Ett lysande bolag
”Svenskt världsrekord” i solenergi, försök att använda hästspillning som energikälla – Eksta Bostads AB sticker verkligen ut bland Sveriges kommunala bostadsbolag. – Vi är nog mer kända utanför än i Kungsbacka, beroende på vårt miljöfokus, skrattar vd Christer Kilersjö.
Skriven av Nicklas Tollesson 2013-12-07 | Näringsliv
Solkraft. Eksta Bostads AB, med vd Christer Kilersjö, har i flera decennier satsat på solkraft och energieffektivt byggande. Sedan 1982 har solenergin funnits med i samtliga nybyggnadsprojekt.
Bild: Nicklas Tollesson
På startsidan på Eksta Bostads hemsida möts man av en stor lysande sol – som också används bland annat på visitkorten. Eksta Bostads AB har i många år varit starkt förknippat med solen.
Detta mycket beroende på Ivar Franzén, en färgstark Centerpolitiker som i nästan 45 år – mellan 1968 och 2002 – var ordförande för bolaget.
– Han var en riktig eldsjäl när det gäller energifrågorna. På 70-talet var det verkligen inte många som arbetade med det här, men Ivar var en nytänkare, och energifrågorna har sedan hela tiden genomsyrat verksamheten i bolaget, säger Christer Kilersjö, som har varit vd sedan 2010, men som började arbeta inom Eksta redan i början av 2000-talet, strax innan Ivar Franzén avgick.
År 1979 satte Eksta upp sin första solfångare och sedan 1982 har solkraft använts som komplementerande energikälla i all nyproduktion.
Ekstas nuvarande miljömässiga flaggskeppsområde är Vallda Heberg, med sammanlagt 128 bostäder, allt från villor till platser på äldreboendet. Samtliga bostäder byggs enligt passivhustekniken och äldreboendet är det första i Sverige som byggs som passivhus.
Vill knyta an till miljöprofilen
Målet är att 40 procent av energin för värme och varmvatten (på årsbasis) ska komma från solen.
– Vi går ut med att vi genom detta slår "svenskt världsrekord i solenergi". Det är väl inte helt vetenskapligt, utan mest en utmaning till branschen och ett sätt att sporra oss själva ännu mer, säger Christer Kilersjö.
I Vallda Heberg uppförs också ett antal byggnader med verksamhetslokaler. Ett gym och ytterligare en hyresgäst – vilken kan Christer Kilersjö inte avslöja än – är klara men det finns fortfarande lediga lokaler kvar.
– Vi kan erbjuda lokaler på 20–30 kvadratmeter upp till 300–400 kvadratmeter. Vi vill ha hit verksamheter som ger nånting till de boende, vilket gymmet är ett bra exempel på. Sedan hade det varit roligt med något som knyter an till miljöprofilen, exempelvis en butik med närodlade varor eller ett utbildningscenter för miljövänlig energi.
Eksta är fokuserat på bostäder, men äger ändå cirka 80 000 kvadratmeter lokaler, som mestadels hyrs för kommunala verksamheter, som skolor och förskolor.
Var, förutom i Vallda Heberg, har ni lediga lokaler för tillfället?
– Vi har gjort om en del i Fjärås centrum, byggt om torget och lyft bort verksamheter med industrikänsla. Där vill vi också ha in aktörer som genererar något till de boende i Fjärås. Vi har också anpassat lokaler i Kullaviks centrum, vilket har gjort att vi har lite ledigt där.
Eksta Bostads AB är numera det enda kommunala fastighetsbolaget i Kungsbacka – år 2009 fusionerades Eksta med Kungsbackabostäder.
– Tidigare fanns vi i ytterområdena och Kungsbackabostäder i själva staden.
Eksta är en av aktörerna i Kolla Parkstad, där man bygger 80 lägenheter, en vårdcentral och en skola – som blir Sveriges största passivhusskola.
– Att vi kan ligga i framkant när det gäller energieffektiv byggnation beror mycket på att Kungsbacka är en tillväxtkommun. Den starka inflyttningen gör att vi hela tiden kan bygga nytt – bolag som bara kan bygga nytt en gång i decenniet kan inte hänga med på samma sätt.
Producerar energi
Eksta har 20 biobränsleanläggningar runt om i kommunen, där man producerar energi, både för de egna fastigheterna och till försäljning – ungefär hälften behövs till det egna användandet. Man eldar med pellets och restprodukter som briketter, flis och torrflis. Och man har också gjort försök med att elda hästspillning.
– Man kan göra ett slags pellets av hästspillning och kutterspån. Problemet är att det är väldigt svårt att få tillstånd för att använda så kallade "animaliska restprodukter" som bränsle. Vi har inte gett upp, men för närvarande ligger det här projektet på is, säger Christer Kilersjö.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.