverket och är delvis uthyrd till Engelska skolan som gör sin första etablering i Skåne. Fastigheten ska utvecklas under ett års tid och vara helt klar under 2015.
– Vi hoppas på en hyresgäst till och tänker oss en någon som är kopplad till vården, en kiropraktor, naprapat eller ett apotek till exempel.
Fredrik Alvarsson har jobbat inom Hemsö i tre år och höjdpunkten hittills är när hans region syd i mars i år fick bolagets bästa NKI-resultat (NKI = Nöjd Kund Index) för sitt arbete under 2012.
– Det var väldigt positivt att jag fick med mig alla och att vårt målmedvetna arbete ledde till att vi fick bäst resultat gällande hur våra hyresgäster uppfattar oss och hur nöjda de är.
Hur ser framtiden ut för Hemsö nu?
– Vi hoppas på att bli lite större och kunna växa genom egna projekt och förvärv. Öresundsregionen är en viktig och prioriterad region för Hemsö och vi vill framförallt växa just här.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.